marți, 27 septembrie 2011

Primul clasat, ultimul clasat | Jurnalul National | Jurnalul National

 
 

Primul clasat, ultimul clasat

 
Câţiva elevi mai răsăriţi, selectaţi în prealabil de o comisie venită de la Bucureşti, am fost obligaţi la nişte probe ciudate, al căror sens nu-l înţelegeam. Asta se întâmpla în 1956, în anul al treilea, ultimul, la Liceul Militar din Iaşi, unde ajunsesem nu din chemarea vo­caţiei, ci pentru că aici eram hră­niţi şi îmbrăcaţi de stat. Mai simplu spus, silit de situaţia grea de acasă şi din ţară.

Deşi totul trebuia să rămână se­cret, dovadă că fuseserăm dă­dă­ciţi să ne ţinem gura şi să nu discutăm cu colegii despre încercările de neînţeles la care ne supunea co­mi­sia, s-a aflat curând, în toată şcoala, că primii clasaţi urmau să ajungă la o şcoală specială a Mi­nisterului de Interne. Să devină spi­oni sau aşa ceva. N-aveam de gând să fac mulţi pureci în armată, drept care m-am străduit să nu mă cla­sez între primii. E foarte greu să fii ultimul, când ai fost crescut cu  imperativul de a fi mereu primul. E şi mai greu când nu ştii ce urmăresc examinatorii şi care sunt unităţile lor de măsură la ceea ce ţi se dă să faci. Dacă-i spui unui prost să fie un ceas deştept, el te întreabă: cum adică să fiu deştept? Dar şi unui deştept îi vine peste mână să fie un timp prost. Dovadă că prostia şi inteligenţa ţin de na­tu­­ralul persoanei.

Mi-am zis atunci că soluţia era s-o fac pe băiatul mai greu de cap, dat fiind că ceilalţi competitori, alertaţi de zvonul romantic că pot deveni mari spioni, se întreceau în isteţimi. Şi am reuşit să nu mă nu­măr printre primii trei aleşi din gru­pa de cinci. Nu eram ultimul cla­sat la un examen cu sute de candidaţi, dar tot ultimul se chema că eram. Mă bucuram, dar totodată îmi părea şi rău. Nu conta atât dis­pre­ţul pe care mi-l arătau făţiş unii colegi, care ar fi dorit să fi fost ei „selectaţi”, cât realitatea că, voit sau nevoit, eu, cel educat să fiu mereu primul, mă pot trezi la un mo­ment dat pe ultimul loc. Ulti­mul loc naşte temeri şi sentimente ne­confortabile. Dacă se adună la­o­laltă toţi premianţii liceelor din ţară şi dau un examen al pre­mi­an­ţilor, un examen al elitelor, unul din premianţi va ieşi ultimul. Cine trage tot timpul la primul loc trebuie antrenat sufleteşte şi pentru ultimul. Treburile nu ţin întotdeauna de vrerea şi de capacităţile tale. Deşi îmi spuneam că am vrut să fiu ultimul şi că înfrângerea era în realitate un succes, mă deranja foarte tare ce gândeau despre mine colegii. Multora le dădusem, în sfârşit, ocazia să se bucure că i-am scăpat de grija că aş putea fi toată viaţa clasat înaintea lor. Uite că nu eram chiar atât de dotat, pe cât spuneau notele din catalog şi diplomele de la sfârşitul anului. Cu doi dintre colegii clasaţi atunci între primii m-am mai întâlnit. Ajunseseră într-adevăr spioni. Unul tocmai în Canada şi în Statele Unite. Nu-i invidiam, totuşi nu mi-am putut reţine un simţământ tardiv de înfrânt. Cum să spui: am dorit să fiu ultimul? Nu te crede nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?