marți, 20 martie 2012

Cum îi convingem pe copii să mănânce fructe şi legume. Doar 6% dintre ei mănâncă zilnic cât ar trebui | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/starea-de-sanatate/cum-ii-convingem-pe-copii-sa-manance-fructe-si-legume-doar-6-dintre-ei-mananca-zilnic-cat-ar-trebui-607527.htm

Cum îi convingem pe copii să mănânce fructe şi legume. Doar 6% dintre ei mănâncă zilnic cât ar trebui


Una dintre marile probleme cu care se confruntă părinţii este refuzul copiilor de a mânca legume, mai ales cele de culoare verde cum ar fi broccoli, spanac, fasole verde. i nu de puţine ori copiii resping chiar şi fructele. Care este cauza acestui refuz? Şi mai ales ce este de făcut în condiţiile în care medicii recomandă tuturor, adulţi şi copii, cel puţin cinci porţii sau feluri de fructe şi legume în fiecare zi.

"Copiii nu resping în mod automat legumele şi fructele. Ei n-au nici o vină, ci este o chestiune de educare a gustului copiilor şi de a-i obişnui cu alimentaţia sănătoasă în familie şi în mediul în care trăiesc (grădiniţă, şcoală, alte colectivităţi). Contează foarte mult exemplul personal pe care părinţii şi bunicii îl oferă copiilor. Aceştia imită în mod natural ce fac adulţii, iar dacă mama şi tata au bunul obicei să mănânce în mod frecvent fructe şi legume, copiilor li se va părea absolut firesc să facă la fel. Este clar că motivul respingerii fructelor şi legumelor este în cea mai mare parte legat de lipsa de educaţie nutriţională a părinţilor, care nu mănâncă suficiente legume şi fructe”, ne-a explicat doctor Şerban Damian, medic medicină generală, specialist în nutriţie.

Lipsa educaţiei nutriţionale a mamelor din ţara noastră este dovedită de un studiu naţional, realizat recent cu prilejul lansării unei campanii de promovare a consumului de fructe şi legume. Organizatorii campaniei "5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” au dorit să afle care este atitudinea faţă de alimentaţia sănătoasă a mamelor cu copii între 3 şi 10 ani din România. Rezultatele arată clar de ce copiii din ţara noastră nu mănâncă suficiente fructe şi legume.

Cercetările efectuate la nivel naţional au indicat că numai 17% dintre mame au auzit că legumele şi fructele trebuie consumate de cinci ori pe zi. Atenţie! Doar au auzit! Pentru că dintre acestea, un procent extrem de mic pun în practică acest obicei sănătos. Doar 6% dintre copii mănâncă cinci feluri de legume şi fructe zilnic. O treime dintre mame (31%) sunt convinse că legumele şi fructele trebuie mâncate de trei ori pe zi. 19% dintre mame spun că le oferă copiilor fructe doar o dată pe zi, iar 28% recunosc că ai lor copii mănâncă legume tot numai o singură dată pe zi.

Aceste date îngrijorătoare trebuie să se schimbe dacă dorim să avem copii sănătoşi, semnalează autorii studiului. Prima responsabilitate în acest sens le revine părinţilor, care trebuie să adopte ei înşişi obiceiul de a mânca frecvent fructe şi legume şi de a le deschide şi copiilor apetitul pentru alimente sănătoase.

Iată câteva trucuri pentru a-i convinge pe copii să mănânce fructe şi legume:
- Copilul refuză fructele cel mai adesea când este obişnuit să mănânce dulciuri concentrate (bomboane, ciocolată, biscuiţi etc.). Organismul copilului are astfel un aport de glucide din aceste surse nesănătoase. De aceea, dulciurile rafinate trebuie înlocuite treptat cu fructe. Neavând alte surse de dulce, copilul nu le va mai refuza.
- Strecuraţi sub nasul copiilor fructe sau bucăţi de fructe decupate în diverse forme (animăluţe, flori, steluţe) în timpul jocurilor sau desenelor preferate.
- De două-trei ori pe săptămână înlocuiţi o porţie de fructe cu suc de fructe/legume preparat acasă la storcător.
- Preparaţi împreună cu copiii salate de fructe sau de legume. Lăsaţi-i pe ei să aleagă ingredientele preferate.
- "Ascundeţi” legumele în supe, ciorbe, sosuri preferate de copii.
- Adăugaţi peste brocoli, conopidă, spanac sau alte legume mai puţin atractive pentru copii o linguriţă de smântână sau de iaurt. În cazul copiilor mai mari, puteţi încerca şi prepararea unui sos din muştar dulce, ulei de măsline, suc de lămâie. Decoraţi împreună cu copiii legumele ce urmează să le mănânce.
- Nu îi forţaţi pe copii să mănânce un anumit tip de fruct sau de legumă. Îi puteţi oferi o alternativă, mai ales acum, primăvara, când începem să avem la îndemână o gamă largă de fructe şi legume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?