luni, 19 martie 2012

De ce e esentiala cunoasterea Ghidului de nesupunere civica al lui Liviu Mihaiu - poveste

https://www.facebook.com/note.php?note_id=297253873678023

De ce e esentiala cunoasterea Ghidului de nesupunere civica al lui Liviu Mihaiu - poveste

by Liviu Mihaiu on Friday, March 9, 2012 at 7:25pm ·

Am primit acest text de la un prieten, care doreste sa ramana anonim:

 

Eram acasa la parintii mei (in Deva) si dupa o seara de vara cu niste prieteni si trei beri am luat-o spre casa, ca se facuse deja tarziu.

Pe drum, am vrut sa imi aprind o tigara, dar a aparut eterna problema a fumatorului: mi-am pierdut bricheta.

Ajuns in dreptul unui chiosc alimentar non-stop, zaresc doi politisti care-si savurau cafeaua de dimineata si stateau la o sueta cu doamna de la chiosc (era aproximativ ora 01:00 am). Cu siguranta vorbeau despre importanta lui Nietzsche in filozofia universala si ideile lui despre supraom, intruchipat in acest caz in politist din D.

Trecand peste asta...

Le cer foarte politicos un foc sa-mi aprind tigara, iar ei, asemenea oricarui functionar public, ma directioneaza la urmatorul ghiseu, adica la doamna de la chiosc.

In sfarsit, imi aprind ravnita tigara, dupa care politistul isi ia rolul de organ al statului mai mult decat in serios. Stiti cand eram liceeni si din cand in cand, ca sa impresionam o fata, luam pe cineva la bani marunti? Cam asa s-a comportat politistul cu mine, doar ca el avea vreo 40 de ani, iar eu 26.

 

Ma intreaba: 

- "Auzi, tu unde esti staroste?" (Eu port barba uneori.) 

- "Poftiti?" il intreb eu inca nedumerit ca am inteles corect intrebarea...

- "Unde esti staroste?!?"

Deja politistul a inceput sa-si piarda rabdarea cu mine, cetateanul inferior si razvratit, dar mai grav: purtator de barba!

- "Da-mi buletinul!"

Ii dau buletinul, el il paseaza subordonatului sa noteze datele delincventului cu barba, dupa care revine cu interogatoriul:

- "Ce faci in Deva, ca aici scrie ca esti din Timisoara?"

- "Am venit acasa la parinti."

- "Pai si ce cauti tu in timpul saptamanii la Deva? Tu nu lucrezi?" (traducere: Nu ti-e rusine sa vii sa stai pe banii lu' ma-ta, roachere?)

- "Ba da... Mi-am luat liber o saptamana"

- "Ce lucrezi?"

- "Sunt programator"

- "Ce?"

- "Programator. Pe calculator."

Aici deja politistul s-a simtit evident jignit. La o adica, il inteleg: cum de mi-am permis sa fiu programator?! Asta-i unealta dracului! Si intr-adevar, dracu' m-a pus sa le cer un foc. Dar am o problema: tot timpul uit ca ei sunt mai presus si nu poti sa li te adresezi. Si cand ceri un foc, mergi mai intai la Prometeu, nu-l deranjezi pe insusi Zeus doar asa... ca ti se nazare tie!

Imi da buletinul inapoi si imi ureaza o seara cat mai frumoasa, dar intr-un limbaj specific dresorilor de caini:

- "Hai, mars acas'!"

 

Am plecat umil, cuprins de consternare.

Ajuns acasa am stat o ora sa meditez. Beat nu eram, politicos am fost, deci n-am facut scandal... Si totusi... unde am gresit? M-a dat barba in gat cu ceva? Mai grav e ca intr-adevar am fost foarte prost: ei nu s-au prezentat, iar mie nici prin cap nu mi-a trecut sa-i legitimez. Umilinta incepea sa explodeze in mine si imi spunea sa ma trezesc, ca treaba asta chiar s-a intamplat.

In cele din urma, am decis sa fac plangere printr-un email la Sediul General al Politiei din Bucuresti. Stiam ca nu are rost sa fac o plangere scrisa de mana, pentru ca treaba asta in Romania este ca la loz in plic. Poate ai noroc si se rezolva ceva.

 

Culmea e ca dupa o saptamana am fost sunat de seful Politiei din Deva, care a fost foarte politicos si, in acelasi timp, foarte pus pe a lua masuri contra celui pe care eu efectiv l-am platit ca sa-si bata joc de mine. Pentru ca asta am primit in schimbul taxelor platite statului pentru lege si disciplina!

Mi s-a spus ca l-au identificat pe cel in cauza si ca acesta nici macar nu se afla in cartierul in care a fost distribuit sa se joace de-a hotii si vardistii si... i-au dat un avertisment VERBAL! "Ba, sa nu mai faci ca nu-i cool si ne vorbeste lumea!" Un cacat de avertisment verbal! Macar de-l sanctionau cu o zi neplatita, tot ar fi fost ceva!

 

Mi-a fost rusine ca cetatean al unei tari membre a Uniunii Europene, dar mai ales mi-a fost rusine pentru lipsa mea de reactie in momentul in care m-au facut gratuit albie de porci! 

 

Nu va lasati calcati in picioare! Cititi ghidul de nesupunere civica al lui Liviu Mihaiu:

http://liviumihaiu.ro/2012/03/09/ghid-de-nesupunere-civica/

09

Ghid de nesupunere civică

Lectura obligatorie!
.
Felicitari celor care au iesit in strada pentru drepturile noastre, ale tuturor!
Jandarmii si politistii nu cunosc legislatia referitoare la adunarile publice si de cele mai multe ori comit abuzuri impotriva oamenilor care demonstreaza in spatiul public. E cazul sa va informati cu privire la drepturile voastre si sa actionati in consecinta.
.
In articolul 3 din legea adunarilor publice nr. 60/1991, republicata in 2004, scrie simplu si clar, ca sa inteleaga toata lumea:
Art.3: "Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. [...]"
.
In Constitutia Romaniei se stipuleaza ca orice cetatean al Romaniei are urmatoarele drepturi fundamentale:
1. Dreptul la aparare (garantat prin Constitutie – art. 24)
2. Dreptul la libera circulatie (garantat prin Constitutie – art. 25)
3. Dreptul la libera exprimare (garantat prin Constitutie – art. 30)
4. Dreptul la informatie (garantat prin Constitutie – art. 31)
5. Dreptul la participarea la intruniri publice (garantat prin Constitutie – art. 39)
.
In cazul in care veti primi amenzi, va puteti preleva de articolul nr. 3 din legea 60/1991, republicata in 2004, precum si de articolele nr. 24, 25, 30, 31, 39 din Constitutia Romaniei, in motivarea din contestatii, argumentand ca manifestatia din orasul dumneavoastra a fost:
1. Fie manifestare culturala – in desfasurarea careia bannerele/portavocile si alte instrumente constituiau decorul unui act cultural contemporan, fie
2. Se comemorau 3/4/5… zile de la evenimentului X, care poate fi o decizie, o incalcare a drepturilor unor persoane sau un eveniment pe care il considerati important, sau
3. Daca manifestarea are loc in fata unui Minister sau a oricarei institutii publice, atunci poate fi considerata ca intrand sub incidenta art. 3 (Legea 60/1991), coroborat cu articolele mai sus mentionate din Constitutie, drept pentru care aceasta manifestare nu trebuia declarata in prealabil la primaria orasului dumneavoastra.
.
Pentru cei care vor avea/au probleme cu amenzile din partea Jandarmeriei sau Politiei, ca urmare a participarii la aceste evenimente, gasiti aici un Model de contestare a amenzii.
Contestatia standard trebuie modificata cu datele dumneavoastra si datele orasului dumneavoastra.
Contestatiile trebuie depuse la Judecatoria orasului dumneavoastra.
In cazul Bucurestiului, trebuie depusa la Judecatoria din sectorul in care are loc manifestatia.
.
De asemenea, daca cunoasteti numele si functia organului de ordine care a redactat procesul verbal/amenda, este recomandat sa ii faceti o plangere penala pentru abuz in functie. Gasiti aici un model de Plangere Penala.
Este mentionat in model unde se depune plangerea penala.
.
Jandarmii sau politistii care va abordeaza trebuie legitimati (cere-i numele si prenumele, precum si functia).
In acest fel, veti obliga organul sa mearga si sa dea cu subsemnatul la Procuratura, creand astfel precedente pozitive in respectarea drepturilor cetatenesti la exprimare libera.
.
Legitimarea!
Daca un politist sau un jandarm doreste sa va legitimeze, aratati actul de identitate, fara a-i urma la sectie sau fara a le inmana actul dumneavoastra de identitate.
Fiti pregatiti, tineti-va actele de identitate la voi si nu refuzati legitimarea dumneavoastra, pentru ca organele de ordine mentionate – Politia si Jandarmeria (doar acestea) – au dreptul sa va legitimeze, potrivit art. 35 din Legea Jandarmeriei.
Vote This Post DownVote This Post Up
(+12 rating, 12 voturi)

3 comentarii

Ramona Duminicioiu a scris pe 09 martie 2012 la 16:04

Cu ingaduinta dumneavoastra, voi pune aici si restul de informatie din acest ghid. E important sa stie oamenii ca daca ajung la sectia de politie, nu sunt obligati sa fie amprentati si alte asemenea:
"Potrivit art. 35 din Legea jandarmeriei (Legea nr. 550/2004), jandarmii nu au dreptul să conducă administrativ la secţia de poliţie sau la unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrare legii prin care au provocat dezordine/tulburări şi necesită imobilizare. Cu alte cuvinte, jandarmii nu au dreptul să încarce manifestanţii în dube şi să-i transporte la diferite secţii de poliţie, urmând ca abia acolo să facă trierea persoanelor care au fost sau care nu au fost violente, care au comis sau nu fapte contrare legii. Nu pot fi conduşi decât cei despre care jandarmeria are dovezi, în momentul ridicării, că se încadrează în condiţiile menţionate mai sus, prevăzute de lege, pentru conducere. În caz contrar, conducerea persoanei la secţia de poliţie/unitatea de jandarmi constituie infracţiunea de lipsire de libertate a persoanei în mod ilegal. De asemenea, împiedicarea unei persoane de a se deplasa cu trenul sau alt mijloc de transport acolo unde doreşte, fără o justificare legală a acestei împiedicări, constituie tot infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

Daca ati ajuns la sectia de politie, ca urmare a abuzului fortelor de ordine, refuzati amprentarea dumneavoastra. Aveti acest drept.

Pentru a va pregati cat mai bine, va rog sa consultati Kitt-ul de Nesupunere Civica redactat de activistii campaniei Salvati Rosia Montana, care au peste 11 ani de experienta in actiuni directe: http://www.infomg.ro/storage/Photos/kit%20de%20nesupunere%20civica.pdf

Pentru cei care se intreaba de ce nu e mai elegant sa se faca o cerere de autorizare a manifestarii publice: Manifestarile publice nu se autorizeaza, pentru ele nu se solicita cereri de autorizare. Legea adunarilor publice nr. 60/1991 nu prevede in textul sau asa ceva. Va rog sa cautati cu 'search' termenul 'autoriza' in textul legii si nu il veti gasi. Daca, in continuare, va intrebati totusi, de ce sa nu declaram in prealabil o manifestare publica, raspunsul este: In primul rand ca nu primesti niciodata locatia pe care o soliciti, pe varii motive de securitate, apoi ca vor fi schimbate toate conditiile in care va avea loc manifestarea, ti se solicita j-de mii de informatii inutile si se intarzie data evenimentului, sau mai rau, acesta nu se 'autorizeaza'. De asemenea, protestatarilor li se va delimita un spatiu restrans inconjurat de un ţarc, unde veti fi "liberi" sa protestati ca niste animale in cusca. Intrebati va rog pe oricine are experienta in solicitarea de autorizatii pentru manifestari publice, mai ales cand acestea se intampla de azi pe maine.

Oamenii din Bucuresti au o responsabilitate cu mult mai mare, decat cei din orasele mai mici, deoarece in Bucuresti sunt toate institutiile centrale si acolo trebuie sa existe cea mai spectaculoasa masa critica. In Bucuresti acest mit al 'autorizarii' si controlului cetatenilor duce la incalcari grave si foarte grave ale drepturilor noastre. Acest mit trebuie demontat cat mai repede cu putinta, pentru ca la anul pe vremea asta sa nu ne mai confruntam cu aceleasi abuzuri. E o chestiune de principiu. Nu soliciti sa ti se autorizeze un drept, atunci cand acesta exista si ti-l poti exercita, obligand autoritatile sa ti-l respecte la randul lor. Cum vrem sa ne fie respectate drepturile? Credeti ca va veni la noi Jandarmeria sa ne intinda un covor rosu pentru a putea demonstra mai bine? Revolutia din decembrie '89 nu a avut autorizatie, a avut dreptul fundamental la libertate si democratie. Ce le veti spune copiilor vostri atunci cand va vor intreba: "Tu ce ai facut pentru a schimba sistemul in bine?".
Mult curaj!"

http://www.infomg.ro/storage/Photos/kit%20de%20nesupunere%20civica.pdf

Kit de nesupunere civică – Ediția de buzunar
Campania Salvați Roșia Montană
cum să sprijini o cauză dreaptă și oamenii buni
ce nu se supun legilor proaste
Nesupunerea civilă este refuzul activ de a te supune anumitor legi,
norme,   şi   hotărâri   date   de   un   guvern   ce   prejudiciază  o   cauză
dreaptă,   drepturi  și   libertăți   fundamentale   ale   cetățenilor.
Nesupunerea   civilă   este   frecvent   definită  ca   fiind   rezistenţă
nonviolentă.   Potrivit   conceptului   indian,   nesupunerea   civică  s­ar
putea   spune   că   este   compasiune   sub   forma   unui   dezacord
respectuos.  `
Pe scurt, nesupunerea civică  este un act democratic ce reprezintă,
mai   ales,   aceea   acțiune   înfăptuită   cu   intenție,   publică  și   fără
violență   dar   nelegală,   care   are   ca   scop   schimbarea   politicii
guvernului,   în   baza   unei   viziuni   a   moralității  și   a   dreptății
considerată ca fiind în interesul public.
Din toate aceste motive enumerate, nesupunerea civică este o formă
de manifestare democratică.
Acestea sunt câteva premise de la care pornim:
­ Dacă îți cunoști drepturile, esti ferm și crezi în convingerile tale nu
trebuie să te lași intimidat, instigat sau provocat. Forțele de ordine
vor încerca să te convingă de contrariul și să fii supus. Nesupunerea
civică  este legitimă, deși există  și forme nelegale de acțiune atâta
vreme cât îmbracă o formă nonviolentă.
­ Nu necesită  autorizare manifestarile culturale (reprezentații de
teatru contemporan), sportive (jocuri de grup – „țară,  țară  vrem
ostași!")   sau  întâlnirile   spontane   de   tip   flashmob.   Dreptul   la
întruniri publice este garantat prin Constituție (art 39).
­   Nu   constituie   demonstrație   sau   protest  întrunirile   publice
spontane, unde cei prezenți manifestă  pașnic  și nu afișezi mesaje
violente de orice tip sau bannere. (legea nr. 60/1991).
­ Forțele de ordine au dreptul să îi legitimeze pe cei prezenți; dar în
situația  în   care   mențiunile   de   mai   sus   sunt   respectate   de
participanți cam aici se opresc prerogativele lor.
­  În   cazul   legitimării,   persoana   legitimată  poate   să  refuze
deplasarea în orice alta locație (ex. Mașina poliției, secția de poliție
etc). Exercitarea presiunii forțelor de ordine constituie un abuz.
­  În cazul  în care forțele de ordine vă  aplică  sacțiuni  în cazurile
enumerate mai sus, sub formă de amenzi, reținerea la secție etc, ei
sunt   cei   care   actioneaza   ne­legal.   Nu   lăsa   uniforma   să  te
impresioneze.
­ Orice abuz de acest gen trebuie contestat în formă scrisă, de aceea
cereți să vi se prezinte legitimația de serviciu și rețineți numele și
gradul organului de control.  
­  În cazul  în care forțele de ordine acționează  abuziv  și sunteți
conduși la secția de poliție să vi se întocmească proces verbal aveți
dreptul să nu faceți declarații (decât în prezența unui avocat) și să
nu semnați nimic.  
­ La final puteți  întocmi la rândul vostru o plângere  în cazul   în
care considerați că drepturile tale de cetătean au fost abuzate, ca
urmare sau în momentul în care ați participat la o manifestație
publică. Aceasta trebuie sa fie înregistrată la Parchetul de pe lângă
Tribunalul din orașul în care vă aflați.
Informații   suplimentare   despre   auto­incriminare  și   care
sunt metodele să eviți acest lucru
Când ai de a face cu poliţia și mai ales când ai fost reținut și condus
la secția de poliție, cel mai bun sfat este să nu faci nici o declaraţie.
Orice   declarație   făcută  poate   fi   utilizată  împotriva   ta   de   către
poliție.  Acest lucru nu atenuează acțiunea făcută, dar cu siguranță
că nici nu contribuie la agravarea circumstanțelor și mai mult nu
renunți în mod deliberat la drepturile tale.  
Amintiţi­vă că ofiţerii de poliţie fac acest lucuru  în fiecare zi. Tu poate ca vei fi în aceasta situație o singură dată  în viață. Ei sunt
instruiţi   pentru   a   obţine   informaţii   suficiente   pentru   a   face   o
arestare.   Ai   nevoie   să  te   pregătești   să  nu   le   dai   informațiile
necesare.
Dar vă rugăm să reţineţi că toţi ofiţerii de poliţie sunt oameni la fel
ca tine. Nu fi intimidat de uniforme şi arme. De cele mai multe ori
agenții cu care intrăm în contact acționează pe baza unor ordine cu
care nu neaparat sunt de acord.   De aceea nu uita s ☺ ă fii politicos,
chiar dacă pare greu.  În felul acesta, informația pe care vrei să  o
transmiți poate ajunge și la el.
Inregistrările video și utilitatea lor
Importanţa înregistrarilor video este deosebit de mare, iar modul în
care sunt realizate contează mai putin. Acest lucru este important
mai ales atunci când este vorba de interacțiunea cu poliţia. Așa cum
se   spune:   "Daca   nu   există  nici   un   film,   nu   s­a   întâmplat".
Judecătorii tind să creadă cuvântul unui ofiţer de poliţie în cazul în
care dacă ceea ce spune el este  în conflict cu inculpatul. Având un
film   despre     ce   s­a  întâmplat   vă  asigurați   că  toată  lumea   este
cinstită.
Atunci când filemzi fii atent să nu stai în calea forțelor de ordine ca
să   nu  considere   că  le   obstrucționezi   activitatea.  Un   instrument
excelent   pentru   activiști   este   un   produs   numit   Qik.   Qik   este   o
aplicație care se instalează  pe orice smartphone şi vă permite să
transmiteți direct la site­ul Qik în timpul înregistrării. Dacă faceți
streaming,   este   imposibil   pentru   poliţie   să  şteargă  înregistrarea
video. De asemenea, dacă  informați poliția că transmiteți în direct
pe Internet, acestia s­ar putea gândi de două ori înainte de a acţiona
într­un mod nerezonabil.
Si nu uita! Orice pozitie asumată are nevoie de argumente, mai ales  
o cauză dreaptă. Informează­te de pe siteul campaniei Salvați Roșia
Montană,  www.rosiamontana.org  și rămâne la curent cu noutățile
înscriidu­te pe grupul facebook Save Rosia Montana.   Informarea ☺  
precară aduce prejudicii și nu beneficii!
Norme   legislative   de   care   vă   puteți   preleva   pentru   a   va
susține drepturile în motivarea dumneavoastră.
CONSTITUȚIA ROMÂNIEI!
Orice cetățean al României are drepturi fundamentale:
1. Dreptul la apărare (garantat prin Constituție – art. 24)
2. Dreptul la liberă circulație (garantat prin Constituție – art. 25)
3. Dreptul la liberă exprimare (garantat prin Constituție – art. 30)
4. Dreptul la informație (garantat prin Constituție – art. 31)
5.   Dreptul   la   participarea   la   întruniri   publice   (garantat   prin
constituție – art. 39)
LEGEA   ADUNĂRILOR   PUBLICE  (Legea   nr.   60/1991   privind
organizarea și desfășurarea adunărilor publice)
Atenție! In textul legii nu se menționează că este obligatorie
obținerea   de   autorizație   pentru   desfășurarea   unei   manifestări   /
demonstrații publice. Cei care organizează o manifestare publică
trebuie eventual, doar să anunțe autoritățile și să își înregistreze
nota de informare (cu număr de înregistrare). Mai mult decât atât,
nu trebuie declarate, în prealabil, adunările publice al căror scop îl
constituie   manifestările   cultural­artistice,   sportive,   religioase,
comemorative,   cele   ocazionate   de   vizite   oficiale   ori   care   se
desfășoară în incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de
interes public sau privat (Art. 3). În cazul în care aveți date sau
informații despre un eventual act de violență sau dezordine care s­
ar putea produce în cadrul manifestației, atunci puteți anunța în
prealabil autoritățile despre manifestare, pentru ca acestea să ne
protejeze.
Este   foarte   important   să   vă   imprimați   Drepturile
fundamentale menționate în Constituția României când participați
la o manifestare publică, precum și legea adunărilor publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?