N-ai timp sau nu știi cum să îl ai?
Deoarece majoritatea voluntarilor ar face atât de multe dacă ar avea mai mult timp, aici sunt câteva indicii despre cum să ne organizăm mai bine, în speranța că puțină teorie ne va face să ajungem mai aproape de practica pe care ne-o dorim cu toții.
20 de reguli de Time Management eficient
1. Stabileşte-ţi un program zilnic. Programează-ţi activităţile curente ca: întruniri, citirea corespondenţei, semnarea documentelor, întâlnirile, telefoanele care necesită nota ta personală, etc.
2. Rezolvă problemele care necesită capacitate intelectuală maximă în momentele când eşti în cea mai bună formă. Rezolvă probleme mărunte în momentul în care îţi scade capacitatea de concentrare.
3. Fixează-ţi termene limită pentru orice fel de probleme şi respectă-le !. Munca respectivă trebuie să-ţi ocupe exact timpul alocat.
4. Nu amâna chestiunile importante, chiar dacă sunt neplăcute! Ele îţi vor bloca mintea, vor reduce creativitatea şi capacitatea de muncă. Nu vor deveni niciodată mai plăcute prin amânare!
5. Lasă deoparte ceea ce nu este important! Multe din probleme au tendinţa de a se rezolva de la sine, dacă sunt ignorate pentru o vreme!
6. Analizează întreruperile. Ia măsuri pentru evitarea sau diminuarea efectului lor!
7. Fixează ore precise când nu doreşti să fii deranjat. Cere cuiva să-ţi preia apelurile telefonice sau să se ocupe de vizitatori. Spune colegilor între ce ore nu poţi fi înterupt! Fără îndoială că vei fi înţeles. Spune-le exact când te pot solicita din nou.
8. Fă un singur lucru deodată! Păstrează o viziune de ansamblu a urmatorului lucru de făcut!
9. Planifică-ţi apelurile telefonice. Notează pe scurt ce vrei să spui şi ce vrei să afli. Acesta iţi va economisi timp şi va duce la o comunicare mai bună!
10. Scrie-ţi toate ideile într-un singur loc. Notează imediat ce ai una, altfel o vei pierde! Reciteşte-le permanent şi fă ceva ca ele să se transforme în realitate!
11. Când începi o activitate încearcă să o termini. Dacă o vei fracţiona, nu vei mai lucra coerent, vei pierde imaginea de ansamblu şi spiritul ei şi-ţi vei pierde timpul reluând-o de fiecare dată.
12. Foloseşte fiecare pauză în care nu poţi lucra efectiv, ca de exemplu atunci când aştepţi sau călătoreşti. Profită de aceşti timpi morţi pentru a face o planificare, a-ţi lua notiţe, a asculta cursuri audio, etc. Încearcă mental să rezolvi alte probleme.
13. Utilizează perioade de timp precise (întâlniri) cu colegii pentru discutarea problemelor de rutină. Astfel vei evita întreruperile reciproce.
14. Fii selectiv. Învaţă să spui, NU !. Obişnuieşte-te să-ti pui întrebarea: "Sunt persoana potrivită pentru a face acest lucru?"
15. Fă o regulă din a te verifica cum foloseşti timpul. De exemplu o dată pe săptămână. Întreabă-te dacă l-ai putea utiliza mai bine şi cum.
16. Evită să-ţi iei de lucru acasă dacă nu eşti sigur că poţi face asta! Este mai bine să lucrezi la birou până închei şi apoi să te bucuri de timpul tău liber.
17. Fă lucrurile bine. Evită perfecţionismul exagerat. Acest lucru îţi lasă mai mult timp pentru treburile importante.
18. Stresul şi oboseala nu sunt cauzate de ceea ce ai făcut, ci de gândul la ceea ce n-ai făcut. Planifică-ţi ziua în mod realist şi încearcă să duci la bun sfârşit sarcinile planificate. Acest lucru iţi va crea un sentiment de împlinire şi te va face să mergi acasă fără să te simţi obosit.
19. Gândeşte înainte de a acţiona. Nimic nu este atât de urgent încât să nu ai timp pentru a lua în considerare procesul decizional.
20. Rupe sarcinile în bucăţi. Utilizează tehnica elefantului: "Pot mânca cu uşurinţă un elefant, dacă iau o îmbucătură în fiecare zi". Fă-ţi un obicei din a face întotdeauna ceva mai mult decât programul tău zilnic. Vei fi surprins de câte poţi realiza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!