duminică, 26 februarie 2012

Despre Romania asa cum este cu adevarat: La Biertan, in pragul divortului

http://hai-la-bord.blogspot.com/2011/08/la-biertan-in-pragul-divortului.html

La Biertan, in pragul divortului

În judeţul Sibiu, pe DJ 141 B, între localităţile Saroş pe Târnave şi Richiş, la 26 km de Mediaş, există o aşezare săsească care ascunde în inima sa un monument UNESCO. Biertan, căci despre dânsul este vorba, este vizitat mai mult de străini (în principal, germani), curioşi să vadă minunea arhitecturală de pe dealul din centrul localităţii. Colorată, "accesorizată" cu turnuri măiestre şi ziduri ocrotitoare, biserica fortificată de la Biertan ar putea fi considerată cea mai frumoasă atracţie de acest tip din Transilvania!


După ce ai ieşit din transa în care mai mult ca sigur ai intrat după ce ai văzut imaginea de mai sus, haide să te mai uimim cu câteva informaţii despre Biertan:

1. Donariumul (vezi imaginea următoare- datează din secolul IV d.HR. şi a fost descoperit în 1775, la rădăcina unui copac din pădurea Chimdru, situată la 5 Km spre sud de Biertan. A ajuns în colecţia de antichităţi a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi în muzeul Brukenthal. Este dovada existenţei creştinismului în Transilvania, după retragerea aureliană.


2. Uşa sacristiei (conform DEX, încăpere într-o biserică catolică sau clădire special ridicată lângă o biserică catolică, în care se păstrează obiectele de cult și veșmintele preoțești - vezi imaginile următoare) a fost realizată de Johannes Reichmuth din Sighişoara, în 1515. Uşa are un sistem de închidere cu 19 încuietori. Pentru a acţiona sistemul se utiliza o cheie pentru 4 încuietori și o manivelă pentru celelalte 15. Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid. În 1910, uşa şi sistemul ingenios au fost premiate la Expoziţia Mondială de la Paris.

Yala buclucaşă

Interiorul sacristiei 

3. Altarul (îl vezi în fotografia următoare) - construit în stil gotic târziu şi sculptat în lemn, a fost realizat de acelaşi meşter care s-a ocupat de uşa buclucaşă şi cuprinde 24 de icoane, executate în perioada 1483-1515. Este cel mai mare din Transilvania!


4. Camera divorţului (descoper-o în imaginile următoare) - cunoscut şi sub denumirea de "bastionul-închisoare". Aici erau închise cuplurile care doreau să se despartă. Ei erau închişi într-o cameră cu un singur pat, un singur scaun, doar o lingură, o masă, o farfurie şi fără cuţit, doar cu pâine şi apă. Astfel, cei doi erau nevoiţi să convieţuiască, împărţind totul. În 300 de ani de existenţă, s-a oficiat un singur divorţ!

Aşa arată pe exterior


Singurul pat din camera divorţului 

5. Enigma arlechinului (priveşte următoarele imagini) - Unde ai mai văzut vreun clovn într-o biserică? Ei bine, la Biertan există. Se zice că a fost desenat în glumă şi apoi constructorii bisericii au uitat să-l acopere. Alte surse vorbesc de un episcop care s-ar fi supărat pe arlechin pentru că îi înstrăina comunitatea credincioşilor şi l-a pedepsit cu povara susţinerii tavanului bisericii. Care e adevărul, nu se ştie nici în ziua de azi!

Arlechinul stă în stânga sus...

...şi aici îl vezi mai bine 

Dacă nici după ce ai citit rândurile de mai sus nu te-am convins că TREBUIE neapărat să vizitezi biserica fortificată de la Biertan, atunci poate te convingem în rândurile următoare. 

Picturi din interiorul unui turn

Amvonul 


În interiorul bisericii 

Amvonul şi orga 

Indiferent din ce parte ai intra în localitate, este imposibil să nu vezi lăcaşul de cult. Îţi acaparează privirile şi nu te lasă să vezi nimic altceva din jur. Când ajungi în centru - o piaţă mare, curată şi frumoasă -, vei descoperi şi o parcare ticsită de autocare cu turişti străini. Biserica-cetate se poate vizita în intervalul 2 aprilie – 31 octombrie, zilnic între orele 10-19, cu o pauză între orele 13-14. În restul anului, biserica este închisă, dar se poate vizita cetatea. Biletul de intrare costă 6 lei.










După ce treci de casa de bilete, urci pe o scară din lemn, acoperită. Seamănă cu cea de la Sighişoara, dar aceasta este mai scurtă, aşa că nu vei obosi când vei ajunge în curtea cetăţii. În centrul său se află biserica şi sacristia se află în interior. Există o cărare care împrejmuieşte biserica şi care te poartă pe la toate turnurile. În dreapta lăcaşului de cult, se află un pasaj cu arcuri boltite, care seamănă cu Pasajul Scărilor, din Sibiu. Recomandarea noastră este să priveşti satul, din cetate - vei avea destule locuri de unde să faci asta. Vei observa tihna satului transilvănean, culorile pitoreşti dintr-un "tablou" de basm, ordinea caselor punctată de hornuri şi uliţele înguste care şerpuiesc pe lângă gospodăriile îngrijite. 

Turnul mausoleului

Biserica 

Cadrane de ceas 

Cărare pe lângă cetate 

Curtea

Când am ieşit din camera-închisoare, ne-am oprit în uşă şi ne-am gândit: "Hmm...suntem în pragul divorţului!". Uite cum o expresie îşi poate schimba semnificaţia, trăind-o în alt mod decât în sensul propriu.

 Pasaj


Scara 





Turnul cu clopot 





Şi dacă nici acum nu te-am convins să mergi la Biertan, nu mai sta pe gânduri, crede-ne pe cuvânt, şi du-te! Promitem că nu vei regreta nicio clipă această călătorie. Şi când te întorci, treci şi pe la noi pe blog şi spune-ne cum a fost.

Vedere din satelit, via Google Earth

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?