http://blogunteer.ro/2011/10/ong-id-card-studentia-incepe-cu-universitatea-copiilor/
Bacalaureat, listă facultăţi, emoţii de boboc, primul discurs al decanului şi o vizită la avizier ar reprezenta parcursul unui absolvent de liceu în drumul său către studenţie. Asociaţia “Universitatea copiilor” schimbă regulile jocului şi îi aduce pe cei mici în prim plan, oferindu-le şansa de a gusta din viaţa de student la o vârstă fragedă.
Pentru că…
Membru fondator al reţelei EUCU.NET – European Children’s Universities Network -, Asociaţia „Universitatea Copiilor” îşi orientează demersurile către reformarea educaţiei, către atragerea noilor generaţii în mod responsabil spre cunoaştere, cultivarea valorilor în rândul tinerilor şi copiilor şi construirea propriei lor personalităti, responsabile, pregătite să fie „motor” al societăţii.
Viziune
Asociaţia îşi propune să contribuie în mod activ la formarea unor generaţii de copii cu reale şanse egale, conştienţi de abilităţile şi competenţele lor, dezinhibaţi, responsabili şi comunicativi. Cel mai mare deziderat al organizaţiei constă în apropierea copiilor de toate domeniile ştiinţei şi cercetării, sprijinindu-i în mod constant în a-şi descoperi pasiunea şi determinarea pentru cunoaştere. UNICO îşi doreşte să construiască o adevărată echipă de viitori cercetători pe care să-i promoveze atât la nivel naţional, în cadrul unei reţele româneşti de Universităţi ale Copiilor respectată şi sprijinită de întreaga comunitate, cât şi la nivel european, în cadrul reţelei EUCU.NET.
Misiune
Asociaţia “Universitatea Copiilor” facilitează copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani descoperirea tărâmurilor ştiinţei şi cunoaşterii, apropierea de cercetătorul pasionat, aflarea răspunsurilor la întrebări legate de lumea care ne înconjoară prin activităţi cât mai practice şi interactive desfăşurate în laborator sau în aer liber, prin vizite la muzee şi excursii exploratorii sub îndrumarea unor specialişti dedicaţi.
Metodele utilizate sunt cele de educaţie informală şi non-formală, practice şi interactive, precum discuţii libere, experimente în laborator, vizite la muzee, ateliere creative, excursii de observare şi explorare.
Valorile asociaţiei
UNICO este caracterizată de valori precum: deschidere spre viitor, spirit creativ, dinamism şi flexibilitate, responsabilitate, spirit de echipă.
Proiecte derulate
I. UNICO INTENSIV: 20 iunie – 1 iulie
Timp de 2 săptămâni au loc ateliere de lucru în fiecare zi. Profesorii universitari îşi adaptează laboratoarele şi cursurile pentru micii studenţi, care nu mai au de această dată de la 18 ani în sus, ci sunt cuprinşi între 7 şi 14 ani.
Metodele de lucru sunt cele de educaţie non – formală prin joc, experimente de tip “hand-on” şi “learning-by-doing”.
Aproximativ 100 de copii, cu vârsta între 7 şi 14 ani, participă la cursuri-atelier susţinute de profesori universitari şi specialişti ai domeniului. Sunt implicaţi aproximativ 50 de profesori şi 30 de indrumători.
Copiii vor participa la o ceremonie de închidere a anului universitar unde sunt decernate diplome pentru absolvenţii UNICO, în prezenţa rectorului Universităţii Bucureşti, al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, a părinţilor, profesorilor, indrumătorilor, presei şi sponsorilor.
II. CERCETARE APLICATĂ
Activităţile se desfăşoară anual în perioada octombrie – mai, in parteneriat cu Universitatea din Bucurşsti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti şi cu alte instituţii partenere.
Există două mari teme – ştiintele naturii şi ştiinte socio-umane – care includ o serie de activităţi de cercetare de week-end: ateliere de lucru in cadrul Universitătilor si a institutiilor partenere, vizite in diferite puncte de interes ştiintific (muzee, institute de cercetare etc).
Activitatea, impărţită în două semestre se finalizează cu excursii de cercetare aplicată. De exemplu, în primăvara anului 2011 au existat vizite de studiu in zonele de interes ştiintific din Măcin, la care au luat parte şi copiii din comunităţile locale.
Evenimente viitoare
În perioada 23-27 aprilie 2012, Bucureşti va fi gazda conferinţei europene a EUCU.NET- “We are the future”. În intervalul 26-27 aprilie 2012, va avea loc şi conferinţa interministerială a Miniştrilor Educaţiei din cele 47 de state europene, la care vor participa şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Consiliului Europei şi a unor organizaţii europene. Scopul primului eveniment este acela de a promova mesajul copiilor din comunitatea EUCU.NET privind viitorul Zonei Europene a Învăţământului Superior.
Acestea fiind spuse şi scrise, vă invităm să consultaţi rubrica “Oportunităţile lunii” pentru a vedea cum puteţi deveni voluntari în cadrul acestei asociaţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!