Posted: 28 Nov 2011 12:04 AM PST
La fiecare inceput de an ne facem planuri.
Ne punem dorinte. De cate ori ni s-au indeplinit?
Luam decizii. De cate ori le punem in aplicare?
Hai sa incercam, la acest nou inceput, sa ne facem un plan concret, bine definit, scris negru pe alb. Un plan pe care sa nu-l mai putem uita, ignora, arunca la cos. Un plan a carui realizare sa o urmarim in fiecare etapa, pas cu pas.
Hai sa ne construim un buget pentru 2012.
Pentru inceput, ca la orice buget, trebuie sa incepem cu veniturile. Te sfatuieasc sa iei in considerare urmatoarele aspecte:
1. Crezi ca iti vei pastra actuala sursa de venit pe intreaga durata a anului 2012?
2. Care este marimea venitului anual estimat din sursa de baza (salariu etc)?
3. Ce activitati suplimentare crezi ca iti vor aduce venit?
4. Care estimezi ca va fi marimea venitului din activitati suplimentare?
5. Ce bunuri de valoare intentionezi sa vinzi?
E bine sa detaliezi cat poti mai mult raspunsurile. Poate ca vei fi surprins de cate posibilitati de crestere a venitului exista.
Pentru un buget realist este de dorit sa nu-ti supraestimezi veniturile, ci, dimpotriva, sa tii cont de aspectele neplacute ce se pot manifesta.
In partea a doua, cea mai ampla de obicei, ne ocupam de cheltuieli. Aici trebuie sa fii foarte obiectiv si atent sa notezi toate cheltuielile pe care intentionezi sa le faci:
1. Impozite, taxe, asigurari obligatorii, asigurari facultative
2. Chirii (daca e cazul)
3. Rate la banca
4. Educatia copiilor (meditatii, transport scoala, chirie)
5. Utilitati
6. Abonamente telefon, internet, cablu TV
7. Hrana
8. Imbracaminte si incaltaminte
Bineinteles ca nu vei putea stii cu exactitate marimea tuturor acestor cheltuieli. Incearca sa le estimezi pornind de la cheltuielile din anul precedent si sa le reduci acolo unde este posibil.
Acum trage linia:
Cazul 1: Cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, rezultatul „iti da cu minus”.
Asta nu e bine: bugetul tau este pe deficit. Si, tine minte, nu am luat in considerarea decat cheltuielile curente, de consum. Un buget construit doar pentru consum nu are voie sa fie deficitar. Pentru ca asta ar insemna sa iei bani imprumut (si sa te indatorezi pentru anul viitor) doar pentru consumul curent.
Este obligatoriu sa iti reduci cheltuielile. Renunta la orice nu iti este absolut necesar, stabileste-ti prioritatile (pct. 1-4) si in rest taie fara mila de pe lista de cumparaturi.
Este bine sa incerci sa-ti cresti veniturile. Daca este posibil lucreaza ore suplimentare la serviciu sau gaseste-ti inca un job, incepe o mica afacere pentru timpul liber (dar, atentie, una care sa nu necesite investitii mari).
Cazul II: Cheltuielile sunt egale cu veniturile, rezultatul este “zero”.
Nu stai prea rau. Ai invatat prima lectie a crizei si ti-ai ajustat cheltuielile la venituri. Sau ai castigat mai mult, astfel incat sa-ti permiti sa cheltuiesti mai mult fara sa faci datorii.
E bine dar nu e suficient.
Daca nu reusesti sa pui bani de o parte pentru “zile negre” sau pentru investitii in viitor atunci trebuie sa te straduiesti mai mult.
Daca ti-ai ajustat bugetul la limita si simti ca nu mai poti strange cureaua atunci incearca sa te mentii macar in acest echilibru delicat. Daca reusesti sa inchei anul 2012 fara datorii te poti, oricum, considera un invingator.
Cazul III: Veniturile sunt mai mari decat cheltuielile. Rezultatul “iti da cu plus” si bugetul tau are un excedent.
Excedentul tau este suma care iti ramane ca surplus dupa ce iti achiti toate cheltuielile propuse. Este excelent. Ai libertatea de a face ce vrei cu banii ramasi: ii poti economisi, ii poti investi in speranta multiplicatii, ii poti chiar cheltui pe obiecte necesare, de folosinta indelungata, pe care acum le poti cumpara la un pret avantajos.
Odata bugetul intocmit nu ramane decat sa-i urmaresti executia:
§ In fiecare luna verifica incadrarea in sumele planificate.
§ Ajusteaza veniturile/ cheltuielile pentru a-ti atinge obiectivele,
§ “Rectifica” bugetul daca vezi ca nu este realist. Traseaza alte repere, mai usor de realizat, daca ai gresit estimarile sau situatia concreta s-a modificat pe parcurs.
§ Nu dispera si, mai ales, nu renunta la planificare. Orice situatie, oricat de grea, are o rezolvare. Hartia si creionul te vor ajuta sa-ti pui ideile in ordine si sa gasesti mai usor solutiile.
Ce zici, pare simplu?
Probabil ca da, cata vreme nu am pomenit deloc despre… cheltuielile neplanificate. :)
Articol scris de: Mirela Bojin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!