„Când eşti drogat nimeni şi nimic nu mai contează”
Există substanţe care dau dependenţă de la primul consum.
Să îţi recuperezi viaţa după dependenţă e mult mai greu decât să faci faţă glumelor prietenilor sau să fii considerat „uncool”.Acestea au fost mesajele principale transmise la Simpozionul „Pentru o altă lume. Tineri fără droguri” organizat miercuri dimineaţa la Grupul Şcolar de Construcţii Maşini din Sibiu.
S-a numit „simpozion” dar întâlnirea a avut foarte puţin de-a face cu rezonanţa oficială a numelui. Elevii claselor a XI-a din liceu au discutat şi au disputat liber consumul de droguri şi în special cel de etnobotanice.
Unii dintre ei au privit atenţi imaginile şocante cu tineri dependenţi de metamfetamină prezentate de psihologul Alexandru Lescău de la Crucea Albastră. Alţii au comentat în şoaptă faptul că lor asta nu li se poate întâmpla niciodată. Vedeta incontestabilă a întâlnirii a fost Mircea Boantaş, fost consumator de droguri, care le-a povestit tinerilor din experienţa sa. „Când eşti drogat, nimeni şi nimic nu mai contează. Fugeam prin casă, reacţionam la orice sunet. Am tăiat patul mamei ca să caut bani şi am spart calculatoarele pentru că aveam impresia că înăuntru sunt ascunse microfoane”, le-a explicat Mircea liceenilor. Felul simplu dar concludent în care a povestit tânărul în vârstă de 22 de ani din Galaţi i-a atras simpatia tuturor. Mircea e înscris într-un program de recuperare din cadrul centrului Nazareth din Şura Mică.
Simpozionul desfăşurat miercuri la GSCM a fost organizat de asociaţia „Tineri fără droguri” înfiinţată anul trecut în cadrul liceului de profesorii coodonatori Dorina Bratu şi Mihaela Joarză.
Mama drogurilor
Metamfetamina este un compus cunoscut şi sub numele de Meth, Crank, Speed, Ice, Crystal, Glass, Tweak, ce se găseşte în multe dintre produsele etnobotanice. Efectul său este de 3 ori mai puternic decât al cocainei iar dependenţa se instalează de obicei de la primul consum. Dozele mari pot ridica temperatura corpului la cote periculoase iar dozele mici consumate zilnic pot cauza leziuni cerebrale. La supradoză apar comportamentul violent, tendinţele sinucigaşe şi chiar atacul cerebral.
Alexandra Ion Cristea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!