miercuri, 29 iunie 2011

Simple Cover Printer - Free Application For Printing Your CD / DVD Covers and pictures

http://www.simplecoverprinter.com/index.php

Simple Cover Printer is a free application that can print covers and pictures in different sizes.

For example you can create covers to dvd movies and games. Here are some of its features:
  • Can print multiple covers in different sizes.

  • In DVD-size, CD-size, Own Specified-size and original size.

  • You can rotate pictures directly in the application.

  • Pictures automaticlly fits A4 paper

  • Prints cutlines so you can easy cut your prints.

  • IT IS TOTALLY FREE


Certificate Diploma Frame » Graphic GFX Sources More Than You Need!

http://www.gfxtra.com/index.php?do=search

Certificate Diploma Frame » Graphic GFX Sources More Than You Need!

http://www.gfxtra.com/index.php?do=search

Frame Diploma Certificate

marți, 28 iunie 2011

Ce spune profesorul care a pregătit 1.000 de supradotaţi români

http://www.jurnalul.ro/special/special/genialul-lajos-de-la-casa-de-copii-la-10-ani-studia-psihologia-la-26-antreneaza-supradotati-ce-spune-profesorul-care-a-pregatit-1-000-de-supradotati-romani-582749.html

(...)

„Copilul meu e în clasa întâi şi vrea la Harvard. Ce să mă fac cu el?”
De fapt, visul cel mare al lui Lajos este să schimbe lumea în bine, ne spune profesorul Colceag, mentorul său. Şi n-o să fie dezamăgit? Ba n-o să aibă nici o dezamăgire, ne răspunde, că un pic de bine dacă aduce, ăla o să cântărească mult. Profesorul are 60 de ani şi până acum i-au trecut prin mână mai bine de 1.000 de supradotaţi. Îi miroase imediat cum îi vede. Îl sună profesori şi părinţi, întrebându-l: „Cum să-mi ajut copilul să-şi dezvolte calităţile? E cu mult mai deştept decât colegii lui şi pare un ciudat”. Sau: „E în clasa întâi şi vrea la Harvard. Ce să mă fac cu el?”. Atunci, profesorul îi sfătuieşte pe părinţi unde să dea copilul mai departe.

Pe geniali îi întâlneşti peste tot – şi în familii superbogate şi la coada vacii. Bogaţii îşi duc copiii la psiholog, de frică să nu fie bolnavi la cap, iar săracii stau nemâncaţi, să strângă bani de cursuri. Alte cazuri de-ale profesorului te lasă mut de-a binelea: băieţelul care proiectează nave spaţiale de la şase ani, sau fetiţa care, la cinci ani făcea matematică de-a şaptea. Apoi, marele specialist în IT care n-a făcut nici măcar liceul, micul filosof care studiază medicina sau informaticianul născut din părinţi balerini. 

Câte genii avem, însă, în România, nimeni nu ştie. Cert este că majoritatea părăsesc ţara, dar asta n-ar fi chiar rău, crede profesorul: “Ei ajung exact acolo unde trebuie căci de la trei ani ştiu deja ce vor să facă. Au o misiune, nu sunt făcuţi pentru ei înşişi, nu aparţin unui singur popor, ci umanităţii. Nu trebuie să ne plângem că pleacă. Noi trăim încă în epoca lui Caragiale, nu am depăşit momentul, n-am învăţat să ne oferim şanse, ne-am ţinut de picioare unii pe alţii, iar lăcomia ne-a omorât. Vedeţi, majoritatea populaţiei e în derivă, dar copiii aceştia nu sunt”.
 
Profesorul Colceag: România are din ce în ce mai multe genii
70 – 80% dintre toţi copiii lumii se nasc cu abilităţi înalte, arată studiile. Jumătate din ei, însă, se pierd pe drum şi devin nerealizaţi social ori fiindcă n-au încredere să lupte, ori fiindcă nu-i încurajează nimeni. 

„Eu sunt într-o continuă mirare căci văd că avem în România mai multe genii decât în urmă cu zece ani. Din ce în ce mai des aud cuvântul excelenţă. Şi în lume există o masă din ce în ce mai mare de copii supradotaţi. Aceasta, procentual vorbind, este de o mie de ori mai mare decât ar fi normal. Copiii aceştia au un nivel înalt de conştienţă şi pot înţelege teorii profunde. Noi, ceilalţi, avem acum aşteptări negative şi determinăm, astfel, evenimente negative. Ei bine, ei sunt inovatori ai sistemului şi nu-i interesează mizeriile şi mica bârfă”, ne explică Florian Colceag.

Culmea, dar cele mai multe genii s-ar naşte exact în perioadele de haos, crede el. De ce? “Fiindcă nuferii cresc în lacurile cu mâl”, zâmbeşte. De fapt, fiindcă “asta e reacţia normală a metabolismului social. Haosul se rezolvă cu oameni creativi, nu cu cei plaţi. Cu cei plini de iniţiativă, nu cu cei lipsiţi de curaj”. 

Genialii României, copiii înţelepţi care caută soluţii
„Începe să apară nevoia de excelenţă. Aceasta este o schimbare normală, căci societatea are patru cicluri: primul când oamenii sunt harnici şi strângători, al doilea când sunt hedonişti, al treilea când sunt războinici (adică acum, când toată lumea se bate cu toată lumea) şi al patrulea, când oamenii devin mai înţelepti şi caută soluţii de ieşire. Este, de fapt, o necesitate sociala de gasire a solutiilor. Dupa toate acestea, ciclul se reia” – Florian Colceag, profesor

Un senator PDL îi scrie lui Băsescu: Opiniile despre rege, probe de ignoranţă ce vă descalifică - Mediafax

http://www.mediafax.ro/politic/un-senator-pdl-ii-scrie-lui-basescu-opiniile-despre-rege-probe-de-ignoranta-ce-va-descalifica-8402245

Un senator PDL îi scrie lui Băsescu: Opiniile despre rege, probe de ignoranţă ce vă descalifică

Senatorul PDL Radu F. Alexandru i-a trimis marţi o scrisoare deschisă lui Traian Băsescu în care arată că opiniile despre Regele Mihai sunt "incalificabile şi impardonabile", "probe ale ignoranţei", afirmând că nu poate să mai aibă încredere în "discernământul şi dreapta judecată" a preşedintelui.

Un senator PDL îi scrie lui Băsescu: Opiniile despre rege, probe de ignoranţă ce vă descalifică (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Radu F. Alexandru explică, în scrisoare, că a simţit "nevoia imperiosă" să-i scrie lui Traian Băsescu din clipa în care a auzit declaraţiile, dar nu a făcut-o din teama de a nu se pronunţa "prea abrupt sub şocul emoţional" al comentariilor şi din speranţa că şeful statului va găsi o cale de a corecta "gravele erori".

"Discursul ţinut în faţa Parlamentului ar fi fost cu siguranţă cadrul cel mai potrivit să îndreptaţi ce se mai putea îndrepta. Nu v-aţi dovedit capabil de un asemenea gest. În această situaţie, mă simt îndreptăţit şi obligat să declar public că apreciez opiniile dumneavoastră despre Istoria modernă a României ca incalificabile şi impardonabile, probe ale unei ignoranţe ce vă descalifică. (Prefer să vorbesc despre ignoranţă pentru că încă refuz să vă suspectez de rea-credinţă, un păcat infinit mai periculos, când cel în cauză ocupă cea mai înaltă demnitate în stat)", scrie Radu F. Alexandru.

El îi reproşează şefului statului că, pornind de la ideea că românii încă nu îşi aşează corect valorile", s-a hazardat "într-o rapidă şi sumară judecată" în finalul căreia a concluzionat că Regele Mihai "a fost slugă la ruşi", iar abdicarea a fost un "act de trădare a interesului naţional al României", în vreme ce "pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de Holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria".

"Pentru a elimina orice dubiu asupra viziunii dumneavoastră asupra evenimentelor, la întrebarea dacă la vremea respectivă aţi fi dat ordin armatelor române să treacă Prutul nu v-a trebuit nicio clipă de reflecţie ca să răspundeţi categoric «DA». Un «DA» motivat, la fel ca şi Ion Antonescu în urmă cu 70 de ani, de respectul şi datoria faţă de un ALIAT şi de dorinţa de a recupera teritoriul pierdut în urma unui rapt", a adăugat senatorul PDL.

El îi mai spune preşedintelui că, "în goana după un răspuns «eroic», cu impactul cel mai puternic asupra telespectatorilor", a trecut însă peste un "amănunt" esenţial: cine era ALIATUL - Adolf Hitler!".

"Aliatul pe mâna căruia a mers Ion Antonescu şi căruia i-a rămas fidel până în ultima clipă, trăgând România în cea mai dezastruoasă aventură din Istoria ei, s-a numit Hitler şi Germania nazistă. Respectarea obligaţiei faţă de un asemenea aliat îl poate absolvi pe Ion Antonescu de judecata neiertătoare a Istoriei? Şi puteţi declara astăzi fără să vă cutremuraţi că împărtăşiţi fără rezerve opţiunea lui Antonescu şi că, în locul lui, aţi fi procedat la fel? Chiar nu ştiţi nimic din tot ce a însemnat «programul politic» al Führer-ului şi nu ştiţi că teritoriu românesc pierdut în urma Acordului între Hitler şi Stalin (Ribbentrop-Molotov) şi care trebuia recuperat nu se întindea decât până la Nistru şi că la eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, în iunie 1942, Maniu şi Brătianu, împreună cu alţi fruntaşi ai partidelor istorice, l-au conjurat pe Antonescu să se oprească la graniţa recunoscută a României? Sunteţi în stare să realizaţi măcar şi pentru o clipă imaginea apocaliptică a lumii, dacă victoria finală i-ar fi aparţinut lui Hitler şi aliatul lui Ion Antonescu?! Care ar fi după dumneavoastră poziţia bine-meritată a lui Ion Antonescu într-o Istorie în care s-ar face dreptate şi s-ar proceda la o «aşezare corectă a valorilor»?", a menţionat Radu F. Alexandru.

El mai spune că nu poate să creadă că Traian Băsescu este în stare să continue "încercarea de reabilitare a «victimei» Ion Antonescu" şi că şeful statului a simţit nevoia să o trateze în antiteză cu imaginea Regelui Mihai.

"Nu am să insist nicio clipă asupra limbajului inacceptabil cu care vă permiteţi să vorbiţi până şi despre Rege. Ce mă oripilează este capacitatea de a răstălmăci şi nesocoti fapte asupra cărora Istoria, prin documente şi analize produse de personalităţi ştiinţifice de necontestat, din întreaga lume, s-a pronunţat în modul cel mai limpede şi cel mai argumentat. Decizia Regelui Mihai, covârşitoare ca importanţă în derularea operaţiunilor în finalul celui de-al doilea război mondial, de a-l aresta pe Ion Antonescu şi de a rupe alianţa cu Hitler, a marcat o şansă de ultimă oră pentru ca România să atenueze într-un fel oprobriul de care s-a acoperit în momentul în care s-a înregimentat în rândurile Axei. Încercarea de a minimaliza importanţa istorică a rolului jucat de rege în împlinirea actului de la 23 august şi de a-i arunca în cârcă culpa abdicării, ca şi cum ar fi existat sacrificiu la îndemâna oricărui muritor care ar mai fi putut opri mersul implacabil al cotropirii ţării de regimul impus de la Moscova, dincolo de stupoare cred că obligă orice cetăţean conştient al României să-şi dea un răspuns ferm la întrebarea: «Mai pot să am încredere în discernământul şi în dreapta judecată a preşedintelui ţării?» În ceea ce mă priveşte, cu o amărăciune pe care nu vi-o ascund, răspunsul este NU", a conchis Radu F. Alexandru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.


Pont: Oderom Elecronics

Am gasit pe net citeva produse electronice la preturi OK, zic eu ... poate va trebuie si voua asa ceva, habar n-am ...
daca va intereseaza, intrati pe http://www.oderom.ro si aveti acolo toate detaliile ...
Eu am selectat citeva produse ce cred ca ar putea trezi interesul ...

Cei de la Oderom.ro pun in vanzare produse dintr-o gama foarte diversificata precum: cofraje polistiren, telefoane, transformatoare, sisteme de supraveghere, aparatura audio-video si pentru coafura/frizerie, aparate medicale, etc. Produsele sunt importate din SUA, fiind noi in cea mai mare parte sau cu ambalajul desfacut.  Preturile sunt reduse iar produsele au garantie si pot fi chiar returnate.


http://www.oderom.ro/produse.php?cat=TEL

pretul e cel de pe site + 24 % TVA-ul ...


produse/SKIPE.JPG TELEFON PHILIPS PENTRU SKYPE

TELEFON PENTRU CONVORBIRI PE INTERNET CU PROGRAMUL SKYPE MODEL:  VOIP1511B/37

40 RON

produse/FAN.JPG VENTILATOR CU RADIATOR 12VDC (COOLER)

VENTILATOR NOU CU RADIATOR DE ALUMINIU LA 12VDC,  (COOLER) , PE RULMENT,  FOLOSIT IN SPECIAL PENTRU RACIREA PROCESOARELOR DIN PC SAU ORI CE ALTA APLICATIE. AVEM IN STOC O CANTITATE MARE

2.99 RON
produse/TERMOM..JPG TERMOMETRU EXTERIOR WIRELESS GE

FABRICAT DE GE .. ARATA TEMPERATURA DIN CAMERA SI CEA EXTERIOARA FARA FIR.

CALITATE DEOSEBITA (GENERAL ELECTRIC)



45 RON
produse/floss.jpg SCOBITORI = DENTAL FLOSS (SILK)
Referinte externe: www.usdentek.com/flosser/products/silk_floss_picks.html

CEL MAI BUN PROCEDEU DE IGENA DENTARA.

 SUNT IMPORTATE SUA , FIIND FOLOSITE IN SUA, CANADA, ANGLIA, ETC. , FABRICATE IN COREA DE SUD.  Model: DenTec  SILK FLOSS

AVEM UN STOC MARE CU CARE PUTEM APROVIZIONA SI CABINETELE  DENTARE

PRETUL ESTE 20% DIN CEL DE PIATA, IAR CALITATEA ESTE MAI BUNA



1,99 RON / SET DE 30 BUCATI
produse/AD.AUTO.JPG ADAPTOR UNIVERSAL DC AUTO PHILIPS

SE ALIMENTEAZA DE LA BRICHETA  AUTO SI SE OBTIN :  DE LA  1,5VDC PANA LA 9VDC AVAND  800 mA.....CONTINE UN SET DE CELE MAI FOLOSITE PLUGURI .. CALITATE SI PRET FOARTE BUN

4,99 RON
produse/CAMERA.JPG Camera video color pentru supraveghere

Microcamera color ( CMOS) de supraveghere. Se conecteaza la ori ce TV si la priza de 220VAC. Calitate foarte buna.



59,99roni
produse/DIF-APM.JPG MINI SPEAKERS CU AMPLIFICARE

TRAVEL SPEAKER, CU AMPLIFICARE PROPRIE 15W,  POT FI ALIMENTATE LA BATERII SAU LA PRIZA CU UN ADAPTOR DE CURENT. SE POT FOLOSI LA COMPUTER, LA  MP3 , LA IPOD , etc

CRAIG MODEL: CMA3000



19,99RON
produse/A1300MA.JPG ACUMULATOR AA (R6) 1.300 mAh

GENERAL ELECTRIC - USA.............

3,99 RON
produse/INTERPHON.JPG INTERFON MULTIPLU PRIN RETEA ELECTRICA

 MODEL:  SOUTHWESTERN BELL  S60188 FABRICATE DE         

NU NECESITA CABLURI DE LEGATURA INTRE APARATE.. TRANSMISIA SE FACE PRIN RETEAUA ELECTRICA DE ALIMENTARE 220V . SAU DACA RETEAUA ELECTRICA ESTE FOARTE PARAZITATA  SE POT CONECTA  CU CABLURI DE LEGATURA.

SE POT MONTA ORI CITE APARATE DORITI,  AVIND 3 BENZI DIFERITE, CARE POT FORMA 3 GRUPE DE INTERFOANE SEPARATE.

ARE FUNCTIE DE INTERFON SI DE MONITORIZARE AUDIO

SW BELL S60188 Wireless Intercom

Vorbiti intre camere fara a instala cabluri suplimentare.
Ideal pentru a supraveghea camera copiilor
Blocarea butonului de transmisie asigura transmisia continua.
2-channel/2-station
Foloseste reteaua electrica pentru a trimite semnalul FM.

Pachetul contine 2 interfoane,si pretul este / pachet

IN CAZUL IN CARE RETEAUA ELECTRICA ARE PARAZITI TTREBUIESC FOLOSITE INTERFOANE MODIFICATE CARE SE LEAGA INTRE ELE CU CABLU.COSTUL LOR ESTE DE  24,99 RON/SET



19.99 RON/SET
produse/PDA.JPG ADAPTOARE (ALIMENTATOARE) PENTRU PDA

 4,5 VDC  800mA  =6,9 RON

 5V  VDC  700mA  = 6,9 RON

 12VDC    400mA  = 8,9RON



6,9 - 8,0 RON
produse/RECEPTOR.JPG RECEPTOR TELEFONIC CU AMPLIFICARE

RECEPTOR TELEFONIC  AT&T  NOU  CU AMPLIFICARE PROPRIE (CU BATERIE R6 ,  REGLABILA.  SE POATE FOLOSI LA UNELE TELEFONE DE BIROU SAU OBISNUITE... CALITATE DEOSEBITA 

4,99 RON
produse/fm112.jpg CALLER ID Southwestern Bell MODEL FM112
Referinte externe: www.swbfreedomphone.com

CALLER ID ESTE UN APARAT CARE SE CONECTEAZA LA LINIA TELEFONICA SI IDENTIFICA NR. DE TEL. DE LA CARE ESTI APELAT.  =  CLIP = IDENTIFICATOR DE NUMAR APELANT.

TOATE  COMPANIILE DE TELEFONIE:  ROMTELECOM, RDS, ASTRAL, ETC. AU ACEST SERVICIU INCLUS IN ABONAMENT



7,49 RON

Mihai al României

Cercetasii

http://hetel.ro/index.php/2011/03/2638/

In 1914, se constitue legal Asociaţia Cercetaşilor României Prin aceasta s-a consacrat denumirea de cercetaş pentru  aceea de boy-scout.
Primii cercetasi apar în 1907 în Anglia, ca o încercare de a împlini, dinafara şcolii, lacunele tot mai vădite ale învăţământului oficial. Practica şi teoria acestei doctrine  inovatoare, care s-a dovedit repede rodnică prin eficacitatea metodelor sale, a fost demonstrată întâi pe teren, în primul «campament cercetăşesc», organizat în vara anului 1907 de iniţiatorul reformei, generalul Robert Baden-Powell, pe insula Brownsea (districtul Dorset în Anglia meridională), apoi codificată în cartea sa fundamentală "Scouting for Boys", tipărită în 1908 la Londra. In 1913, au apărut primele cete de cercetaşi români, şi anume, aproape simultan, la Bucureşti, Sinaia, Braşov, şi Blaj. La Sinaia, printre primii cercetaşi ai României, erau şi principii regali Carol şi Nicolae.
fotografie din arhiva personala
1937 este anul desfiinţării sale, În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate, locul sau fiind luat de Straja Tarii.

Straja Tarii

Straja Tarii a fost o organizatie a tineretului din Romania, creata in 1934, (nu in 1938 cum se crede) inventia celui care se autodenumea: Primul Strajer al Tarii, Carol al II lea.
Astfel din toamna anului 1934, de când a început iniţierea comandanţilor de străjeri la Breaza (judetul Prahova), şi până în vara anului 1937, au fost creaţi peste patru mii de comandanţi şi peste o jumătate milion de străjeri în 30 de judeţe. Carol al II-lea era  inspirat de modelele existente in Germania nazista si Italia fascista. Pentru a se obtine o directie "unitara" Straja Tarii a inghitit mai apoi (24 ianuarie 1937) si organizatiile de cercetasi. Scopul ei a fost inca de la inceput acela de a contrabalansa influenta crescinda a Miscarii Legionare, dar si acela de a hrani orgoliul unui rege indragostit de uniforme, parazi militare si de propria imagine de lider mesianic. Odata cu instalarea dictaturii regale, Straja Tarii devine prin lege o organizatie de masa. Toţi băieţii intre 7 si 18 ani şi toate fetele intre 7 si 21 de ani ar fi trebuit să se alăture acestei organizaţii, adica, in jur de 4 milioane de tineri. Cu totii primeau instructie paramilitara, foloseau salutul roman (asemanator cu cel hitlerist, doar ca nu ziceau Heil) si depuneau chiar un fel de juramant regelui. Maresalul Antonescu avea sa desfiinteze organizatia dupa septembrie 1940, odata cu abdicarea lui Carol.


Mihai al României

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei


De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihai al României

Majestatea Sa Mihai I, Rege al României
Mihai al României în 2007.
Mihai al României în 2007.
Kingdom of Romania - Big CoA.svg Rege al României
Domnie 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930
Predecesor Ferdinand I
Succesor Carol II
Domnie 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947
Încoronare 6 septembrie 1940 (la 18 ani)
Predecesor Carol II
Succesor Monarhie abolită

Căsătorit(ă) cu Ana de Bourbon-Parma
Urmaşi
Margareta
Elena
Irina
Sofia
Maria
Casa regală Casa Regală a României
Imn regal Trăiască Regele
Tată Carol al II-lea al României
Mamă Regina Elena
Naştere 25 octombrie 1921 (89 de ani)
Sinaia, Romania
Semnătură Mihai al României's signature
Mihai al României
Sigla academia romana.gif Membru de Onoare (2008) al Academiei Române

Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost [1] Principe de Hohenzollern (n. 25 octombrie 1921, Sinaia)[2][3][4], cunoscut în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, ca Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947[5]. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea din decembrie 1925. Detronat de tatăl său, după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost mareşal al României[6]. La 10 mai 1941, de ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului. [7]

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia). Revenirea sa în ţară nu a fost permisă până în 1997.


Primii ani

Regele Mihai, copil

Mihai s-a născut la Sinaia, fiu al Regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena şi nepot al Regelui Ferdinand I. Carol al II-lea a fugit împreună cu amanta sa Elena „Magda" Lupescu şi a renunţat în 1925 la tron. În consecinţă, Mihai i-a succedat la tron regelui Ferdinand la moartea acestuia, survenită în iulie 1927.

Domnia

Perioada interbelică

Deoarece Mihai avea doar 6 ani, o regenţă a fost formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie. În 1930, în contextul crizei economice, Carol al II-lea s-a întors în ţară împreună cu Elena Lupescu. Parlamentul l-a desemnat pe Carol rege iar pe Mihai drept urmaş la tron cu titlul de „Mare Voievod de Alba-Iulia". În septembrie 1940, Carol al II-lea i-a acordat puteri discreţionare generalului Ion Antonescu care i-a impus sa abdice in favoarea fiului sau. Mihai (în vârstă de 18 ani) a fost proclamat rege fără depunerea vreunui jurământ pe constituţie (abrogată la acea dată) şi fără votul de aprobare al parlamentului (suspendat, redeschis abia în 1946). În schimb, Mihai a fost încoronat[8] cu Coroana de Oţel‎ şi uns rege de Patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din Bucureşti imediat după abdicarea lui Carol al II-lea, la 6 septembrie, 1940[9]. Astfel, Mihai a domnit a doua oară doar „prin graţia lui Dumnezeu"[8], ca rege absolut, de drept divin, nu şi constituţional. Legal, însă, Mihai nu putea exercita prea multă autoritate, în afara prerogativelor de a fi şeful suprem al armatei şi de a desemna un prim-ministru cu puteri depline[10], numit „Conducător".

Regele Mihai I, în calitate de mareşal şi comandant suprem al armatei române, a fost decorat prin jurnalul Consiliului de Miniştri din 8 noiembrie 1941 cu toate cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul, fiind singurul deţinător în această situaţie, alături de mareşalul Ion Antonescu.

Întoarcerea armelor contra Germaniei naziste

Regele Mihai în tinereţe

În august 1944, pe măsură ce armatele Uniunii Sovietice se apropiau de frontiera estică a României, Mihai s-a alăturat politicienilor favorabili Aliaţilor, care îi includea pe comunişti. La 23 august 1944 Mihai l-a destituit şi l-a arestat pe Antonescu. În aceeaşi noapte, noul prim-ministru, generalul locotenent Constantin Sănătescu, l-a încredinţat pe Antonescu comuniştilor, care l-au predat sovieticilor la 1 septembrie 1944.[11][12] Într-un apel radiodifuzat către naţiune şi armată, Mihai a proclamat loialitatea României faţă de Aliaţi, a acceptat un pretins armistiţiu oferit de aceştia, a ordonat încetarea focului împotriva Aliaţilor şi a declarat război Germaniei.[13] Acestea, însă, nu au împiedicat o ocupaţie sovietică, rapidă, nici capturarea de către URSS a circa 130.000 de militari români, duşi ulterior în prizonierat în Uniunea Sovietică, unde mulţi au pierit în lagăre de muncă forţată[14]. Armistiţiul cu Aliaţii a fost semnat trei săptămâni mai târziu, la 12 septembrie 1944, „în termeni impuşi aproape în întregime de Uniunea Sovietică"[14], ca o consecinţă, între altele, şi a faptului că aceasta îşi desfăşurase forţele armate pe tot teritoriul României[necesită citare]. În această situaţie, unii au considerat lovitura de stat drept „capitulare"[15], o „predare"[14][16] „necondiţionată"[17] în faţa sovieticilor şi a aliaţilor lor. Regele Mihai a evitat soarta unui alt fost aliat german, prinţul Kiril, regentul Bulgariei, executat de sovietici în 1945, şi a fost ultimul monarh din spatele Cortinei de fier care să-şi piardă tronul. Actul de la 23 August 1944 se estimează a fi scurtat Al Doilea Război Mondial cu şase luni, salvând sute de mii de vieţi omeneşti. Totodată, aceasta a oferit armatei române posibilitatea de a elibera nordul Transilvaniei de sub ocupaţia ungară. La sfârşitul războiului, regele Mihai a fost decorat de preşedintele SUA Harry S. Truman cu Legiunea de Merit în cel mai înalt grad (Comandant Şef). Mihai a mai fost decorat şi de Iosif V. Stalin cu Ordinul Victoria cu diamante, „pentru actul curajos al cotiturei hotărâte a politicei României spre ruptura cu Germania hitleristă şi alierea cu Naţiunile Unite, în clipa când încă nu se precizase clar înfrângerea Germaniei", potrivit descrierii oficiale a decoraţiei[18]. Liderul comunist albanez Enver Hodja[19] considera că Mihai ar fi fost decorat cu Ordinul Victoria datorită capitulării sale în faţa sovieticilor, într-o situaţie în care nu putea face altceva.

Unii susţin[20][21] că lovitura de stat a făcut posibil avansul mai rapid al trupelor lui Stalin în România şi în Europa, în detrimentul trupelor Aliaţilor occidentali. Alţii văd[22] în absenţa de-a lungul anilor a unor invitaţii pentru Mihai la majoritatea festivităţilor din Occident dedicate Zilei Victoriei în cel De-al Doilea Război Mondial, o condamnare tacită a loviturii sale de stat. Mihai nu a fost invitat la cea de-a 60-a aniversare a Zilei Victoriei de vreun stat vestic; a fost invitat doar la serbările din Rusia şi la anumite comemorări din Cehia şi Slovacia[23].

Domnia sub regimul comunist

La 6 martie 1945, la presiunile ocupantului sovietic, Mihai a acceptat un guvern prosovietic dominat de Partidul Comunist Român, prim-ministru fiind numit Petru Groza. Sub regimul comunist, Mihai a funcţionat ca simplu şef de stat fără autoritate.

Între august 1945 şi ianuarie 1946, Mihai a încercat fără succes - prin ceea ce s-a numit mai târziu „greva regală" - să se opună guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzând să-i semneze decretele. La presiuni sovietice, britanice şi americane[24], regele Mihai a renunţat în cele din urmă la opoziţia sa faţă de guvernul comunist, încetând să-i mai ceară demisia.

Nu i-a amnistiat pe Ion Antonescu sau pe liderii opoziţiei, victime ale proceselor politice comuniste, deoarece, potrivit unei interpretări, constituţia îl împiedica să facă aceasta fără contrasemnătura ministrului comunist de justiţie. Alte surse, precum memoriile mătuşii regelui, principesa Ileana de Habsburg[25], citându-l pe fostul membru în biroul politic executiv al PCR, spion sovietic, ministru al apărării naţionale[26][27] şi presupus amant al Ilenei[28], Emil Bodnăraş, afirmă că, dacă regele ar fi refuzat să semneze sentinţele de condamnare la moarte a deţinuţilor politici condamnaţi pentru „crime de război", guvernul comunist i-ar fi susţinut decizia: „Păi, dacă regele decide să nu semneze sentinţa la moarte, vă promit că îi vom sprijini punctul de vedere." Principesa Ileana se îndoia că regele ar fi fost de acord să semneze un document neconstituţional, precum o sentinţă la moarte, emisă de tribunale politice neconstituţionale: „Ştiţi prea bine (...) că regele nu va semna niciodată de bună voie un astfel de document neconstituţional. Dacă o va face, vi-l va pune în braţe şi guvernul dumneavoastră va purta vina în faţa întregii naţiuni. Cu siguranţă că nu vă doriţi acest handicap adiţional în acest moment!" Ultimul coleg de celulă al celei mai importante victime comuniste, Iuliu Maniu, liderul opoziţiei anticomuniste şi preşedinte al PNŢ, partidul câştigător în alegerile generale din 1946, fraudate de comunişti, a mărturisit procurorilor comunişti că Maniu l-ar fi înjurat pe Mihai din spatele gratiilor închisorii politice în care a decedat, pentru că nu făcuse nimic în apărarea ţărăniştilor, în ciuda multor servicii aduse de aceştia monarhiei.[29]

[modificare] Abdicarea

Actul de abdicare a regelui Mihai I
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Abdicarea regelui Mihai I
Carol I
Regina soţie
   Regina Elisabeta
Copii
   Principesa Maria
Ferdinand
Regina soţie
   Regina Maria
Copii
   Prinţul Carol
   Prinţul Nicolae
   Principesa Elisabeta
   Principesa Maria
   Principesa Ileana
   Prinţul Mircea
Carol al II-lea
Regina soţie
   Regina Elena
Copii
   Prinţul Mihai
Mihai I
Regina soţie
   Regina Ana
Copii
   Principesa Margareta
   Principesa Elena
   Principesa Irina
   Principesa Sofia
   Principesa Maria

În noiembrie 1947, Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Regele Mihai „nu a vrut să se întoarcă, dar personalităţi americane şi britanice [prezente la nunta regală] l-au încurajat să o facă", conform unor „cercuri regaliste româneşti" citate de Washington Post[30]. Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill", care „se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că «mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos»". Potrivit propriei sale relatări[31], regele Mihai nu a avut astfel de intenţii de a nu reveni acasă.

După întoarcerea sa în România, Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare[32]. În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: Doamnă şi domnilor miniştri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – aşa cum este scris aici – că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea desvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noştri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. Prin urmare, şi actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se ştie pretutindeni – şi aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cuminţenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, aşa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras"[33]. La 3 ianuarie 1948, Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat la peste o săptămână[34], de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg, care, potrivit ziarului The New York Times, au colaborat atât de strâns cu ruşii, încât au devenit cunoscute drept «mătuşile roşii» ale Regelui.[35]

Există câteva relatări asupra motivelor abdicării lui Mihai. Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi ameninţat cu un pistol[36][37][38] şi cu şantajul că urma să execute 1.000 de deţinuţi studenţi dacă nu abdică.[39] Într-un interviu din 2007 pentru New York Times[40], Mihai rememorează evenimentele: A fost şantaj. Mi-au spus "Dacă nu semnezi imediat, suntem obligaţi - de ce obligaţi, nu ştiu - să ucidem peste 1.000 de studenţi pe care-i aveau în puşcărie. Potrivit revistei Time,[2] guvernul comunist ar fi ameninţat cu arestări ulterioare a mii de oameni, nu cu unele anterioare, şi că apoi va scufunda ţara în sânge, dacă Mihai nu abdică. Pe de altă parte, potrivit unor articole din Jurnalul Naţional[41][42], din care unul citează arhivele Securităţii române[41], abdicarea regelui Mihai ar fi fost rodul negocierilor sale cu guvernul comunist, nu al vreunui şantaj, negocieri în urma cărora i s-a permis să plece din ţară însoţit de bunurile solicitate şi de o parte din suita regală[42]. Potrivit cărţii Special Tasks: The Memoirs of an Unwanted Witness -- A Soviet Spymaster, autobiografice a fostului şef al serviciului de spionaj sovietic NKVD, generalul maior Pavel Sudoplatov, ministrul adjunct de externe sovietic Andrei Vâşinski ar fi purtat personal negocieri cu regele Mihai în vederea abdicării, garantându-i o parte dintr-o pensie ce urma să-i fie plătită lui Mihai în Mexic[43]. Referitor la episodul controversat al ameninţării cu pistolul de către prim-ministrul de atunci, Petru Groza, regina-mamă Elena ar fi declarat, conform arhivei fiicei lui Petru Groza, că acesta s-ar fi comportat cu familia regală „mai bine ca un părinte", iar că la 30 decembrie 1947, ziua abdicării, „poporul a făcut un divorţ - şi decent şi elegant - de monarhie".[44]

Potrivit liderului comunist albanez Enver Hodja[45], care rememorează conversaţiile avute cu liderii comunişti români privind abdicarea regelui, Mihai ar fi fost ameninţat de către liderul PCR Gheorghe Gheorghiu-Dej cu un pistol şi nu de Petru Groza, pentru a determina abdicarea. Regele ar fi fost apoi lăsat să plece din ţară însoţit de câteva persoane din anturaj şi, după cum confirmă liderul sovietic Nikita Hruşciov, rememorând confesiunile făcute de Dej,[46] cu orice bunuri dorite, inclusiv cu rubine şi aur[45]. Hodja nu menţionează în cartea sa vreun şantaj comunist cu vreo execuţie, dar afirmă că liderii comunişti români l-ar fi ameninţat pe Mihai cu trupele lor armate loiale, care încercuiseră palatul regal şi trupele acestuia, loiale lui Mihai.

Potrivit unei relatări din revista Time[47], la începutul lui 1948 ar fi existat negocieri între Regele Mihai şi guvernul comunist privind recuperarea unei părţi din averea lăsată în România, ceea ce ar fi întârziat denunţarea abdicării drept ilegală.

Există rapoarte[48][49][50][51][52][53] conform cărora autorităţile comuniste române, obediente faţă de Stalin, i-au permis regelui Mihai să scoată din România 42 de tablouri valoroase din proprietatea Coroanei României în noiembrie 1947, „pentru a pleca mai repede din ţară"[54]. Unele dintre aceste tablouri au fost, se pare, vândute prin intermediul faimosului negustor de artă Daniel Wildenstein[50]. Unul dintre tablourile aparţinând Coroanei României, despre care se presupune că ar fi fost scoase din ţară de rege în noiembrie 1947, a revenit în patrimoniul naţional în 2004 ca donaţie[55][48][56] făcută de John Kreuger, fostul soţ al fiicei regelui Mihai, Principesa Irina. În 2005, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu[57] a declarat că acuzaţiile aduse regelui Mihai de a fi scos din ţară tablouri ale Coroanei sunt „mai mult decât îndoielnice" şi că guvernul român nu are nici o dovadă a unor astfel de acţiuni ale regelui Mihai, susţinând că, pentru perioada anterioară anului 1949, guvernul nu are o evidenţă a lucrărilor de artă preluate din fostele reşedinţe regale. Potrivit unor istorici[58], există, totuşi, atari evidenţe oficiale, începând cu aprilie 1948, una fiind chiar publicată în Monitorul oficial din iunie 1948.

Potrivit biografiei autorizate Michael of Romania: The King and the Country (2005), semnată de Ivor Porter[53], un prieten al familiei regale, care citează din jurnalul intim al reginei-mamă Elena, familia regală a scos din ţară tablouri cu ocazia vizitei acesteia din noiembrie 1947 la Londra, prilejuită de căsătoria viitoarei regine Elisabeta a II-a. Potrivit aceluiaşi jurnal, două din aceste tablouri, semnate de El Greco, au fost vândute în 1976. Totuşi, mulţi alţi editorialişti neagă acest cadou comunist făcut regelui şi consideră aceste acuzaţii drept propagandă comunistă antimonarhistă.

Potrivit unor documente de arhivă, recent declasificate, ale ministerului britanic de externe, Foreign Office, când regele Mihai a părăsit România, valorile sale financiare se ridicau la 500.000 franci elveţieni[59]. Acestea ar fi fost, se pare, primite de la guvernul comunist, conform transcrierilor sovietice recent declasificate[60] ale convorbirilor oficiale dintre Stalin şi prim-ministrul român Petru Groza. Regele Mihai a negat în repetate rânduri în trecut[61][62][63] că guvernul comunist i-ar fi permis să ia cu sine în exil vreo valoare financiară sau bunuri de valoare în afară de patru automobile personale, încărcate în două vagoane de tren. În timpul vizitei ulterioare la New York din martie 1948[64], Mihai şi-a permis să meargă la cumpărături pe Fifth Avenue, artera comercială cea mai scumpă din lume[65]. De asemenea, lui Mihai i-a plăcut atât de mult avionul în care a survolat Statuia Libertăţii, încât s-a gândit că l-ar putea cumpăra[64].

În ianuarie 1948[2], Mihai a început să se autointituleze prinţ de Hohenzollern[3][66], folosind pentru prima dată în loc de rege un titlu retras familiei regale române de casa de Hohenzollern din Germania în timpul primului război mondial, recunoscând prin aceasta că la acea dată nu mai era regele României. Totuşi, în cele din urmă, în martie 1948, Mihai îşi denunţa abdicarea ca fiind smulsă cu forţa şi ilegală. Revista americană "Time" susţine că lui Mihai i-au trebuit peste două luni pentru a denunţa abdicarea, deoarece negociase cu comuniştii recuperarea unor proprietăţi din România[47], în ciuda unui articol anterior cum că Bucureştii i-ar fi permis să scoată din ţară numai 3.000 de dolari americani, patru automobile şi o decoraţie cu diamante şi rubine, acordată de către Stalin[67]. De atunci, Mihai se semnează ca "Regele Mihai de România".

Unii monarhişti români[68], pentru care Mihai e rege doar de drept divin, nu şi constituţional, deoarece nu a jurat pe constituţie şi nu a fost investit în funcţie de parlament în a doua domnie, consideră abdicarea lui din 1947 drept nulă, argumentând că aceasta a fost un act pur constituţional, nu religios, care nu îl poate decădea dintr-o poziţie în care a fost pus de Dumnezeu. Aceiaşi monarhişti susţin că, în calitate de rege absolut, neconstituţional, de drept divin, Mihai reprezintă singur şi pe deplin statul român şi că, în consecinţă, el poate dispune după cum doreşte de proprietăţile statului, inclusiv de tablourile Coroanei, care-i aparţin şi de al căror „furt" a fost acuzat.

Cu toate că s-au lansat diverse ipoteze conform cărora regele Mihai ar fi plecat cu averi mari din ţară, relatările despre viaţa sa din exil dovedesc faptul că acesta a trebuit să-si câstige existenta prin propria-i munca si nu a dus nicidecum un trai luxos pe baza vreunei averi cu care ar fi părăsit România.[69]

Viaţa după pierderea tronului

În iunie 1948 s-a căsătorit cu prinţesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută şi sub numele de regina Ana a României, cu care are cinci fiice. Autorităţile române comuniste i-au retras cetăţenia română în acelasi an. Până la sfârsitul anului 1948, cei doi locuiesc la Vila Sparta lângă Florenţa, locuinţa reginei-mamă Elena, iar din 1949 la Lausanne, unde se naşte prima fiică, principesa Margareta. Tot la Lausanne se nasc principesele Elena, în 1951, şi Irina, în 1953.

Între timp, familia se stabileşte în Marea Britanie[70], unde va locui timp de şase ani, până în 1956, la Bramshill House în Hampshire şi la Ayot St-Lawrence, în Hertfordshire. Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele si Regina au înfiinţat o fermă de pui şi au construit un mic atelier de tâmplărie.[71][72]

Regele a păstrat încă de atunci legătura cu evenimentele din ţară, primind săptămânal rapoarte, analize şi noutăţi de la generalul Lazăr, pe care îl vedea in fiecare săptămână la Londra. De asemenea, familia a păstrat contacte stranse cu familia regală britanică, în special cu regina Elisabeta a II-a şi cu principesa Marina, ducesă de Kent.

Regele, Regina si principesele s-au întors în Elveţia în 1956, după o scurtă sedere de trei luni la Vila Sparta.Regele Mihai semnase un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, la Geneva. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Geneva, la câţiva kilometri de orasul Geneva.Aici au locuit peste patruzeci şi cinci de ani şi tot aici se află, pentru moment, casa familiei. Principesa Sofia s-a nascut la Atena, în 1957, iar principesa Maria la Copenhaga, în 1964.

În anul 1958 Regele a oprit colaborarea cu Lear, iar un an mai tarziu, în 1959, a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate numita Metravel. Compania a funcţionat bine până in 1964, producând elemente pentru calea ferată şi sisteme de alarmă şi vânzând avioane de ocazie.[73][74]Dar, dupa cinci ani, presiunea concurenţei devenise prea mare, asa că Regele si cei doi asociati au decis sa vândă compania. Regele a urmat, de asemenea, cursuri de broker la Bursa din Wall Street.

A patronat fără succese notabile Comitetul Naţional Român, un grup care avea drept scop apărarea intereselor româneşti în Occident, prezentat uneori ca guvern român în exil, dar căruia democraţiile occidentale nu i-au recunoscut niciodată acest caracter.

În 1992, la trei ani după revoluţia Română din 1989 prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Regele a fost întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită. În Bucureşti, peste un milion de persoane au ieşit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul preşedintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani. În 1997, după înfrângerea electorală a lui Iliescu de către preşedintele Emil Constantinescu, România i-a reactivat regelui Mihai cetăţenia română şi i-a permis să îşi reviziteze propria ţară.

Regele Mihai locuieşte actualmente preponderent în Elveţia la Aubonne şi în perioade mai scurte în România, fie la castelul său de la Săvârşin din judeţul Arad, fie la palatul Elisabeta din Bucureşti, pus la dispoziţia sa prin decizie parlamentară.

Copiii regelui Mihai [75]:

Atât Elena cât şi Irina au fii şi fiice. Sofia, a cărei căsătorie nu a fost aprobată de tatăl ei, are o fiică.

Potrivit legii salice de succesiune, cu valabilitate în ultima constituţie democratică a regatului România, cea din 1923, la moartea regelui Mihai (presupunând că nu mai are băieţi), în absenţa schimbării constituţiei, care ar necesita restaurarea monarhiei, succesiunea revine familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, şeful acesteia, prinţul Karl Friedrich de Hohenzollern, aflându-se pe prima poziţie în ordinea de succesiune. (Vezi şi Ordinea de succesiune la tronul României.)

La 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată[76], Mihai a promulgat noul statut al casei regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a României[8], un act nedemocratic[77], cu însemnatate eminamente simbolică, în absenţa aprobării Parlamentului[78][79], în comparaţie cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască, act prin care a desemnat-o pe principesa Margareta drept moştenitoare a tronului cu titlurile de Principesa Moştenitoare a României şi de Custode al Coroanei României. Cu aceeaşi ocazie, Mihai a cerut parlamentului ca, în cazul în care naţiunea română şi parlamentul României vor considera potrivită restaurarea monarhiei, să renunţe la aplicarea legii salice de succesiune.

La 10 mai 2011, pe fondul unor procese în Germania referitoare la fostul nume de Hohezollern-Veringen al ginerelui său, Radu, dar si a temerii, conform unora, privind eventuale pretenţii ale Hohenzollernilor germani la şefia Casei Regale române[80][81], Mihai a rupt legăturile istorice şi dinastice cu Casa princiară de Hohenzollern-Sigmaringen, a schimbat numele familiei sale în "al (a) României" şi a renunţat la titlurile conferite lui şi familiei sale de către Casa princiară.[1]

Poziţii politice

Regele Mihai şi Regina Ana într-o vizită la Vatican

Mihai nu a încurajat dezvoltarea mişcării monarhiste în România, iar partidele regaliste au avut un impact prea slab asupra ţării postcomuniste. El a considerat că o restaurare a monarhiei în România poate avea loc doar ca urmare a dorinţei poporului român. „Dacă oamenii vor să mă întorc înapoi, mă voi întoarce înapoi" a declarat în 1990. Dar, a spus în continuare, „românii au suferit destul să li se impună şi au dreptul de a fi consultaţi în ceea ce le priveşte viitorul." Monarhiştii români se spune că ar fi oferit[82][83] tronul României ASR prinţului Charles de Wales, dar că acesta ar fi refuzat. Oferta ar putea fi interpretată drept rezultat al deziluziei monarhiştilor români atât faţă de moştenitoarea regelui, principesa Margareta, cât şi faţă de soţul ei, din moment ce Mihai nu a renunţat la speranţa, pentru el sau familia sa, de a reveni pe tron: Se încearcă totuşi să facem ca oamenii să înţeleagă ce a fost monarhia la noi, ce ar putea eventual face[84]. Potrivit unui sondaj de opinie din 2007 realizat la comanda Casei Regale, doar 14% dintre români ar fi de acord cu reinstaurarea monarhiei.[85] Un sondaj de opinie din 2008 estimează proporţia românilor în favoarea monarhiei la 16%.[86] Surprinzător, un alt sondaj on-line din 2011 estimează ca 4/5 din utilizatorii de internet ar fi de-acord cu o eventuală revenire la forma monarhică de guvernământ.[87]

Mihai a întreprins vizite cvasi-diplomatice în numele României postcomuniste. În 1997 a vizitat în cadrul unui tur Europa de vest, făcând lobby pentru admiterea României în NATO şi Uniunea Europeană, fiind primit de şefi de stat şi oficiali guvernamentali.

În decembrie 2003, în numele unui tabloid de mică importanţă, Mihai a înmânat premiul Omul anului 2003 prim-ministrului de atunci Adrian Năstase, lider al partidului PSD. Unii monarhişti au privit[88] gestul lui Mihai drept o încălcare a tradiţiei neutralităţii politice a monarhiei, cât şi ca un compromis cu foştii săi duşmani ex-comunişti din motive financiare, în timp ce majoritatea comentatorilor politici au considerat gestul ca o noua abdicare.

Personalitate şi interese personale

Mihai a avut dintotdeauna o reputaţie de taciturn. I-a spus odată bunicii sale: Am învăţat să nu spun ce simt şi să le zâmbesc celor pe care-i urăsc cel mai mult.

Înainte de a o cunoaşte pe viitoarea sa soţie, Ana de Bourbon-Parma, Mihai a avut o legătură amoroasă, între altele[89], şi cu o grecoaică, Dodo Chrisolegos, protejată a liderei PCR Ana Pauker.[90] Unii susţin că a fost posibilă influenţarea politică a regelui Mihai prin această legătură.[90][91]

Regele Mihai este pasionat de automobile[92], în special de jeepuri militare[93][94]. Mihai e pasionat şi de avioane[95], lucrând ca pilot de curse comerciale[96] în exil. Mihai este interesat şi de genealogia regală şi aristocratică, oferindu-şi în 1998 patronajul onorific[97], împreună cu regele Juan Carlos I al Spaniei, republicării celebrului Almanah de la Gotha.

La 10 mai 2007, regele Mihai a primit premiul Hanno R. Ellenbogen, o distincţie acordată anual de Prague Society unei persoane publice care a contribuit la înţelegerea şi cooperarea internaţională.[98] Laureaţii anteriori ai premiului sunt Vaclav Havel, fost preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi Republicii Cehe (1992-2003), Lordul Robertson, fost secretar general al NATO (1999-2004), Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA (1997-2001), maestrul Vladimir Ashkenazy şi regizorul Miloš Forman. Din 8 aprilie 2008, regele Mihai e membru de onoare al Academiei Române[99][100].




--
*Ginduri bune,*

Radu Mircea *SERBAN*
www.scouts.ro
www.nicolaeserban.ro




ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?