duminică, 1 aprilie 2012

Ecosfera - un cadou DECORATIV, RELAXANT, PEDAGOGIC.... o idee unica!

http://www.pandorra.ro/articol-27.html

Ecosfera - un cadou DECORATIV, RELAXANT, PEDAGOGIC.... o idee unica!


Ecosfera este o versiune simplificata a ecosistemului planetei noastre... Un cadou decorativ ce ilustreaza echilibrul fragil al unui ecosistem inchis asemanator celui pe care il cunoastem pe Pamant.

Obiect decorativ si pedagogic, relaxant in acelasi timp, ecosfera este de asemenea si o fereastra deschisa spre lumea submarina pe care putini dintre noi au sansa sa o exploreze.
Aceast univers in miniatura reprezinta intr-o maniera foarte simpla interactiunea dintre lumea animala si vegetala si cel mai pretios element al planetei noastre, apa.

Ecosfera este considerata ca fiind un proiect stiintific, ea reprezentand un rezultat al cercetarilor in domeniul tehnologiilor spatiale pentru NASA.
Fondatorul acesteia, care a participat ca cercetator la acest proiect, a cumparat tehnologia necesara pentru fabricarea ecosferei de la NASA, aceasta fiind creata in Statele Unite.
Ecosfera este manufacturata de o intreprindere familiala ai carei membrii respecta stiinta si frumosul.

Cu ce se hranesc crevetii?
Crevetii se hranesc cu alge si bacterii. Daca ii privim cu atentie putem vedea cum "ciugulesc" bacteriile si algele de pe peretele de sticla.
Chiar si atunci cand algele verzi au disparut, exista in interiorul sferei destula hrana sub forma de bacterii sau de alte tipuri de alge.
Crevetii isi mananca de asemenea si vechea carapace. Aceasta se reface la intervale regulate si are functie de coloana vertrebala externa. Atunci cand un crevete moare, bacteriile transforma rapid resturile lui in substante recuperabile, utile pentru continuarea vietii in acest ciclu. Ecosfera nu contine deci nici un deseu.

Ce se intampla atunci cand unul sau mai multi creveti mor?
Varsta crevetilor care se afla in sfera nefiind cunoscuta, este posibil ca unii dintre ei sa moara. Alte cauze ale mortii lor pot fi expunerea prea indelungata la lumina sau mentinerea lor la o temperatura nepotrivita. Daca mor toti crevetii foarte repede atunci inseamna ca acest lucru s-a intamplat fie din cauza luminii excesive fie din cauza temperaturii prea ridicate sau prea joase.


Ce contine ecosfera?
Crevetii, apa de mare filtrata, algele, coralii si pietricelele alcatuiesc un ecosistem care functioneaza perfect. A fost aleasa acesta varietate de creveti deorece nu este agresiva. Coralii, sticla si pietrele ofera suprfetele necesare ecosistemului pentru ca microorganismele sa se poata dezvolta. Coralii, elemente lipsite de viata, au fost decupati manual inainte de a fi plasati in fiecare ecosfera.

Cum functioneaza ecosfera?
Ecosfera functioneaza cu foarte putina energie.
Ecosfera este o mini baterie ecologica care transforma energia provenita din lumina in energie biochimica. Prezente in cantitate limitata, substantele nutritive pot fi consumate cu rapiditate de alge, in cazul expunerii ecosferei in locuri cu prea multa lumina. Fara lumina in schimb, este imposibila obtinerea hranei necesare crevetilor.
Algele produc oxigen datorita luminii si gazului carbonic din apa. Crevetii respira oxigenul din apa si se hranesc cu alge si bacterii. Bacteriile transforma deseurile animale in substante nutritive consumate la randul lor de alge.
Crevetii si bacteriile produc oxid de carbon de care algele au nevoie pentru a fabrica oxigen. Temperatura influenteaza functionarea ecosferei.

Cum se intretine ecosfera ?
Nu lasati ecosfera mai mult de 60 de ore in intuneric. De indata ce o veti tine mai multe zile la lumina ecosfera va fi reincarcata cu oxigen. Ar putea probabil sa stea mai multe zile in intuneric, dar de ce sa iti asumi riscul?
Nu trebuie sa fie agitata, lasata sa cada, aruncata sau manipulata cu gesturi bruste.
Sanatatea animalelor din interiorul ecosferei depinde de componenta chimica a apei. Cresterea algelor influenteaza structura chimica a apei. Cand algele se dezvolta prea mult, pH-ul apei creste la randul sau iar un pH prea ridicat inseamna moartea micilor creveti.
Speranta medie de viata a ecosferei este de doi ani. Unele ecosfere raman in viata mai mult timp: modelul cel mai vechi are 12 ani. Ea incepe sa moara atunci cand in interiorul ei nu mai exista hrana.
Ecosfera trebuie expusa la lumina de la 6 pana la 12 ore pe zi. Trebuie sa fie tinuta fie la lumina zilei, aproape de o fereastra, fara a se afla insa in bataia razelor soarelui, fie sub un tub fluorescent.
Temperatura camerei in care se afla ecosfera trebuie mentinuta intre 15 si 30 de grade C. Temperaturile mai mari de 30 C produc disconfort micilor animale ce traiesc in interiorul acesteia, cele inferioare valorii de 15 C determina incetinirea metabolismului acestora.
Nu aseza ecosfera sub actiunea directa a razelor soarelui!
Ecosfera este o mini sera si actiunea directa a razelor solare ar provoca o supraincalzire, oricare ar fi temperatura exterioara a camerei, aceasta ar accelera de asemenea cresterea algelor.

Nu atinge ecosfera decat daca acest lucru este necesar pentru ca ea absoarbe chiar si caldura corpului uman prin contactul cu mana dumneavoastra.
Nu aseza ecosfera pe televizor, combina audio, semineu sau radiator, pe ordinator, ventilator sau intr-un dulap luminat. Ecosfera poate absorbi si caldura provenita din incalzirea peretilor exteriori aflati sub razele soarelui.
Nu aseza ecosfera pe pervazul ferestrei. Frigul si caldura traverseaza sticla din care este construita.
Nu aseza niciodata ecosfera sub actiunea directa a razelor solare. Algele au nevoie de foarte putina lumina pentru a se dezvolta!


Care este cantitatea necesara de alge?
Cantitatea de alge continuta de ecosfera la inceput corespunde exact celei necesare pentru ca productia de oxigen sa fie suficienta pentru micile organisme care se afla in ea. Trebuie evitat un eventual surplus de alge pentru ca acesta ar distruge echilibrul chimic al apei. Crestera algelor poate fi reglata cu ajutorul luminii.
Cand algele incep sa creasca trebuie redusa lumina asezand ecosfera intr-un loc mai intunecat. Daca crevetii au mancat algele puteti aseza sfera intr-un loc mai luminat astfel incat acestea sa reinceapa sa creasca. Sunt necesare aproximativ doua luni pentru ca algele sa inceapa sa creasca dar daca nu se mai vede nici o alga, acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze pentru ca nu reprezinta un pericol pentru ecosistem. Respecta conditiile de iluminat!
Lumina poate aduce cu ea prea multa caldura. Nu te ingrijora daca observi pete sau o pelicula fina pe peretele interior al sferei. Este vorba de o specie de alge numita Diatom (laptuca de mare) care si ea constituie o excelenta hrana pentru creveti.

Intretinerea ecosferei
Ecosfera este livrata cu doi magneti care permit curatarea interiorului bolului de sticla. Magnetul exterior permite deplasarea magnetului interior. Magnetul interior are doua laturi. Verifica existenta polaritatii punand in contact suprafata plana a magnetului cu peretele de sticla. Deplaseaza magnetii printr-o miscare de du-te vino pana cand peretele va fi curat.

La ce trebuie sa fim atenti?
Algele cresc, mor si sunt mancate de creveti. Odata cu trecerea timpului de poate constata o schimbare a algelor.
DACA ALGELE SE DEZVOLTA PREA REPEDE ACEASTA INSEAMNA CA ECOSFERA PRIMEȘTE PREA MULTA LUMINA: PH-UL APEI CREȘTE ȘI DETERMINA MOARTEA CREVEȚILOR.
In unele ecosfere din laborator au disparut toate algele vizibile.
Acest fapt nu a insemnat ca ele nu supravietuiau insa in imense colonii de alge monocelulare care se aflau pe ramuri, pietre sau peretii de sticla ai vasului. Se poate intampla ca intr-o ecosfera noua sa apara la suprafata apei o ciuperca alba. Fenomenul acesta este nu prezinta un pericol si va disparea dupa un anumit timp. Daca, la livrare, ecosfera este foarte rece iar crevetii nu se misca nu trebuie sa te alarmezi, in mod normal acestia ar tebui sa inceapa sa inoate in 24 de ore.
Ideal pentru ecosfera este sa fie mentinuta la o temperatura constanta.

Este posibila reproducerea organismelor vii si a plantelor?
Au existat cazuri cand crevetii s-au reprodus dar acestea au fost foarte rare. Algele si bacteriile din ecosfera se inmultesc in mod constant. De-a lungul anilor se poate observa o evolutie la nivelul algelor.
Ecosferele pot contine alge bleu-verzi. Atunci cand algele verzi au consumat in totalitate anumite substante nutritive, ceea ce ramane interactioneaza cu alte substante chimice si nu mai sunt consumate de algele verzi. Algele bleu-verzi se hranesc cu particulele chimice ramse si produc pentru mult timp oxigenul necesar crevetilor.

De ce apare uneori condensul in interiorul sferei?
In interiorul sferei condensul apare din aceleasi motive din care apare si in cazul unei bauturi reci.
Atunci cand este mai cald in interior decat in exterior picaturile de condens se formeaza pe peretii mai
reci ai ecosferei. Dat fiind faptul ca ecosfera seamana cu o sfera in miniatura, acest fenomen poate avea loc deseori.

Care este durata de viata a ecosferei?
Durata de viata a ecosferei este de 2 pana la 3 ani. Speranta de viata a crevetilor ce traiesc in interiorul ei poate depasi 5 ani. Cele mai vechi ecosfere dateaza de peste 12 ani si sunt in perfecta stare. Unele sisteme, fara creveti, pot trai pana la 18 ani.
Cum au fost descoperite ecosferele?

Doi cercetatori, Dr. Joe Hanson si Dr. Clair Folsome, amandoi decedati, sunt inventatorii sferei. NASA era interesata de acest sistem din doua motive. Pe de o parte, pentru ca acest model miniatural al planetei noastre putea sa furnizeze informatii in cadrul programului "Misiunea NASA pentru planeta Pamant" care studiaza biosfera planetei noastre. Pe de alta parte pentru ca el putea sa aduca elemente noi in munca de cercetare a NASA asupra sistemelor biologice necesare in timpul construirii statiilor spatiale ce urmau sa cerceteze sistemul nostru solar. Daca ecosfera reproduce sistemul nostru terestru in miniatura atunci crevetii ar putea reprezenta rasa umana. Aceasta inseamna ca omul traieste sub amenintarea constanta a propriei disparitii. Ecosfera ne ajuta sa ne dam seama cat de importanta este mentinerea echilibrului vital al mediului nostru inconjurator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?