Sibiul devine raiul bicicliștilor: 17,38 km de piste de biciclete. Update: ce spun bicicliștii
10 Martie 2011 12:45 | Sibiu
Traian Deleanu
Toate pozele
Zece tronsoane de piste pentru bicicliști vor fi amenajate, în această primăvară, în întreg Sibiul.
Lungimea totală a pistelor va fi de aproape 35 de km (câteva 17,38 de km pe fiecare sens de mers). Pistele vor fi amenajate pe partea carosabilă a străzilor din Sibiu, scopul final fiind acela de a conecta toate cartierele cu centrul orașului.
Update: Bicicliștii cer și aducerea gurilor de canal la nivelul străzii
Tudor Popa, arhitect de profesie, este unul dintre organizatorii constanți ai întâlnirilor generic denumite Masa Critică, în cadrul cărora se întâlnesc o dată pe lună câteva sute de utilizatori ai bicicletelor. "E foarte folositoare o astfel de rețea. Dar, ar trebui ca la amenajarea pistelor să se aibă în vedere și aducerea la nivel a gurilor de canal, care acum pun probleme. Cât privește lățimea de un metru, eu cred că este suficientă, deoarece nu suntem în Olanda sau Italia să fie foarte utilizate bicicletele", spune Popa.
Potrivit lui, inaugurarea rețelei va mări numărul de sibieni care folosesc bicicletele pentru deplasarea în oraș. "La întâlnirile din cadrul Masei Critice, foarte multe femei, mai ales, se plângeau că le este frică să iasă pe străzi, fără să aibă spații amenajate. Acum, lucrurile se vor schimba încet".
Comisia de circulație, din care fac parte și reprezentanții Poliției, și-a dat avizul pentru primele zece tronsoane.
Lista tronsoanelor
Tronson 1: pe strada Ludoş, între Calea Poplăcii şi pista existentă.
Tronson 2: din Piaţa Unirii, pe strada Andrei Şaguna, apoi pe Şoseaua Alba Iulia până în dreptul străzii Europa Unită.
Tronson 3: din Bulevardul Vasile Milea, pe strada Nicolae Iorga până la intersecţia cu Bulevardul Mihai Viteazu
Tronson 4: strada Semaforului – strada Rahovei – Bulevardul Mihai Viteazu – strada Nicolaus Olahus – strada Şcoala de Înot
Tronson 5: strada Hipodromului (legătura cu pista de pe strada Iorga)
Tronson 6: pe Bulevardul Vasile Milea, între strada Nicolae Iorga şi Piaţa Unirii
Tronson 7: pe strada Ştefan cel Mare, între Piaţa Revoluţiei şi strada Moldoveanu.
Tronsonul 8: din cartierul Broscărie, pe strada Ştefan cel Mare, apoi pe strada Bâlea, strada Herman Oberth până în sensul giratoriu de pe Bulevardul Corneliu Coposu.
Tronsonul 9: din Piaţa 1 Decembrie, pe strada Herman Oberth, prin sensul giratoriu Bulevardul Corneliu Coposu, se ajunge în Piaţa Unirii, apoi pe Calea Dumbrăvii şi strada Lomonosov, făcându-se joncţiunea cu pista existentă.
Tronson 10: din Piaţa 1 Decembrie, pe strada Regele Ferdinand, apoi pe strada Constituţiei şi până în sensul giratoriu de pe Bulevardul Corneliu Coposu.
Piața Unirii, nodul principal
Amenajarea pistelor de biciclete va începe în cursul săptămânii viitoare. Practic, pe partea carosabilă vor fi delimitate, cu vopsea roție, pistele ce vor avea o lățime de un metru. "Dorim să oferim astfel sibienilor un mijloc de deplasare alternativ autovehiculului propriu. Dacă pista existentă este folosită mai mult pentru agrement, cele care vor rezulta în această etapă vor putea fi utilizate pentru deplasarea în oraş. Cred că va crește gradul de siguranță pentru cei care folosesc bicicletele" a declarat primarul Klaus Johannis.
De amenajarea pistelor se va ocupa DPC, ai cărei angajați vor monta și indicatoarele rutiere specifice. Deocamdată, cu excepția câtorva intersecții - de genul sensului giratoriu de pe Corneliu Coposu unde traversarea străzilor se va face pe lângă trecerile pentru pietoni -, bicicliștii vor fi dirijați în trafic cu aceleași semafoare care reglementează circulația și pentru autovehicule.
Planul întocmit pentru harta pistelor de biciclete prevede ca nodul central al rețelei să fie Piața Unirii, de la care să pornească principalele patru ramificații către Gușterița, Broscărie, ieșirea spre Rășinari și cea înspre Sebeș.
Piaţa Unirii – Bulevardul Corneliu Coposu – Gară – cartier Lazaret şi Guşteriţa
Piaţa Unirii – Calea Dumbrăvii – ieşirea din Sibiu spre Răşinari
Piaţa Unirii – Şoseaua Alba Iulia – ieşire din Sibiu spre Sebeş
Piaţa Unirii – Bulevardul Vasile Milea –strada Nicolae Iorga – strada Rahovei – ieşire spre Vâlcea sau legătura cu strada Semaforului şi Ştefan cel Mare.
Amenajarea pistelor va continua pe parcursul reabilitării străzilor din municipiu. "Pentru aceste străzi care vor intra în reabilitare vom căuta o soluție, prin care asfaltul folosit pe partea pistelor să fie de culoare roșie", a declarat Johannis. Potrivit lui, lucrările de amenajare a celor zece tronsoane vor fi încheiate în această primăvară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!