joi, 10 noiembrie 2011

In cautarea Nord-ului. Orientare pe timpul nopti. « Dianthus2rt's Blog

http://dianthus2rt.wordpress.com/2011/03/29/in-cautarea-nordului-orientare-pe-timpul-nopti/

 

In cautarea Nord-ului. Orientare pe timpul nopti.

29/03/2011 de dianthus2rt

 

 

 

 

 

 

Rate This

Omul, calator innascut. Bine, bine, da cum ne intoarcem in pozitia din care am pornit? ori cum ajung intr-un anumit loc?
Cercetand cerul au observat ca stelele sunt in miscare ca si oameni, dar au gasit o exceptie. Au numit'o Steaua Nordului (Steaua Polara).
Steaua Polara (latina Polaris) este o stea din constela?ia Carul mic situata foarte aproape de polul nord ceresc (declinatie: +89° 15′ 51?). Din aceasta cauza, si fiind usor vizibila cu ochiul liber (magnitudine aparenta: 1,97), este utilizata pentru orientare, indicând cu precizie destul de buna (sub 1°) directia spre nordul geografic.Steaua Polara nu coboara sub orizont (nu apune).
Deci orientarea pe timpul noptii era rezolvata.Comparam pozitia in care ne aflam cu Steaua Nordului.
Cum aflam care ii Steaua Nordului?
Se stie ca Steaua Nordului face parte din constelatia Carul Mic, deci ne imaginam o linie dreapta pe bolta cerului prelungire din osia din urma a Carului Mare, pe aceasta linie, la o distanta de aproximatv cinci ori lungimea dintre ultimele doua stele ale Carului Mare gasim Steaua Nordului. Deci Steaua care se afla in varful protapului carului Mic este Steaua Nordului, daca stam cu fata catre ea stim cele patru puncte cardinala.


Noaptea ne mai putem orienta cu ajutorul luni. precizez ca aceasta tehnica nu ii foarte precisa, dar decat sa te afli in bezna totala mai bine stim in mare punctele cardinale. La luna plina (Crai Vechi) la ora 6 luna se afla la vest, la loa 18 la est, la ora 24 la sud. Cand luna creste coarnele sunt orientate catre est, cand scade coarnele indica vest.
Mai multe despre orientare in viitorul post.

Pana la o viitoare intalnire va doresc drum bun si cale batuta
Aveti grija de voi!

Cu stima Tibi R. (dianthus2rt)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Steaua_polara

Romania Pitoreasca 1986, Ilie Limescu.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?