joi, 29 septembrie 2011

Voluntarii de la Salvamont Cisnadie si SMURD Sibiu, la un exercitiu comun de salvare si prim-ajutor in zona montana

 
 

Voluntarii de la Salvamont Cisnadie şi SMURD Sibiu, la un exerciţiu comun de salvare şi prim–ajutor în zona montană




28 septembrie 2011 23:34
80 vizualizari
A-  A+  tipareste  yahoo  mail

Voluntarii de la  Salvamont Cisnadie şi SMURD Sibiu, la un exerciţiu comun de salvare şi prim–ajutor în zona montană
Voluntarii de la Salvamont Cisnădie şi SMURD Sibiu au organizat un exerciţiu specific de salvare şi prim-ajutor în zona stâncilor de la Cisnădioara. Salvatorii montani au prezentat, teoretic şi practic, materiale, metodele şi tehnicile de salvare şi transport în teren accidentat şi în abrupt. Voluntarii de la SMURD au prezentat, de asemenea, protocoalele specifice de prim-ajutor, de resuscitare, de triaj, manipulare şi transport pentru victimele traumatizate în zona montană. Exerciţiul a avut loc la sfârşitul săptămânii, în zilele de 24 şi 25 septembrie.
"Schimbul de experienţă şi acumularea de cunoştinţe pe parcursul acestei acţiuni, a ambelor formaţii, s-a concretizat printr-o simulare de salvare în teren accidentat şi în abrupt. SMURD-iştii au aplicat în practica cunoştinţele de alpinism şi deplasare în teren variat cu victima, folosind echipamentul şi tehnica Salvamont. Au fost aplicate tehnici de tracţionare şi lansare a echipei de intervenţie, rapelul salvatorilor şi transportul accidentatului pe tiroliană până la ambulanţă. Acţiunea a fost o reuşită pentru toţi voluntarii care au venit să se instruiască pentru a putea dărui la nevoie, timp şi energie, pentru a–şi putea satisface nevoia de a da ceva în schimb societăţii, pentru a-i putea ajuta pe cei mai puţin norocoşi sau aflaţi în dificultate, pe munte. Această acţiune se doreşte a fi doar începutul unei colaborări dintre SMURD şi Salvamont. Pe viitor vor fi implicate şi alte structuri cu specific de salvare out door", au spus coordonatorii acţiunii, ing. Lucian Kieltsch şi George Şerban, de la Salvamont Cisnădie şi Alin Canciu, paramedic la SMURD Sibiu.

Voluntari de meserie

În România, activitatea de salvare montană este asigurată de către formaţiile Salvamont care au ca atribuţii principale căutarea şi salvarea victimei, acordarea primului ajutor, transportul acesteia către un echipaj medical specializat. Conform datelor primite de la Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, în cele 53 de formaţii Salvamont din ţară, sunt implicaţi activ 752 de salvatori montani atestaţi, din care 202 sunt angajaţi, iar 550 sunt voluntari.
În judeţul Sibiu activează 3 formaţii Salvamont, una dintre acestea este formaţia Salvamont Cisnădie compusă dintr-un angajat şi 20 de voluntari. În cazul echipajelor SMURD Sibiu, de 18 ani Serviciul de Terapie Intensivă este asigurat de voluntari.
În prezent, la SMURD Sibiu activează 28 de voluntari şi 5 medici angajaţi.
Aceste date vin să confirme, în anul European al voluntariatului, unul din atributele pricipale ale voluntariatului şi anume că, în sectorul nonprofit, umanitar şi medico-sanitar, voluntariatul asigură ponderea resursei umane. În majoritatea acţiunilor de salvare montană, echipele Salvamont predau accidentatul către echipajele SMURD. În practică, Salvamontul este o "prelungire a mâinilor" echipajelor Ambulanţei şi SMURD a căror arie de activitate este limitată de accesul ambulanţelor. De aici s-a născut idea unor exerciţii şi antrenamente în comun dintre Salvamont şi SMURD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?