duminică, 19 februarie 2012

Cum poţi să-ţi creezi propriul "internet-fantomă"

http://www.gandul.info/international/solutia-impotriva-acta-cum-poti-sa-ti-creezi-propriul-internet-fantoma-fara-sa-fi-controlat-sau-cenzurat-9245631

SOLUŢIA ÎMPOTRIVA ACTA. Cum poţi să-ţi creezi propriul "internet-fantomă", fără să fi controlat sau cenzurat

de Mihai SCHIAU Postat la: 18.02.2012 10:48 Ultima actualizare: 18.02.2012 11:06

sursa foto Mediafax Ovidiu Micsik

Activiştii împotriva ACTA din Viena, Washington, New York şi alte oraşe mari au început să creeze un "internet-fantomă", care să nu mai poată fi controlat, cenzurat sau închis de guverne sau corporaţii, scrie Scientific American.

Practic, ceea ce fac ei este să instaleze routere wireless în aer liber, pe acoperişurile blocurilor, şi să creeze reţele locale, în care fiecare nod de reţea să le poată înlocui pe celelalte, în caz că acestea sunt închise.

Cu cât vor fi instalate mai multe routere wireless, cu atât va fi mai greu de anihilat respectiva reţea şi de închis "internetul-fantomă". Concret, dacă un furnizor de internet primeşte ordin din partea Guvernului să taie accesul unor utilizatori sau chiar al tuturor, aceştia tot se vor putea conecta, fiindcă vor primi internet de la alţii, notează publicaţia.

Practic, diferenţa esenţială între o reţea obişnuită şi una "fantomă" este că, în cazul primeia, furnizorul de internet controlează totul, iar utilizatorii sunt puncte terminus. În cazul reţelelor locale, utilizatorii sunt atât furnizori de internet, cât şi beneficiari, iar fiecare îşi poate controla partea sa de reţea.

Astfel, se vor putea evita situaţii cum a fost cea din Egipt, de la începutul anului trecut, când toată ţara a rămas fără internet după ce s-au dat numai câteva telefoane, scrie Scientific American.

De altfel, un profesor de la Universitatea Columbia a înfiinţat o fundaţie pentru libertatea internetului, care vinde dispozitive numite FreedomBox (cutia libertăţii). Două persoane care deţin aceste gadgeturi pot comunica între ele, prin internet, fără riscul să fie blocaţi sau interceptaţi de guverne sau de furnizorii de internet.

Scientific American notează că "internetul-fantomă" nu este o soluţie simplă, deoarece necesită ca foarte mulţi utilizatori de internet să se coordoneze şi ca aceştia să devină specialişti în configurarea de reţele, pentru a se putea conecta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?