joi, 2 februarie 2012

Basicile (bataturile) de picioare – prevenire si vindecare « "Enciclopedie deschisa"

http://posturi.wordpress.com/2011/09/07/basicile-bataturile-de-picioare-%e2%80%93-prevenire-si-vindecare-2/

Basicile (bataturile) de picioare – prevenire si vindecare

 
 
 
 
 
 
Rate This

Basicile sunt problema cea mai mare in ture care pot transforma cea mai frumoasa tura intr-una dureroasa. Acestea pot fi evitate prin antrenament si purtand incaltaminea si sosetele corecte. In acest articol vom explica cum sa preveniti basicile si cum sa le tratati.

De la ce apar basicile ?

Caldura este motivul principal care da nastere la basici. Basicile sunt provocate de frecarea intre piele si interiorul bocancului, iar caldura ajuta la acest aspect. De asemenea daca aveti nisip sau / si pietris in bocanc, acesta poate mari frictiunea, ceea ce le face si pe acestea sa ajute la producerea basicilor. Umezeala din cauza ploilor sau apei, sau transpirarea picioarelor genereaza de asemenea un mediu ideal pentru producerea basicilor pentru ca umezeala inmoaie pielea si o face mai sensibila

Cum sa prevenim basicile ?

Prevenirea basicilor se reduce la combaterea factorilor ce le cauzeaza. In general pastrarea piciorului uscat, neincins si lipsit de nisip / pietris va preveni aparitia basicilor. Iata cateva sfaturi pentru a preveni basicile:

In primul rand selectati bocancii de tura in asa fel incat sa nu va fie largi si fara puncte de presiune dureroase. Acestia trebuie sa fie impermeabili dar respirabili (indicat sa aiba o membrana Gore-Tex sau similara) pentru a oferi o ventilatie a piciorului care sa elimine excesul de umezeala. Bocancii de calitate au limba cusuta de restul ghetei, acest lucru impiedicand intrarea nisipului / pietrisului in interiorul bocancului.Oferiti picioarelor pauze de odihna ample. Daca simtiti ca picioarele pot fi umede sau supraincalzite, ar fi bine sa incercati sa alegeti un ritm de mers mai lent sau sa cand va odihnici sa scoateti din picioare bocancii si sosetele. Folosirea unor sosete tehnice sau a avea doua perechi de sosete e un mijloc bun pentru prevenirea basicilor. Daca va decideti sa va racoriti picioarele intr-un rau sau lac, atunci asigurati-va ca le uscati bine inainte sa va puneti sosetele in picioare la loc. Cand vremea permite, este indicat sa va scoateti bocancii si sosetele si sa mergeti in sandale de tura.Tratamentul precoce al bataturilor de picioare
Basicile se dezvolta dupa o perioada de timp si de multe ori poti sa simti cand o apara una. Depistarea precoce si tratamentul acestora este cheia prevenirii unei basici mature.

Daca simtiti un punct sensibil al piciorului sau o iritatie, luati urmatoarele masuri:

  • Descaltati-va, scoateti sosetele imediat si eliminati orice fir de praf sau pietris existent pe picior, in sau pe sosete sau in bocanci
  • Lasati picioarele sa se usuce si sa se racoreasca
  • Acoperiti zona sensibila cu leucoplast, plasture normal sau plasture special pentru bataturi (se gasesc la farmacii)
  • Odata ajunsi la destinatie, scoateti luecoplastul sau plasturele de pe batatura si lasati piciorul sa se vindece peste noapte. Dimineata urmatoare puteti observa daca este nevoie de aplicarea unui nou leucoplast / plasture sau nu.

In general este indicat sa luati masuri preventive si sa puneti plasture chiar daca zona este putin iritata.

Despre vindecarea bataturilor de picioare

Daca bataturile sunt la suprafata si sunt umplute cu lichid, ar trebui sa cautati un ac sterilizat (sau ceva ascutit si sa il sterilizati cu o flacara de la bricheta sau alta sursa de foc) si sa gauriti pielea bataturii. Perforati-o din laterala, in apropierea bazei basicii si stoarceti tot lichidul. Daca pielea afectata este inca intacta atunci nu o rupeti, ci acoperiti zona basicii cu un plasture de basici. Daca zona afectata este obturata atunci taiati cu grija pielita si curatati zona de sub pielita cu alcool medical sau o solutie antiseptica (rivanol). Daca nu va grabiti ar fi indicat sa lasati pielea sa se intareasca in aer liber. Daca trebuie sa plecati mai departe, aplicati un plasture si folositi tifon pentru a preveni plasturele de a intra in contact direct cu rana. Dupa ce rana s-a intarit putin puteti aplica rivanol sau alcool medical pentru a ajuta rana sa se inchege si mai bine. Pastrati rana sterila si curata pentru a preveni infectia.

Daca basicile de picior sun ingropate sub piele si nu contin mult lichid atunci nu incercati sa le intepati, doar acoperiti-le cu un plasture de basici.

Acestea sunt lucrurile de baza care ar trebui sa le stiti despre basici. Este esential a avea cunostinte adecvate de prim-ajutor cand va angajati in activitati outdoor cum ar fi turele pe munte.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?