http://www.121.ro/articole/art989-atestat-engleza.html
Atestat de cunoastere a limbii engleze
TOEFL
Vrei sa studiezi in Statele Unite, Canada sau alta tara in care limba de predare este engleza, sa obtii o bursa la o scoala sau universitate americana? Unul dintre criteriile obligatorii de selectie este punctajul obtinut la TOEFL - Test of English as a Foreign Language.
de Petronela Tipau
Rezultatele testului TOEFL sunt valabile doi ani de zile asa ca, daca te-ai hotarat sa candidezi pentru o bursa planifica-ti examenele din timp, astfel incat sa profiti la maxim si in timpul pe care il ai la dispozitie de punctajul pe care il obtii. Ordinea ar fi sa te interesezi la ce universitati / pentru ce burse poti aplica, in functie de pregatirea si optiunile tale, sa afli adresele si conditiile de inscriere, sa te pregatesti pentru TOEFL si sa sustii examenul. Dupa ce primesti rezultatul, aplica pentru cat mai multe burse, pentru a avea de unde alege si nu astepta sa iti treaca perioada de valabilitate a testului.
Structura examenului TOEFL
Prin testul TOEFL sunt verificate patru fete ale cunoasterii limbii engleze asa ca exista patru probe - intelegere dupa auz (Listening), cunostinte lingvistice (Structure), intelegerea textelor (Reading) si exprimare in scris (Writing). Testul se da atat in varianta scrisa cat si cu ajutorul calculatorului (primele doua probe, corectate automat in functie de numarul de raspunsuri si numarul de raspunsuri corecte).
In ce constau probele TOEFL?
Proba de Listening (intelegere dupa auz) stabileste capacitatea de a intelege engleza americana vorbita si dureaza cu totul intre 40 si 60 de minute. Candidatul asculta un material inregistrat o singura data si in acest timp trebuie sa raspunda la intrebari cu mai multe variante, fiecare corespunzand unei frazelor si scurtelor dialoguri ascultate. Numarul acestor intrebari grila este intre 30 si 49. Dupa ce ai raspuns la cate o intrebare nu te mai poti intoarce, pentru a modifica raspunsul.
Structure (cunostinte lingvistice) este o proba in urma careia se poate spune daca tu cunosti regulile limbii engleze scrise, standard. Pentru aceasta ai de rexolvat doua tipuri de exercitii - completarea unor propozitii/ fraze cu un cuvant pe care sa il alegi dintre variantele oferite si sa alegi dintre cuvintele si expresiile subliniate, pe acelea care trebuie schimbate astfel incat fraza sa fie corecta. Cele 20-25 de intrebari ale acestei probe trebuie rezolvate in 15-20 de minute.
Reading (intelegerea textelor) evalueaza capacitatea de a citi si intelege texte in stiul si despre temele asemanatoare cerintelor din universitatile din Statele Unite. La aceasta proba, spre deosebire de cele anterioare, te poti intoarce la intrebari sau la pasajul textului pe care l-ai citit deja o data. Intrebarile sunt formulate astfel incat tu sa trebuiasca sa fi inteles ideile principale ale textului, informatiile concrete, vocabularul (antonime, sinonime). Intrebarile sunt fie tip grila (mai multe optiuni de raspuns din care trebuie sa il alegi pe cel corect), intrebari la care pentru a raspunde trebuie sa dai click pe o anumita parte a textului, intrebari in care ti se cere sa inserezi o propozitie acolo unde se potriveste cel mai bine. Aceste intrebari sunt bazate pe patru sau cinci pasaje de citit, de 250-300 de cuvinte, 10 - 14 intrebari pentru fiecare pasaj. Cu totul, trebuie deci sa citesti cu atentie textele si sa raspunzi la 44-60 de intrebari in 70-90 de minute.
Writing (exprimare in scris) este ultima proba, care masoara capacitatea de a scrie in limba engleza. In afara de asta, proba testeaza si abilitatea de a iti organiza ideile si a le sustine, argumenta. Trebuie sa scrii (de mana sau la calculator) un eseu pe o tema data, avand la dispozitie o ciorna, pentru a iti organiza ideile. Timpul alocat acestei probe este de jumatate de ora. Lungimea eseului nu conteaza, cei care corecteaza urmarind modul in care ideile sunt exprimate si in care este elaborat textul - cat de aproape esti de tema propusa pentru eseu, organizarea si dezvoltarea ideilor, limbajul folosit (varietate, corectitudine, concizie).
Ai grija cum iti dozezi timpul, pentru ca toate probele, chiar daca s-ar putea sa nu ti se para extrem de dificile sunt contra cronometru. Nu aloca prea mult timp unei singure intrebari pentru ca astfel iti micsorezi sansele de a raspunde la mai multe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!