http://www.jurnalul.ro/stiinta/nanosatelit-goliat-orbita-date-locatie-604671.htm
Foto: foxcrawl.com
Agenţia Spaţială Română (ROSA) a anunţat că a recepţionat satelitul românesc GOLIAT, lansat în spaţiu pe 13 februarie, din Guyana Franceză, cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA.Potrivit ROSA, satelitul GOLIAT se află şi poate fi găsit în prezent pe o orbită circumterestră eliptică înclinată, cu următoarele caracteristici: perigeu – 302,3 km; apogeu – 1.456,3 km; înclinare – 69,5°; perioadă – 102,4 minute; semiaxa mare: 7.250,3 km. În perioada următoare injecţiei pe orbită satelitul îşi va stabiliza mişcarea, staţiile de sol efectuând procese de tracking. În primele zile, satelitul a fost aproape permanent iluminat de Soare, peste câteva zile urmând o perioadă predominant de umbră, timp în care alimentarea electrică va fi asigurată exclusiv de baterii.
VEZI AICI UNDE SE AFLĂ SATELITUL GOLIAT ÎN ACEST MOMENT
Satelitul românesc GOLIAT este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat, îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsurări ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroizi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru analiză şi diseminare ştiinţifică. Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea şi dezvoltarea ulterioară în misiuni viitoare.
GOLIAT - un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi - a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.
O componentă importantă a misiunii de lansare în spaţiu o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de sol în două locuri diferite: platfoma Măgurele (Ilfov) şi Marişel (Cluj). Centrele de comunicaţii includ echipamentul de emisie-recepţie radio, antenele şi sistemele de orientare automată ce vor fi utilizate în etapele de operare a satelitului.
Timpul standard al misiunii nanosatelitului GOLIAT este de aproximativ 6 luni.
GOLIAT este dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română, la care au contribuit studenţi de la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Fizică, dar şi de la Politehnică - Facultatea de Aeronave.
Agenţia Spaţială Română (ROSA) a fost înfiinţată în 1991 şi reorganizată printr-o Hotărâre a Guvernului în 1995 ca instituţie publică finanţată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Cercetării şi Tehnologiei (în prezent Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel naţional al activităţilor din domeniul spaţial. Misiunea principală a Agenţiei Spaţiale Române este promovarea şi coordonarea dezvoltării în domeniu şi reprezentarea Guvernului în programele de cooperare internaţională.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!