luni, 20 februarie 2012

Margarine şi reclame care ne îmbolnăvesc | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/observator/margarine-si-reclame-care-ne-imbolnavesc-604709.htm

Margarine şi reclame care ne îmbolnăvesc

Grăsimile din margarinele de ultimă generaţie sunt suspectate că afectează sistemul cardiovascular şi nervos
Autor: GABI GOLEA
20 februarie 2012

În rafturi sunt margarine despre care nici măcar experţii nu sunt siguri ce efecte au asupra consumatorilor. Nu întâmplător în Germania, Foodwatch, organizaţie pentru drepturile consumatorului, atrăgea atenţia recent asupra sterolilor de origine vegetală care se găsesc în  margarina Becel pro activ şi despre faptul că nici măcar specialiştii nu sunt convinşi de efectele acestora. Astfel, în timp ce reclama la această margarină o recomandă tocmai pentru că ne protejează inima de multe afecţiuni, experţii abia că sunt mai siguri că, de fapt, ar contribui la mărirea nivelului de colesterol şi a riscului bolilor cardiovasculare.

În prezent ni se servesc două tipuri de margarine: hidrogenate şi interesterificate.
Despre margarinele hidrogenată ştim precis că generează acizi graşi trans, do­vediţi ca fiind periculoşi pentru să­nătate. S-au făcut studii, s-au adus do­vezi, astfel încât, în prezent, aceste margarine se găsesc pitite în unele pro­duse de patiserie, sortimente de bis­cuiţi, ciocolată, maioneză, pâine etc. În paralel cu margarinele hidrogenate, ascunse în diverse aluaturi, pe piaţă a apărut un nou tip de margarine, care sunt grăsimi obţinute prin interesterificare. Din această categorie fac parte şi margarinele Becel, insistent promovate.

Extrem de nocivă
Pe etichetele acestor margarine este specificat: "grăsimi interesterificate". Potrivit specialiştilor, aceasta înseamnă stricarea ordinii naturale a acizilor graşi din compoziţia grăsi­milor naturale. În acest mod, rezultă o grăsime care nu are echivalent în natură, pe care organismul omului nu o poate procesa, pentru că pur şi simplu nu o recunoaşte. Dacă despre margarinele hidrogenate s-a probat ştiinţific că sunt "dăunătoare" sănătăţii, despre margarinele interesterificate, specialiştii spun că pot fi potenţial periculoase, tocmai pentru că ele există de prea puţin timp pe piaţă pentru a se colecta suficiente date care să  conducă la o concluzie categorică.

Să ne amintim însă că, în perioada de glorie a margarinelor hidrogenate, acestea erau considerate o alternativă ideală, sănătoasă la untură şi unt, că reprezentau un scut pentru întregul sistem cardiovascular. Iată însă că, ulterior, studiile au demonstrat fără putinţă de tăgadă că, prin generarea acizilor graşi trans, margarina hidrogenată este chiar pe­riculoasă. Şi, astfel, decenii la rând, oamenii au fost îndemnaţi să mănânce o margarină extrem de nocivă pentru artere.

O invenţie recentă
Faptul că s-a creat o nouă margarină interesterificată în care s-au  adaugăt acizi graşi omega 3, nenatu­rală, nu înseamnă că ea este şi sănătoasă. Acizii graşi omega 3 sunt acizi graşi esenţiali, cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular şi nervos. Dar pentru a fi benefici organismului, aceşti acizi trebuie luaţi din alimente naturale: peşte, seminţe şi ulei de in, seminţe şi ulei de cânepă ş.a. – şi nu dintr-o bază chimică, aşa cum este margarina.

Astfel, aşa cum o perioadă îndelungată nu s-a ştiut că grăsimile hidrogenate sunt periculoase, tot aşa s-ar putea să avem surpriza să se aducă probe potrivit cărora inclusiv aceste grăsimi artificiale interesterificate să ne afecteze sănătatea. Potri­vit conceptului de medicină persona­li­zată, fiecare persoană are un răs­puns propriu la un medicament sau un aliment, cei mai vulnerabili fiind copiii, femeile însărcinate, cele care alăptează şi vârstnicii. În condiţiile în care margarina interesterificată nu a trecut proba timpului şi încă nu sunt studii privitoare la efectele ei pe termen lung şi mediu, evident că este suspectă reclama făcută acestui produs şi mai ales recomandarea de a fi introdusă în dieta copiilor, a persoanelor cu afecţiuni cardiace etc.

Un lucru totuşi este cert: margarina intereste­rificată este un aliment nena­tural, o invenţie recentă, produsă industrial, care niciodată nu va putea fi pusă pe acelaşi loc cu alimentele naturale: ouă, lapte, carne, unt etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?