vineri, 14 octombrie 2011

Astra Film Festival

http://www.astrafilm.ro/documentaristii-de-investigatie-tv-au-cuvantul-la-aff-sibiu-2011.aspx?theme=1

Filmul Comertul sexual cu copii, realizat dupa standardele BBC, de regizorul nominalizat la premiile Bafta 2011, Liviu Tipurita, va fi prezentat la Astra Film Festival 2011, in cadrul unui program special dedicat documentarului de investigatie. Acest program se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor, vineri, 28 octombrie. Ancheta asupra retelei de crima organizata facuta de regizorul Liviu Tipurita s-a bucurat de un mare succes in Anglia. Proiectia filmului "Comertul sexual cu copii" va fi urmata de discutii libere cu autorul.

Una dintre noutatile editiei Astra Film Festival de anul acesta este programul special care aduce in prim-plan documentarul si jurnalismul de investigatie de televiziune. Programul include pe langa proiectia documentarului „Comertul sexual cu copii", si o masa rotunda la care vor participa cei mai proeminenti jurnalisti de investigatie tv, teoreticieni in domeniu sau documentaristi care au reusit sa tina in viata acest gen de presa. La discutii vor lua parte si studentii de la jurnalism din Romania. Liviu Tipurita va vorbi, in cadrul acestei mese rotunde, despre experienta sa de regizor si de jurnalist de investigatie, care lucreaza de mai bine de zece ani, respectand normele BBC.

In democratiile mai vechi si asezate, interesul public este un real bun comun al cetatenilor, o formula foarte importanta, indispensabila societatii moderne. In numele interesului public jurnalistii reflecta si investigheaza abaterile de la lege sau de la morala ale reprezentantilor institutiilor publice sau ale diferitelor figuri din lumea afacerilor. Un documentar sau un reportaj investigational in aceste tari poata sa aduca in fata Justitiei pe cei care comit nereguli. Alaturi de profesionisti in domeniu vrem sa aflam care este stadiul investigatiei din audio-vizualul romanesc, dar mai ales, care este finalitatea acestui gen de demers jurnalistic, marturiseste Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival.

Cel mai important festival de film documentar din aceasta parte a Europei - Astra Film Festival si-a asumat misiunea de a aduce in atentia publicului documentarul ca mijloc de comunicare tot mai indragit nu numai de cineasti, dar si de jurnalisti, activisti si educatori. Programul din acest an este alcatuit din 100 de filme din 30 de tari (selectionate din peste 1.100 de filme din 70 de tari), care reflecta spectacolul lumii contemporane, intr-o abundenta de tematici si stiluri de abordare, fiind, atat pentru profesionisti sau pentru studentii din domeniu, dar si pentru publicul larg de toate varstele, o invitatie la festival - Casa documentarului din Romania.

 

PROGRAM LICEENI

PROGRAM ASTRA FILM JUNIOR 2011 pentru LICEENI

JOI, 27 octombrie 2011, începând cu ora 12:00.

la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

Prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou"

Proiecţia filmului IMAGINEAZĂ-ŢI O ŞCOALĂ… SUMMERHILL/IMAGINE A SCHOOL...SUMMERHILL (William Tyler Smith, SUA, 2008) /68'

IMAGINEAZĂ-ŢI O ŞCOALĂ… SUMMERHILL / IMAGINE A SCHOOL...SUMMERHILL

William Tyler Smith / SUA / 2008 / 68 min.

În 1997, noua guvernare laburistă condusă de Tony Blair a luat măsuri pentru îmbunătăţirea standardelor în domeniul educaţiei. În mod ironic, acestea au pus în pericol existenţa unei şcoli mici, dar inedite, din Suffolk, cu numele de Summerhill... Şcoala era ameninţată cu închiderea pentru că refuza să-şi compromită filosofia educaţională şi socială.

La Summerhill, prezenţa la ore nu e obligatorie, copiii se pot juca toată ziua dacă doresc. Şcoala îşi desfăşoară activitatea ca într-o societate liberă şi coplet democratică. Regulile sunt create şi adoptate în cadrul unor întâlniri săptămânale, în care fiecare membru al comunităţii şcolii, de la un copil de cinci ani, până la  directoare, are un vot egal. La şcoala Summerhill, dezvoltarea emoţională a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea.

Filmul urmăreşte evoluţia unor elevi care învaţă să ia decizii importante cu privire la viaţa şi educaţia lor, fiind implicaţi în lupta juridică şi politică pentru a-şi salva şcoala.

Proiecţia filmului va fi urmată de discuţii şi dezbateri pe tema "şcoala ideală" moderate de o personalitate în domeniu.

Campania Discovery - Oricine poate fi erou

Campania „Oricine poate fi erou"

Campanie prezentată în cadrul ASTRA FILM JUNIOR 2011 pentru liceeni de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA

Discovery Channel a desfăşurat în perioada martie-iunie 2011 cea de-a doua ediţie a campaniei prin care au fost identificaţi 10 eroi români ai postului TV, oameni care trăiesc „în spiritul Discovery", urmându-şi pasiunile, curiozitatea şi spiritul de aventură.

Dezvoltată sub conceptul „Oricine poate fi erou", campania a fost o continuare a ediţiei din 2010 -  "Descoperă eroul din tine".

Cei 10 eroi locali au fost aleşi din sute de propuneri trimise de public pe pagina de facebook  Discovery România. Un juriu internaţional din cadrul companiei a ales cele mai interesante 10 poveşti iar apoi au fost realizate 10 scurt metraje de câte 3 minute despre fiecare „erou".

Scurtmetrajele au fost disponibile pe Facebook şi difuzate în cadrul festivalului TIFF, unde, în urma unei noi jurizări şi a voturilor primite pe Facebook, a fost desemnat marele câştigător. Toate cele 10 filme au fost difuzate pe Discovery Channel.

Iată mai jos poveştile celor zece eroi Discovery, de la pasionaţi de sporturi extreme, la aventurieri incurabili şi cercetători inediţi: 

1. Laurenţiu Şerban (32) îşi trăieşte viaţa din plin - zboară cu parapanta, merge pe o motocicletă de viteză și își construiește singur orice, de la un motor la o poartă. După un accident suferit în Afganistan în urma căruia şi-a pierdut un picior, Laurenţiu a adoptat un stil de viaţă unic, trăind fiecare clipă la intensitate maximă.

2. Andrei Cemortan (40) este pasionat de istoria celor două Războaie Mondiale, reuşind să "descompună" fenomenul istoric într-o multitudine de faţete. Andrei descoperă şi cercetează amănunţit locuri despre care istoria scrisă vorbeşte prea puţin, urmăreşte destine de eroi necunoscuţi, totul pentru a înţelege şi a împărtăşi celorlalţi un altfel de adevăr istoric - acela privit din unghiul participantului efectiv la drama unui război. 

3. Anton Duma (44) a participat la expediţia cicloturistică "Descoperă-te în necunoscut", unul dintre cele mai lungi trasee pe care le-a străbătut – 18,430 de kilometri, prin 23 de ţări din Europa. Expediţia a durat un an, din care Anton a pedalat 178 de zile. Chiar dacă bugetul pe care l-a avut atunci când a plecat a fost extrem de redus (200 de euro), Anton a reuşit să-şi împlinească visul cu ajutorul comunităţilor de români pe care le-a întâlnit de-a lungul expediţiei.

4. Elena Miscodan (33) este un medic pasionat de sporturile extreme. A fost primul motociclist român la Khardung La (5602 m altitudine), ulterior traversând şi Patagonia pe motocicletă. Pasiunea pentru explorare a dus-o în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii: Marea Barieră de Corali, Cascada Victoria, Marele Canion. Atitudinea extrem de pozitivă despre viaţă şi firea sa îndrăzneaţă au ajutat-o să învingă până şi boala de care a aflat că suferea la o vârstă fragedă: cancerul.

5. Florin Limbovici (34) este un pionier în mişcare alternativă. Limbox, aşa cum a fost poreclit de prieteni, este alpinist utilitar, instructor de escaladă şi slackline, un sport de echilibru, de concentrare şi de coordonare a mişcărilor. Pasionat de acest sport prea puţin cunoscut în România, Florin a fost clasat în primii 8 la Cupa Mondială de Slackline 2011, de la Munchen.

6. Mihai Pătraşcu (42) este director de imagine şi căpitanul velierului Allegro, o ambarcaţiune "bricolată" manual chiar de tatăl său. Acesta este primul yacht românesc care a câștigat o regattă internațională – Odyssail 2006.

7. Oana Mirela Chachula (32) este biolog şi este pasionată de aventură în stare pură, natură, alpinism, scufundări şi fotografie. Pasiunile sale i-au arătat că poate ajunge în locuri în care nimeni nu a mai fost vreodată, devenind un mic explorator pentru care coborârea într-un aven, escaladarea unui horn sau trecerea unui pasaj inundat sunt obstacole pe care le înlătură cu uşurinţă.

8. Paul Dicu (42) scrie proză şi poezie, cântă la bass, este scanfandru la delfinariu, practică arte marţiale şi antrenează pro-bono ounitate a trupelor speciale din Constanţa. Paul a ales să alerge pentru România în cel mai greu maraton mondial, o cursă în care se şi moare. Participarea la Marathon des Sables a fost una dintre cele mai răscolitoare experienţe ale vieţii sale.

9. Sandor Czirjak (67) este faimos în Cluj pentru talentul şi îndemânarea de a prelucra manual lemnul. Una dintre lucrările sale preferate este o bicicletă  realizată 100% din lemn, perfect funcţională, cu care Sandor a parcurs până acum peste 500 de km.

10. Alin Uhlmann-Useriu (41) desfăşoară proiecte de educație ecologică la Tăşuleasa, Poiana Negri şi în județele Bistrița-Năsăud și Suceava. Prin toate acţiunile sale, el încearcă să transmită un mesaj clar referitor la cauzele inundaţiilor catastrofale din ţara noastră: defrişările abuzive şi necontrolate.

PROGRAM ELEVI ŞCOALĂ PRIMARĂ

PROGRAM ASTRA FILM JUNIOR 2011 pentru ELEVII DE ŞCOALĂ PRIMARĂ

19-21 octombrie, între orele 8:30-9:30, la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

 

Miercuri, 19 octombrie 2011

8:30-9:30

DIMINEŢILE LUMII - Siria /13'

DIMINEŢILE LUMII - Bolivia /13'

CUM SE FABRICĂ/HOW IT'S MADE /24'

Joi, 20 octombrie 2011

8:30-9:30

DIMINEŢILE LUMII - Egipt /13'

DIMINEŢILE LUMII - Peru /13'

CUM SE FABRICĂ/HOW IT'S MADE /24' 

Vineri, 21 octombrie 2011

8:30-9:30

DIMINEŢILE LUMII – Australia /13'

DIMINEŢILE LUMII – Indonezia (Bali) /13'

CUM SE FABRICĂ/HOW IT'S MADE /24'

 

ASTRA FILM JUNIOR 2011 propune elevilor de şcoală primară şi un concurs de desene inspirate din formele vizionate. Pentru cele mai reuşite dintre desene, vor fi acordate premii valoroase constând în cărţi educative pentru copii de la Editura Corint Junior, imprint al Grupului Editorial Corint (a se vedea Prezentarea cărţilor CORINT JUNIOR cu care vor fi premiaţi câştigătorii concursului de desen de la AFJ 2011). Doamnele invăţătoare şi domnii învăţători de la clasă sunt rugaţi să ne sprijine în această acţiune permiţând ca în timpul orei de desen să fie realizate desenele pentru concurs (a se vedea Regulamentul concursului de desen).

 

Parteneri: Productions MAJ, Grupul Editorial Corint, Gedeon Programmes şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?