marți, 13 martie 2012

„Cancerul nu poate fi învins cu ajutorul plantelor” | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/starea-de-sanatate/cancerul-nu-poate-fi-invins-cu-ajutorul-plantelor-606856.htm

„Cancerul nu poate fi învins cu ajutorul plantelor”

13 martie 2012

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock

Renumitul biochimist britanic Terrence Gallagher, fondator al Herbal Research Institute Oxford, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate Jurnalului Naţional despre cercetările sale în domeniul plantelor medicinale, despre siguranţa şi eficienţa terapiilor naturale, despre cum se tratează el însuşi cu ajutorul plantelor.

După o viaţă dedicată cercetării plantelor medicinale, profesorul Gallagher recunoaşte că, oricât de miraculoase ar fi proprietăţile ierburilor sau fructelor, acestea sunt neputincioase în lupta cu o boală nemiloasă: cancerul. Profesorul Terrence Gallagher este membru în consiliul de administraţie al Asociaţiei Britanice de Medicină Naturistă şi autorul unora dintre cele mai importante descoperiri în domeniul industriei plantelor medicinale. El s-a aflat săptămâna trecută în România pentru a aniversa 5 ani de la introducerea în ţara noastră a unui produs farmaceutic pe bază de plante pe care l-a creat în cadrul Herbal Research Institute.


•  Cum aţi ajuns să studiaţi plantele medicinale?

Când eram la Universitate şi studiam biochimia, un coleg şi prieten s-a îmbolnăvit destul de rău şi s-a tratat cu ajutorul unor plante medicinale. Mi s-a părut un lucru extraordinar şi atunci am început să fiu interesat de plantele medicinale. După ce am terminat Universitatea, nu prea ştiam încotro să mă îndrept şi am hotărât să fac cercetări în domeniul plantelor medicinale. La început am lucrat pentru diferite companii farmaceutice, apoi am călătorit în diferite ţări unde se cultivau plante medicinale şi chiar am lucrat în acele ferme la propriu, am săpat, am recoltat plante pentru a le cunoaşte mai bine.

După câţiva ani, m-am întors în Anglia şi am pus bazele unui laborator farmaceutic în anul 1980. Am studiat Farmacopeea Britanică a Plantelor Medicinale şi am creat primul meu produs din plante medicinale cu efecte diuretice, destinat femeilor pentru ameliorarea sindromului premenstrual.

• Aţi cercetat proprietăţile terapeutice a numeroase plante medicinale. Dintre toate acestea, aveţi o plantă preferată?

Da, sunătoarea îmi place enorm din toate punctele de vedere. Este o plantă minunată, cu efecte terapeutice extraordinare în cazul depresiei. Am folosit-o eu însumi ori de câte ori am avut perioade în care mă simţeam obosit, lipsit de vitalitate. De fiecare dată am reuşit să depăşesc stările dificile cu ajutorul unei cure de o lună cu sunătoare. Depresia este o problemă foarte importantă, cu care se confruntă multe persoane în societatea actuală. Formele uşoare şi moderate de depresie pot fi rezolvate cu ajutorul produselor naturale pe bază de sunătoare. Recent, a fost introdus pe piaţa farmaceutică din Marea Britanie un produs pe bază de sunătoare pe care l-am dezvoltat în laboratorul meu.

• Au încredere englezii în plantele medicinale? Utilizează frecvent produse pe bază de plante?

Da, pentru că toate produsele farmaceutice pe bază de plante medicinale, suplimentele nutritive comercializate în Marea Britanie sunt fabricate conform normelor europene în vigoare. Legea este foarte strictă în domeniul farmaceutic. Orice produs naturist sau supliment nutritiv trebuie aprobat de Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie şi Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor. În prezent, tot mai mulţi englezi apelează la tratamente cu plante medicinale. Dar ceea ce este foarte important de menţionat este că industria plantelor medicinale trebuie să respecte legislaţia europeană adoptată recent în domeniu. Directiva europeană prevede standarde din ce în ce mai înalte în domeniul industriei plantelor medicinale, ceea ce înseamnă mai multă siguranţă pentru consumatori. Oamenii pot folosi cu încredere tratamente pe bază de plante medicinale.

• Credeţi că oamenii au mai multă încredere în terapiile naturale decât în cele clasice? De ce?

Oamenii vor să creadă că plantele le fac mai mult bine decât medicamentele. Oamenii se tem de medicamente din cauza efectelor secundare. Dar să nu uităm că şi produsele pe bază de plante medicinale pot avea efecte adverse dacă nu sunt fabricate în condiţii strict controlate sau dacă nu sunt folosite în mod corespunzător.

• Dumneavoastră vă trataţi cu ajutorul plantelor medicinale?

Da, dar cu recomandarea medicului. Chiar şi eu merg la un medic cu competenţă în fitoterapie, care îmi prescrie tratamente pe bază de plante medicinale pentru colesterol, glicemie şi mai iau zilnic suplimentul nutritiv pe care l-am creat.

• Suplimentul nutritiv pe care l-aţi dezvoltat este pe bază de mere, viţă de vie, hibiscus, măceşe, coajă de portocale şi floare de soc. De ce aţi ales tocmai aceste fructe şi plante şi ce efecte au toate acestea reunite într-o singură tabletă?

Este un preparat 100% din fructe şi plante medicinale care corespund condiţiilor stricte de producţie ecologică. Fructele şi plantele provin din ferme certificate ecologice din Germania, Franţa şi Anglia. Am studiat efectele terapeutice ale fiecărui fruct şi ale fiecărei plante, apoi prin utilizarea unor metode unice de prelucrare am reuşit să extragem şi să includem într-o singură tabletă microingrediente din substanţele active valoroase din aceste fructe şi plante. Mărul are o valoare terapeutică deosebită datorită pectinelor din pulpa fructului, care au efecte benefice dovedite asupra digestiei, funcţiei inimii, ficatului, rinichilor, creierului.

De asemenea, sunt fascinat de proprietăţile cojii de portocală, pe care toată lumea o aruncă. Coaja de portocală este o sursă valoroasă de vitamine B şi C, precum şi de minerale. Am descoperit că, împreună, substanţele ative din măr, coajă de portocală, viţă de vie, măceşe, hibiscus şi soc sunt eficiente în ameliorarea unor boli frecvente cum ar fi diabetul, ateroscleroza, hipertensiunea arterială, osteoporoza, artroza. Atenţie, nu vorbim despre un medicament, ci despre un supliment natural destinat prevenirii bolilor menţionate sau îmbunătăţirii stării de sănătate a celor afectaţi de aceste probleme. Acest preparat a fost dezvoltat după o îndelungată muncă de cercetare efectuată între 1990 şi 1998.

• Spuneaţi că aţi călătorit în multe ţări pentru a studia plantele medicinale şi totuşi în laboratorul dumneavoastră utilizaţi doar plante din trei ţări europene. De ce?

Am încercat să cumpărăm plante medicinale mai ieftine din alte ţări: China, India. Dar înainte de a intra în procesul de fabricaţie a preparatelor farmaceutice, plantele sunt strict controlate. Foarte multe loturi de plante provenite din China sau India nu au trecut de aceste controale şi microanalize, motiv pentru care am renunţat la ele. Substanţele din aceste plante nu au dat rezultate şi am fost nevoiţi să le refuzăm. Am ales ferme din Franţa, Germania şi Anglia, unde fermierii controlează strict calitatea plantelor medicinale. Cred cu tărie că tratamentele cu plante medicinale trebuie controlate în mod adecvat şi autorizate prin lege, altfel devin otrăvitoare.

• Consideraţi că plantele medicinale pot vindeca boli fără a recurge la tratamente clasice?

Depinde de gravitatea bolilor. Dacă vorbim despre o simplă răceală, cu siguranţă o putem trata cu succes doar cu plante medicinale. Însă în cazul unor boli serioase n-aş folosi cuvântul a vindeca. Din motive etice, nu folosesc niciodată cuvântul vindecare. Însă folosesc mereu termenul de prevenţie. Categoric, plantele au puterea de a preveni numeroase boli şi de a ajuta la ameliorarea lor. Dacă ne referim la un cancer sau la o tumoră, atunci e nevoie de medicina clasică. Plantele nu pot ajuta în asemenea cazuri. Consider că terapiile naturale sunt destinate mai degrabă prevenirii decât vindecării bolilor grave. 

• În cercetările dumneavostră aţi descoperit o plantă cu efecte împotriva cancerului?

Cancerul este îngrozitor. Cuvântul în sine este de-a dreptul înfricoşător. Este o boală nemiloasă, pe care plantele nu o pot învinge. După părerea mea, cancerul este determinat de factori genetici, la care într-adevăr concură şi factori de mediu, stilul de viaţă. Asupra acestora putem acţiona cu ajutorul plantelor, dar tot ce putem face este să prevenim riscurile. Păstrarea stării bune de sănătate, prin alimentaţie echilibrată, bogată în antioxidanţi, mişcare, odihnă, evitarea stresului, iată cea mai bună metodă de a ne feri de cancer.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?