http://www.turnulsfatului.ro/7795/cum-a-pierdut-sibiul-campingul-din-dumbrava.html
Cum a pierdut Sibiul campingul din Dumbravă
Sibiul nu mai are, nici practic, dar nici în acte, o zonă de camping.
Tribunalul Sibiu a hotărât luna trecută că în respectiva zonă poate fi ridicat un cartier de locuințe. Asta după ce, același complet, a respins acest proiect.
Și nu doar Tribunalul Sibiu este instituția care a dat două interpretări total opuse proiectului de locuințe în zona fostului camping. Fostul șef al Serviciului de urbanism și amenajare a teritorului din cadrul Primăriei Sibiu, Dorin Laschescu, a respins, în 2003, un astfel de proiect, motivând că "se vor menține destinațiile actuale de zonă de agrement și spații de campare turistică". Doi ani mai târziu, același Dorin Laschescu semna un nou certificat de urbanism din care, ca prin minune, dispărea interdicția de ridicare a unui cartier – zona nu mai era declarată una de interes public, și nici zonă protejată, deși același PUG era încă în vigoare.
Pașii birocratici care au dus la dispariția campingului și din acte includ și un plan urbanistic zonal, aprobat de Consiliul Local Sibiu în 2008.
Intervenția Arhitecților are un prim succes
În premieră pentru Sibiu, Ordinul Arhitecților din România, filiala Sibiu – Vâlcea, a atacat în contencios-administrativ hotărârea CL Sibiu din 2008. "Schimbarea destinaţiei zonei trebuie susţinută de un studiu aprofundat care să ia în considerare întreaga zonă a fostului Camping Dumbrava, studiu care ar trebui gestionat de către municipalitate. Proiectul aprobat reglementează strict parcelele proprietate ale beneficiarului P.U.Z. ignorând complet restul zonei", arătau arhitecții sibieni în acțiunea lor, demarată la finele lui 2008.
După o plângere prealabilă transmisă Consiliului Local, fără vreun rezultat, arhitecții sibieni au inițiat procesul la Tribunalul Sibiu. Iar în primăvara lui 2009, procesul a și fost câștigat de către OAR Sibiu – Vâlcea. Decizia instanței sibiene a fost, însă, atacată la Curtea de Apel Alba, de unde s-a dispus rejudecarea cauzei.
Ieri albă, azi neagră
În 20 aprilie 2011, noul proces de la Tribunalul Sibiu a respins acțiunea în contencios administrativ formulată de OAR Sibiu. Deocamdată, decizia nu a fost motivată. Soluția dată – de același complet de judecată care, acum doi ani, a admis acțiunea OAR Sibiu – poate fi atacată. "Încă nu știm ce se va întâmpla. Continuarea acestei acțiuni presupune eforturi financiare, despre care va trebui să discutăm cu reprezentanții conducerii naționale a Ordinului arhitecților", spune Gabriel Roșca, președintele OAR Sibiu.
O pădure cucerită pas cu pas
În zona campingului Dumbrava au apărut – nu tocmai legal – o serie de locuințe încă de acum câțiva ani. Este vorba de "casele de vacanță" cu acces din refugiul Turisb amejanat la ieșirea din Sibiu către Rășinari. Între timp, zona respectivă a fost introdusă în legalitate.
Noul Plan Urbanistic General al Sibiului prevede pe zona fostului camping zonă verde cu funcțiuni sportive, dar notează și faptul că pentru parcela respectivă este înregistrat un litigiu.
„Parcul natural Dumbrava dispare efectiv din Planul urbanistic zonal şi astfel există posibilitatea ca, în viitor, cartierul de locuinţe să se extindă", extras din acţiunea OAR Sibiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!