duminică, 23 octombrie 2011

Creşte numărul cancerelor care pot fi declanşate de microorganisme | Jurnalul National | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/creste-numarul-cancerelor-care-pot-fi-declansate-de-microorganisme-594412.html

Creşte numărul cancerelor care pot fi declanşate de microorganisme

24 octombrie 2011
Foto: ThinkstockFoto: ThinkstockCercetătorii nord-americani aduc dovezi potrivit cărora există o legătură surprinzătoare între cancerul de colon şi de rect şi o bacterie. Acest subiect, tratat într-un amplu articol publicat săptămâna trecută în Le Figaro, deschide calea unor noi tratamente.

Fusobacterium. Este numele unei bac­terii care în mod obişnuit se află în tubul digestiv. Iată însă că această bac­terie a fost descoperită într-un nu­măr foarte mare la persoanele cu can­cer de colon. Este o informaţie care dă apă la moară ipotezei privi­toa­re la originea infecţioasă a cance­re­lor de colon şi de rect. Se ştie că vi­ru­surile sunt implicate în unele procese tumorale. De exemplu, HPV (pa­pillomavirusurile) sunt responsabile de cancerele de col uterin şi virusurile hepatitei B şi C sunt implicate în can­ce­rul ficatului. De asemenea, a fost iden­tificată o bacterie (Helicobacter py­lori) care are legătură directă cu pro­cesul de formare a cancerului sto­macului. Şi lista ar putea continua.

Potrivit studiilor publicate recent în revista de specialitate Genome Re­search, fusobacterium, o bacterie pe care de regulă o găsim în tubul digestiv, este în mod ciudat extrem de pre­zen­tă în unele cancere ale colonului. Echipa coordonată de Matthew Me­yerson de la Universitatea Harvard (SUA) a analizat genomul pre­zent în carcinoamele din colon. "Re­zul­tatele demonstrează o asociere în­tre fusobacterium şi cancerul de co­lon, fiind posibil ca bacteria să fie un motor în cancerogeneză, explică doc­torul Aleksandar Kostic (Harvard), principalul autor al studiului pu­blicat în Genome Research. Doctorul Aleksandar Kostic nu exclude ca fusobacterium să se acumuleze după formarea tumorii. Mai trebuie spus că la aceeaşi concluzie au ajuns şi cercetătorii canadieni care au identificat fusobacterium în eşantioane congelate din tumori ale colonului.

Profesorul Jean-Philippe Merlio, şe­ful serviciului de biologie a tumori­lor de la CHU din Bordeaux, invită la pr­udenţă. "A izola bacteria în tu­moa­re este o condiţie necesară, dar insufi­cientă", propune profesorul Merlio. Pentru a demonstra rolul cauzal al acestei bacterii în apariţia cancerului de colon, evident ar trebui făcut un ex­periment pe animale de laborator. Opiniile specialiştilor sunt împărţite. Dar chiar şi aşa, des­co­perirea echi­pe­lor americane privitoare la bacteria care contribuie la dezvoltarea cance­ru­lui, impune, în opinia doctorului Fran­cois Ghirin­ghelli, oncolog şi di­rec­torul de cer­cetare al Inserm din Fran­ţa, o precizare mai clară în pri­vin­ţa influenţei pe care o are chi­mio­terapia asupra florei intestinale.

Până acum, la acest studiu aparţinând cercetătorilor nord-ame­ricani, dieta, factorii nocivi din me­diul ambiant, fumatul, bolile cronice ale colonului, ereditatea erau consi­de­raţi principalii factori de risc pentru cancerul de colon şi rect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?