vineri, 10 iunie 2011

Braţele încrucişate reduc durerea | Jurnalul National

http://www.jurnalul.ro/stiinta-tehnica/stiinta/bratele-incrucisate-reduc-durerea-581236.html

Braţele încrucişate reduc durerea

Autor: RADU POPA

 Foto: Thinkstock 
Potrivit unui recent studiu al specialiştilor britanici, încrucişarea bra­ţe­lor la mijlocul corpului „in­duce în eroare” creierul şi aju­tă la scăderea intensi­tăţii durerii.

Hărţi specifice. Cercetătorii de la University College London sunt de părere că principalul motiv al producerii feno­menului menţionat îl constituie schimbul de informaţii contradictorii între două regiuni ale scoarţei cerebrale: una care pri­meşte date din interio­rul organismului, iar cealaltă, care recepţionează semnale provenite din me­diul exterior. Potrivit cercetă­to­rului Giandomenico Iannetti, de la Secţia de Psihologie, Farmacologie şi Neurologie a instituţiei menţionate, în viaţa de zi cu zi, oamenii obişnuiesc să atingă cu mâna stângă obiectele aflate în partea lor stângă, şi cu mâna dreap­tă, pe cele aflate în dreapta. Fenomenul ilustrează faptul că aria ce­re­bra­lă care cuprinde „har­ta” părţii drepte a corpului şi aria care cuprinde „har­ta” obiectelor din par­tea dreaptă a subiectului sunt activate simultan, procesul fiind identic şi pentru partea stângă. În am­bele cazuri, stimulii dureroşi pot produce persoanei o senzaţie puternică. În cazul în care un om ţine braţele încru­ci­şate, zonele cerebrale respective nu mai sunt ac­ti­vate simultan, iar o posibilă senzaţie de durere scade simţitor în intensitate.

Tehnologii ultramoderne. Specialiştii au folosit, în cadrul studiului, un laser cu ajutorul căruia au produs senzaţii dure­roa­se asemănătoare unei „înţepături de ac” virtuale, cu o durată de 4 mi­li­se­cun­de, pe mâinile celor opt persoane care au participat la elaborarea stu­diu­lui. Ulterior, subiec­ţii au fost rugaţi să repete ex­pe­­ri­­mentul, dar să ţină bra­­­ţele încrucişate. Parti­ci­pan­ţii au clasificat percep­ţiile lor în funcţie de in­­ten­si­tatea durerii, si­mul­tan fiind înregistrate, cu ajuto­rul electroencefa­lografului, şi reacţiile elec­tri­ce cerebrale. Atât indicaţiile participanţilor, cât şi rezulatele obţinute cu aparatura de specialitate au indicat faptul că dure­rea slă­bea în intensitate când su­biecţii îşi ţineau bra­ţele încrucişate. Rezultatele studiului l-au deter­mi­nat pe Iannetti să concluzio­neze că în cazul în care un om resimte o sen­za­ţie de durere acută, aces­ta ar trebui nu doar să maseze instinctiv locul res­pectiv, ci să îşi în­cu­ci­şe­ze braţele. Cer­ce­tă­torii spe­ră că des­coperirea lor va permite producerea unor noi me­di­camente şi efec­tuarea unor noi trata­men­te pentru combaterea durerii, ba­zate pe felul în care sunt reflectate şi coor­donate diferite părţi ale cor­pului la nivel cerebral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?