http://dianthus2rt.wordpress.com/2011/04/14/391/
Orientare-semne conventionale ale hartii
14/04/2011 de dianthus2rt
Rate This
In aceasta postare am sa vorbesc de orientarea cu ajutorul harti. Ii una din cele mai sigure orientari. In acest caz este necesară determinarea unor repere vizibile si sigure din terenul ce ne inconjoara, urmeaza determinarea poziţiei lor pe hartă, apoi se va mişca harta astfel încât poziţia reperelor alese din jurul nostru să corespundă cu poziţia lor pe hartă. Pe parcursul deplasării se urmăreşte ca harta să fie orientată după poziţia elementelor din jurul nostru.
Cred ca ne mai amintim cu totii de orele de geografie unde am invatat unele elemente si semne ce le gasim pe harta, eu am sa postez semnele specifice hartilor montane, tot aceste semne le vom gasi si in hartile de orientare. Daca cunoastem semnele si elementele care compune harta avem o imagine perfecta asupra locului unde ne aflam iar orientarea ne va fi o joaca. Scara hărţii este raportul care ne arată de câte ori a fost micşorat terenul (lungimile şi suprafaţa) pentru a fi reprezentat pe hartă. Scara poate fi reprezentată sub 2 forme: numeric / grafic. Scara numerică este cea mai des întâlnită. Ea este exprimată sub forma unei fracţii al cărei numărător reprezintă unitatea de măsură, iar numitorul este numărul care arată de câte ori liniile din teren sunt reduse pe hartă. Exemplu: 1:25000, 1:50000 etc.
Pentru uşurarea utilizării scării numerice este bine să se reţină următoarea regulă: dacă de la numitorul scării se vor tăia ultimile 2 zero-uri, atunci numărul rămas indică câţi metri reprezintă pe teren un centimetru de pe hartă. Scara grafică este reprezentată printr-o linie dreaptă divizată în părţi egale. Pe scările grafice se arată prin cifre care este distanţa în metri corespunzătoare unei diviziuni. Se foloseşte mai mult pe hărţile turistice.
Direcţia Nord este un alt element care apare pe hartă sub forma unor linii subţiri verticale paralele între ele, indicând direcţia N prin săgeţile de la unul din capete. Dacă nu există aceste linii, obligatoriu harta va avea indicată direcţia N printr-o simplă săgeată.
Semnele convenţionale sunt esenţiale pe o hartă şi sunt prezentate într-o listă de la marginea hărţii numită legenda hărţii
1.stana, 2. movila, 3.vale, 4.bot, 5.abrupt, 6.vagauna/strunga, 7.rapa, 8.cariera, 9.gavan/depresiune, 10.valcea/vale seaca, 11.sa, 12.terasa, 13.groapa, 14.stana, 15.cladire izolata, 16.izvor, 17.pod, 18.panda/foisor/observator, 19.linie inalta tensiune, 20.sant, 21.lac/iaz/elesteu, 22.poteca nemarcata, 23.borna silvica, 24.iesle, 25.linie ferata ingusta, 26.podet, 27.mlastina, 28.panta abrupta, 29.panta lina, 30.varf.
Referitor la pozitia 28, unde liniile de nivel sunt apropiate trebuie sa stiti ca acolo panta este abrupta iar la pozitia 29 daca liniile de nivel sunt mai indepartate acolo panta este mai lina/mica.
Acum, ca am deslusit semnificatiile harti am mai facut un pas in cunoasterea si pregatirea vietii de montaniard.
Va doresc drum bun si cale batuta
„Aveti grija de voi”
Cu stima acelasi Tibi R. (dianthus2rt)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!