vineri, 10 februarie 2012

Frack off la Ambasada României din Londra | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/special/frack-off-la-ambasada-romaniei-din-londra-603870.htm

Frack off la Ambasada României din Londra

Organizaţia britanică „Frack Off” va pro­testa sâmbătă la Londra în faţa Am­basadei României împotriva me­todei de fracţionare folosită la ex­trac­ţia gazelor de şist în ţara noastră. În momentul de faţă, gigantul a­me­­rican Chevron deţine două li­cenţe pen­tru exploatarea gazelor de şist în Ro­­mânia, una în zona Bâr­la­dului şi al­ta în Dobrogea şi plă­nuieşte în­ce­pe­rea forajelor în a doua ju­mă­tate a acestui an. De asemenea, MOL şi East West Petroleum Canada au a­cor­duri cu Agenţia pentru Resurse Mi­­nerale din România (ANRM) şi aş­teaptă aprobarea din partea Gu­vernu­lui.

În Bulgaria au avut loc recent proteste masive, când zeci de mii de oameni au cerut interzicerea fracţio­nării în extracţia gazelor de şist. Urmare a acestora, vecinii de la sud de Dunăre au blocat exploatarea acestora. Metoda în cauză include pomparea de apă împreună cu substanţe care să dizolve rocile în care sunt captive gazele. Apărătorii me­diului spun că acestea duc la otrăvirea pânzei freatice, emisii radioactive în aer, iar detonările cu explozivi la adâncimi de trei kilometri produc mici cutremure de suprafaţă.

Frac­ţio­narea a cauzat cutremure în Blackpool (Marea Britanie) şi un cutremur de 4 grade în Ohio. În zona Oklahoma, unde în mod normal se înre­gistrau 50 de seisme pe an, s-a ajuns la înregistrarea a 1.047 mişcări telurice în 2010. Un cititor a scris Jurnalului Naţional, îngrijorat că zona Bârladului, unde Chevron va fora, se află în apropierea Vrancei, zonă seismică sensibilă. Autorităţile americane, U.S. Geological Survey, spun că seismele nu sunt cauzate de om. Însă Huffington Post scria în luna noiembrie că după câteva cutremure mici în nordul Arkansas, în apropierea unei formaţiuni de gaze de şist, statul a închis trei puţuri care operau în apropierea unei falii necunoscute şi care contribuiau la cutremure. Ulterior, statul Arkansas a blocat ex­ploatarea lângă falia respectivă.

Poluare sau Gazprom
De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Agenţiei America­ne de Protecţia Mediului (Environ­men­tal Protection Agency – EPA) confirma că metoda fracţionării este responsabilă pentru poluarea apei potabile în statul american Wyoming. Pe lângă acestea, Universitatea Cornell a evidenţiat că fracţionarea poate duce la degajarea a mai multe gaze cu efect de seră decât cel mai „murder” combustibil din cărbune fosil.

Gazele de şist sunt menţionate şi în cadrul parteneriatului strategic româno-american. Acestea sunt văzute drept „eliberarea” de sub talpa Gazprom pentru Europa. Cele mai mari zăcăminte au fost descoperite în Polonia. În România, ANRM a anunţat că nu va interzice metoda în cauză, iar UE nu consideră că aceasta ar trebui reglementată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?