Modelul de educatie “Made in China” vs modelul vestic. De ce sunt pustii asiatici mai destepti decat ai nostri
“Multi oameni se intreaba cum de parintii chinezi reusesc sa creasca copii de succes, cu performante in diferite domenii. Multi se mira cum de atatia chinezi au copii care sunt adevarate genii in matematica sau in muzica si se intreaba daca n-ar putea si ei sa aiba copii la fel de talentati ” isi incepe Amy Chua eseul publicat in The Wall Street Journal. Amy se da pe ea insasi drept exemplu de mama stricta si povesteste ce nu au voie niciodata sa faca fetele ei, Sophia si Louisa:
- Sa mearga la o petrecere in pijamale
- Sa iasa la intalnire cu un baiat
- Sa joaca intr-o piesa la scoala
- Sa se planga de faptul ca nu joaca intr-o piesa la scoala
- Sa se uite la TV sau sa se joace pe calculator
- Sa isi aleaga singure activitatile extracuriculare
- Sa ia o nota mai mica de 10
- Sa nu fie nr.1 in clasa la toate materiile, mai putin la sport si teatru
- Sa cante la alte instrumente in afara de pian si vioara
- Sa nu cante la pian si vioara
Modelul chinez
Regula numarul 1: “Parintii chinezi le cer copiilor sa ia intotdeauna cele mai bune note pentru ca ei sunt convinsi ca micutii le pot obtine. Daca un copil vine acasa cu o nota proasta, parintele chinez va crede ca e din cauza ca nu a muncit suficient. De aceea, solutia lor atunci cand nu sunt multumiti de rezultatele copilului este sa ii umileasca, sa ii pedepseasca si sa ii certe, pentru ca ei cred ca copilul e suficient de puternic incat sa suporte mustruluiala si sa fie mai motivat pe viitor. Iar cand copiii chinezi reusesc o performanta, sunt laudati dupa cum merita, dar intotdeauna acasa, in particular, si nu in vazul celorlalti”, sustine prof. Chua.
Regula numarul 2: “Parintii chinezi considera ca copiii lor le datoreaza totul, probabil ca o combinatie a pietatii filiale predicate de Confucius si a faptului ca parintii fac atat de multe sacrificii pentru copii. Ideea e ca fiecare copil sa isi rasplateasca in timpul vietii parintii, ascultandu-i si facandu-i sa se mandreasca cu el.”
Amy Chua recunoaste, insa, ca parintii vestici nu sunt de acord cu aceasta viziune. “Parintii din Occident nu impartasesc parerea ca copiii le sunt indatorati pe viata. Chiar sotul meu e de alta parere: el crede ca niciun copil nu isi alege parintii, pentru ca parintii decid sa aduca copiii pe lume, asa ca e in totalitate responsabilitatea parintilor sa ii creasca, iar copiii nu le datoareaza nimic. Asta e o afacere foarte proasta pentru parinti”, sustine ea.
Regula numarul 3: “Parintii chinezi stiu intotdeauna ce e cel mai bine pentru copil, asa ca preferintele si dorintele celor mici nu ar trebui luate in seama. De aceea, fetele chineze nu au iubiti in liceu, iar copiii chinezi nu merg la petreceri in pijamale. La fel, copilul chinez nu va veni niciodata acasa sa-i spuna mamei: “Am primit un rol intr-o piesa la scoala, sunt ratusca nr. 5 si trebuie sa stau la scoala sa repet in fiecare dupa-masa” – Doamne fereste sa vina vreodata una din fetele mele sa-mi spuna asa ceva!”.
“Nu vreau sa ma intelegeti gresit: parintii chinezi isi iubesc copiii. Ar renunta la orice pentru ei. E vorba doar de un alt model de crestere a copiilor”, adauga Amy.
“Parintii vestici incearca sa respecte individualitatea copilului, il incurajeaza sa isi urmareasca propriile pasiuni, ii sustin deciziile, il stimuleaza pozitiv prin recompense si ii asigura un mediu plin de afectiune. In contrast, parintii chinezi cred ca cea mai buna metoda de a-ti proteja copilul este sa il pregatesti pentru viitor, sa ii arati de ce este in stare, sa il inarmezi cu aptitudini pe care nimeni nu i le mai poate lua.”
Spre deosebire de parintii vestici, cei chinezi sunt de parere ca: 1. Scoala e intotdeauna pe primul loc. 2. O nota de minus 10 e o nota proasta. 3. Copilul trebuie sa fie inaintea colegilor de clasa cu 2 ani la matematica. 4. Niciodata nu trebuie sa ii faci complimente copilului in public. 5. Daca copilul are o problema cu profesorul sau antrenorul, parintii trebuie sa ia partea adultului mereu. 6. Activitatile permise unui copil ar trebui sa fie cele in care copilul poate castiga o medalie. 7. Medalia castigata trebuie sa fie neaparat de aur.
Dezavantajele modelului chinez
Chinezii se descurca foarte bine in activitati individuale, dar se descurca prost la lucrul in echipa: nu au aproape deloc abilitati de comunicare sau de negociere. Educatia e importanta, dar la fel de importanta e si dezvoltarea ca fiinta umana.
Parintii chinezi nu isi manifesta iubirea fata de copiii lor. Pur si simplu, multi chinezi nu considera necesar sa spuna “te iubesc” copilului, sa-l imbratiseze si sa-l pupe pe obraz sau pe frunte. Aceasta lipsa de afectiunein copilarie poate provoca dezechilibre si frustrari mai tarziu, la maturitate.
Presiunea de a face performanta si de a avea succes poate fi o povara prea grea pentru umerii delicati ai copiilor. La un moment dat, e posibil ca acestia sa se simta coplesiti si sa se razvrateasca impotriva acestui model strict de educatie.
Modelul vestic
Acesta promoveaza libertatea si pune accent pe dezvoltarea individuala a copilului si pe invatarea prin joaca. Daca un copil nu are talent innascut pentru ceva anume, atunci parintii nu vor insista pe langa el sa isi cultive acel talent, ci vor incerca sa afle ce altceva i s-ar potrivi si care ar fi domeniul in care copilul ar putea excela. Daca copilul ia note proaste la scoala, mama va incerca sa il consoleze si sa fie cat mai blanda cu el, pentru a nu-i provoca vreun complex de inferioritate.
Occidentalii nu considera ca, odata adus pe lume, copilul le este dator pe viata si ca va trebui sa le rasplateasca eforturile de a-l creste prin ascultare si performante scolare. Dimpotriva, parintii sunt cei care aleg sa aduca un copil pe lume, asadar e responsabilitatea lor sa il creasca si educe; iar copilul, la randul lui, va fi responsabil pentru copiii sai.
Dezavantajele modelului vestic
In ceea ce priveste modelul occidental de parenting, problema este ca multi dintre parinti nu stiu sa fie autoritari si nu stiu cand sa fie parinti si cand prieteni pentru copiii lor.
Intr-o epoca liberala, pare mult mai bine sa ai o atitudine de laissez-faire decat sa impui reguli stricte copiilor. Dar acesta este un trend distructiv, avertizeaza unii psihologi – putem vedea in jurul nostru tot mai multi copii rasfatati, care fac mofturi sau chiar pagube prin magazine sau restaurante. Copii care sparg geamurile vecinilor cu pietre si care apoi se plang parintilor ca vecinul i-a intimidat sau i-a amenintat. Copii care isi permit sa isi infrunte parintii in public, sa fie obraznici cu oricine, carora le lipsesc “cei 7 ani de acasa” si notiuni elementare de respect pentru celalalt sau de bun simt.
Parerea ta e importanta! Spune-ne ce model de parenting ti se pare mai bun si mai potrivit! Crezi ca fetele lui Amy Chua isi vor creste copiii, la randul lor, tot dupa acelasi model autoritar dupa care au fost ele crescute?
Citeste si despre:
22 Comments
-
no way…prea strict bietii copii…
-
si cica sunt comunisti chinezii astia, felul asta de a-ti creste copii nu e de fel comunist
-
apoi la comunisti nui bn la democrati nui bn…..atunci probabil la nazisiti ii cel mai bn…
-
modelul vestic,dar cu anumite reguli
-
Deci modelul chinez este ca copii sa NU aiba copilarie.
-
Ce cretina, ea crede ca a face un copil e o afacere?!
-
A face copii chiar este pentru majoritatea parintilor o afacere. Ai impresia ca majoritatea face copii din bunatate si din dorinta de a lasa o lume mai buna? Copiii sunt cel mai adesea rezultatul unui egoism. Parintii isi folosesc copiii pe post de capital social pentru a putea sa fie in conformitate cu normele sociale (everybody is doing it). In plus e usor sa faci un copil, e foarte greu sa il cresti si sa fii responsabil pentru el. Pretentiile absurde si chinuitoare cladesc caracter, intradevar. Dar intrebarea e: Cat de puternic vrei sa fie copilul tau? Sa se sinucida de epuizare? sa devina un sociopat? sau sa ajunga sa isi persecute proprii urmasi in acelasi fel, cu convingerea ca “asa trebuie”? Probabil tovarasa a ajuns la Yale pt ca nu a avut o viata normala. Viata nu e doar o un maraton ci mai e si un concurs de arta.
-
-
Fiecare tip de educatie are avantaja si dezavantaje,dar la chinezi dezvantajele sunt cam multe “trebuie sa fi cel mai bun,sa iei numai zece,doar loganul 1..” total gresti,nimic pe lumea asta nu e perfect,toti oamenii suntem diferiti la performante fizice si psihice ca orice altceva…….
-
O combinatie intre cele 2.
-
da e buna aia din poza …..
-
deci nu sunt de acord cu acest tip de educatie … sunt o mamica tanara si mi se pare ca regulile de mai sus sunt absurde….copilul meu inseamna tot pt mine dar nu o sa-l oblig sa faca ceva de ce nu e atras sau pasionat …
-
Pentru a fi un parinte bun, nu trebuie sa fi exigent, sa joci rolul politistului in preajma copilului tau. Deasemenea nu trebuie sa uiti ca totusi tu esti “parintele” si tu stii cel mai bine ce trebuie sa confrunti pentru ca piticul tau sa fie adaptat mediului in care traieste. Trebuie sa fi inarmat cu foarte multa rabdare, si trebuie sa stii in ce fel poti capta atentia copilului. Exigenta si duritatea, asteptarile mult prea mari de la copii duc efectiv la dezvoltarea motivatiei extrinseci (atunci cand copilul invata doar pt a multumi pe mama si tata, si nu pentru ca asta ii face lui placere-sa invete-motivatie intrinseca). Motivatia extrinseca a acestora se va observa mai ales in perioada liceului, cand copilul va trebui sa ia o decizie dar el mereu se va axa pe ceea ce parintele asteapta practic de la el. Niciodata nu va fi capabil sa spuna “da! asta imi place mie, asta o sa fac pentru ca asta ma multumeste”, el va spune mai degraba: “am sa fac X si Y, pentru ca parintilor o sa le placa”. Bineinteles motivatia extrinseca apare la un moment dat in viata fiecaruia, pentru ca incercam sa ne adaptam si la asteptarile celor din jur, dar atunci cand aceasta domina alegerile facute de copii, iar acestia nu dispun de motivatia intrinseca, consecintele vor fi prezente pe un termen lung, si isi vor lasa amprenta in intreaga lor orientare in cariera, si nu numai. Modelul parenting-ului chinez contravine modelului vestic, dar dezvolta motivatia extrinseca, iar copii, oricat de inteligenti ar fi si priceputi nu sunt de apreciat (parerea mea) la fel cum sunt copii, care devin ceea ce sunt, datorita faptului ca lor le este bine asa, si pt ca asteptari de la propria persoana nu pt a-i multumi pe parinti, ci pt a fi multumiti de ei insisi —> modelul vestic.
-
education – level: ASIAN!
-
60%chinez+40%euro
-
Modelul chinezesc nu este deloc “nazist”..Cpilul ,trebuie sa invete de mic ce inseamna “NU”si ce reprezinta o bonificatie ptr.un succes,deci semnificatia regulilor.. Deaceea,”modelul” (nu chinezesc ,ci asiatic)a avut drept rezultat,locul 1 in lume in ceeace priveste standardul de dezvoltare in atatia ani ( vezi ex.Japoniei, Koreea de Sud,iar acum China….) “Modelul vestic”,mult prea permisiv,”razgaiat”,pretentios si plin de ifose si alinturi,a dus la aparitia noii clase de mitocani,badarani cu bani,carora orice le este permis …
-
Eu sunt beneficiarul unui asemenea educaţii, un pic mai soft – ce-i drept. Mi-am bodogănit părinţii în gând, la acea vreme dar azi le mulţumesc şi mă rog pt. sufletul lor, pt. că nu mai trăiesc, le cer iertare pt. inerentele boacăne şi prostii cu care le-am amărât viaţa, de multe ori. Sunt un om f. bine realizat, pe cinstite, am copii mari cărora le-am ”aplicat” aceleaş ”terapii” care, bine-nţeles au dat cele mai bune rezultate. Spre deosebire de părinţii mei, eu mă bucur de recunoştinţa urmaşilor mei. Dar, s-o luăm logic : o sculptură bine realizată are nevoie de sute şi sute de lovituri de daltă . Aşa, se poate realiza şi din câteva zeci de lovituri dar iese cam “necioplită” Rezultatul “iubirii” de proprii copii îl vedem, azi peste tot în jur : cozi de topor, fără educaţie, fără discernământ, găra minte.
-
Cred ca fiecare are avantaje si dezavantaje. La cel chinez, practic renunti dezvoltarea singura a copilului tau si te implici mai direct in viata sa, asta nu raneste viata lui sociala daca sunt si alti copii crescuti asa, dimpotriva, strictetea aduce mai aproape copii care cresc sub acelasi mod de crestere. Dar daca nu, asta ar putea impinge copilul spre suparare si disperare deoarece observa ca ceilalti copii cum se distreaza si se supara enorm pe parinti ca el nu are voie sa faca la fel. Avantajul este ca copilul invata sa faca fata greutatilor vietii ca un individ, deci daca este pus fata in fata cu o problema la care restul lumii ii se pare incredibila de crea, el poate rezolva cu cunostinte, disciplina de sine si determinare impresionanta, dar cand va fi confruntat cu o problema sociala va intampina dificultati care noua ni se par banale.
Modul vestic, si mie ca o persoana mi se pare mai firesc datoritata probabil societatii romane. Problema este ca desi copilul isi dezvolta cercul social si amintiri frumoase de prietenie, realitatea si dificultatile vietii il vor lovi precum un zid in fata unei masini in mers. Majoritatea prietenilor se vor despartii cu vietile lor si problemele lor, si pana la urma te trezesti ca copilaria a trecut si acum ai alte prioritati. De multe ori este bine sa dezvolti alte abilitati in timpul copilariei deoarece te ajuta sa te reprofilezi sa gasesti alte locuri de munca sau sa confrunti viata cu mai multe ‘arme’ de invingere, dar in regim vestic de multe ori gasesti un singur profil in care esti mai bun si te tii de el pana ce iti suna ceasul. Anii de copilarie nu prea te ajuta daca nu ai invatat nimic din ei in cazul acesta. Au trecut si ai ramas numai cu amintiri pe care o le repeti restul vietii.
Deci Estul promoveaza excelenta pentru a fi pregatit pentru greutatile vietii dar sacrifica copilaria cu toate momentele placute si triste, dar ramai cu o decenta foarte buna si abilitiati impresionante care iti deschid mai multe usi la viata.
Vestul promoveaza un sacrificiu parintilor pentru pastratea unui puritati a copiilor care se scurge pana la urma. Permiti copiilor tai sa se joace si sa isi folosesca timpul liber cum doreste el, intr-un fel renunti la responsabilitatile dezvoltarii sale profesionale in seama copilului. Asta ajuta la formarea abilitatilor sociale dar nu cele individuale deoarece de multe ori copilul s-ar putea trezi cu dorinta de a face sau a fi ca ceilalti ceea ce nu ii da o putere de sine prea buna.Pai, se pare ca exista carti cum sa iti cresi copilul, dar pana la urma fiecare cum poate, eu am sa incerc spre amandoua, sa iau ce e mai bun din ele.
-
putin cam strict dar cu siguranta copilu nu va deveni un ing.sau dr. alcoolic…..de mic trebuie crescut copilul sa stie sa faca diferenta intre ce il ridica si ce il coboara in societate si in viata………
-
Este prea stricta. Copilul trebuiue sa faca ce ii place, de exemplu, poate uneie dintre fetele ei nu’i place vioara sau pianul, dar este obligata sa cante la acel instrument.Daca impui reguli inui copil “ia mereu numai 10!”, o sa ii fie teama ca poate da gres, nu obtine acea nota, va fi foarte impovarat emotional. Iar parintii chinezi gresesc foarte mult ca nu’si arata afectiunea fata de copii. Copii trebuie sa se simta in siguranta si iubiti in mediul lor. Parintii vestici isi sustin copii, le dau libertate, ii lasa sa isi dezvolte personalitatile, sa cante sau nu, sa ia 7 sau 8. In plus, cei din vest daca vad ca ei merg rau cu scoala, incearca sa ii ajute. Sunt de parere ca cei crescuti sub “regimul chinezesc” ajung oameni “importanti” (nu toti, sa recunoastem, credem probabil asta deoarece China este foarte mare) pentru ca in copilarie au crescut cu frica, au facut multe lucruri din obligatie, nu din proprie initiativa. Si fetele lui Amy isi vor creste copii cum fac oamenii din Occident, deoarece ele traiesc in Occident, vad cum se trareaza un copil acolo, si isi doresc si ele la fel. In plus, vor judeca si cu capul, vor vedea ca nu le-a placut copilaria lor, iar spre uramre, le vor oferi copiilor lor copilariile pe care le-ar fi dorit.
-
da ce sunt frate astia roboti?is copii lasai sa se distreze
-
o combinatie intre cele doua tipuri de educatie ar fi idealul…
femeia asta se crede dictator comunist (intradevar daca vrei rezultate trebuie sa renunti la viata sociala si chestii de genu ) dar eu nu cred ca femeia asta cand era tanara era privata de asemenea chestii