La liceul “Tudor Vianu”, tableta electronică a înlocuit catalogul. Părinţii văd cum absenţele s-au redus la jumătate într-un semestru. GALERIE FOTO
Colegiul de informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti este printre primele din România unde cataloagele obişnuite au fost înlocuite cu tablete, pe care profesorii pot trece note sau absenţe. Acestea sunt înregistrate într-o bază de date, care poate fi accesată de părinţi. Ei văd în timp real când copiii lor chiulesc sau întârzie, dacă şi-au făcut temele sau dacă iau note proaste.
Catalogul clasic a fost înlocuit de cel virtual, pe tabletă. Foto Mihai Dăscălescu
Iniţiativa conducerii liceului şi a comitetului de părinţi a avut efect imediat: 75% dintre părinţi intră de cel puţin trei ori pe săptămână să vadă ce fac copiii lor, iar numărul total de absenţe de la clasa a XII-a a scăzut de la 12.200 la 6.700 în numai un semestru.
Clasicul catalog - înlocuit de o tabletă
Jumătate dintre profesorii de la „Vianu” intră acum în clasă cu tablete de câteva ori mai mici decât cataloagele obişnuite. Ei strigă elevii ca şi când ar citi contactele din telefon şi, dacă vreunul lipseşte, îi „înroşesc” numele printr-o simplă apăsare a ecranului tactil. Când vor să pună o notă, profesorii iau din nou tableta, dau click pe numele elevului şi apasă unul din numerele de la 1 la 10.
De altfel, dascălii pot să-şi „surprindă” elevii şi de acasă: dacă termină de corectat lucrări la ora 22, iau tableta şi pun imediat notele în catalogul virtual. În „modul diriginte”, profesorii care au o clasă pe mână pot motiva absenţe sau trece note la purtare. Tableta nu e, însă, doar un catalog, profesorii putând să le prezinte elevilor diverse materiale audio-video.
Directorul liceului, Severius Moldoveanu, arată cum pun profesorii notele
Aşa verifică părinţii catalogul virtual
Elevii de la „Vianu”, fie că abia au intrat în clasa a noua, fie că îi aşteaptă bacul în curând, au înţeles repede că profesorilor le place să „butoneze” tableta, iar părinţii adoră să ştie tot, aşa că s-au conformat rapid. „Acum vin la timp la oră şi sunt mai atent”, spune unul, în timp ce colegul de bancă îl completează: „Am realizat că trebuie să iau şcoala mai în serios”.
„Hackerii” de la Vianu au încercat deja să spargă programul
Directorul liceului, Severius Moldoveanu, spune că ideea cu cataloagele virtuale i-a venit „din afară”, unde acest sistem funcţionează deja demult. Programul a fost creat de absolvenţi ai liceului şi implementat prima dată pe tablete ieftine. Nu funcţiona prea bine, aşa că Moldoveanu şi reprezentanţii părinţilor au bătut la uşa celor doi mari jucători de pe piaţa tabletelor. Au răspuns cei de la Samsung, care au donat 25 de tablete pe lângă cele 13 pe care „Vianu” le-a cumpărat de la ei.
Directorul a povestit amuzat că serverele care ţin baza de date nu sunt amplasate în liceu, pentru că ar fi o pradă mult prea uşoară pentru „hackerii” în devenire de la „Vianu”. Din noiembrie 2011, de când funcţionează programul, au fost două încercări de a-l sparge, ambele nereuşite, a mai spus Moldoveanu.
El a precizat că legea din România obligă instituţiile de învăţământ să aibă cataloagele clasice, dar la „Vianu” acestea sunt completate abia spre finalul semestrelor, restul făcându-se pe tablete. Moldoveanu spune că gadget-urile nu trebuie să fie nişte sperietori pentru cei 1.178 de elevi ai liceului. „Îi obişnuim cu rigorile pe care le vor întâmpina la serviciu. Pe termen lung, sistemul le este benefic şi lor”, a spus directorul.
O tabletă precum cele achiziţionate de liceul "Tudor Vianu" costă în jur de 2.000 de lei, dar directorul Moldoveanu spune că merită investiţia. "Cu siguranţă, va aduce beneficii beneficii tuturor celor implicaţi, atât şcolii, cât şi elevilor şi părinţilor. În plus, cu ajutorul tabletei, profesorii pot proiecta hărţi de înaltă rezoluţie pe perete, în loc să care după ei o hartă mare şi grea", a conchis Moldoveanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!