luni, 26 septembrie 2011

Stickul USB nu imi mai merge - ce pot sa fac? Solutia in cazul in care memoria ta FLASH nu mai vrea sa functioneze sau calculatorul nu o mai recunoaste corect

 
 

Stickul USB nu imi mai merge – ce pot sa fac?

Ai un stick USB care nu mai vrea sa fie recunoscut de windows indiferend in ce port USB l-ai baga, sau care este recunoscut de windows dar  nu il mai  poti accesa din diverse motive? Atunci afla ca despre asta  vom discuta aici. Voi incerca sa te ajut sa iti  readuci memoria Flash sau stickul USB la viata.

De aceasta problema m-am lovit si eu, imi aparuse o eroare atunci cand conectam stickul la  USB, “USB Device not recognized”,  asa ca am incercat  sa ii gasesc o rezolvare, pentru ca de multe ori stikul nu are o problema fizica, de exemplu un contact rupt , ci are o problema ce tine de partea logica, de firmware sau de softul lui de operare, sau calculatorul tau „are o problema” cu stikul tau, si nu il mai vrea. :)   Dar cum pentru orice problema exista o solutie, sa incepem.

O problema cu stickurile USB este ca uneori calculatoarele noastre nu mai vor sa le recunoasca, si iti spun “USB Device not recognized”.  Acest fapt se aplica pe unele calculatoare, nu e un caz general, dar se poate intampal oricui. Adica pe calculatorul meu nu vrea sa recunoasca stickul USB indiferend de ce port USB folosesc, dar daca merg la vecinu si introduc stickul, acesta merge foarte bine, deci problema nu e de la stick ci de la calculator.

Pentru a rezolva  aceasta  situatie trebuie sa:

Click dreapta pe My Computer si alege din lista Manage

Dai click pe Disk Management, unde ar trebui sa iti vezi  stickul USB.

Click dreapta pe icon-ul stickului tau si selectezi “Change drive letter and paths”.

Click pe Change dupa care ii atribui o noua litera stickului tau, de exemplu z sau t  ca in imaginea alaturata.

Dupa ce ai selectat litera pentru stickul tau, un mesaj de atentionare va aparea ce iti va spune: “Changing The Drive Letter of a Volume Might Cause Programs No Longer To run.”

Apesi Yes, pentru ca tu vrei sa iti recuperezi datele de pe  stick, deci nici un program nu foloseste acele date.

Dupa care vei ramane cu fereastra Computer Management Window.

Fereastra Disk Management

Fereastra Disk Management. Click pentru a mari.

Acum stickul tau ar trebui sa functioneze.

Daca stickul nu apare in device manager exista doua cazuri:
-pentru Windows Xp [Click dreapta pe My Computer]-[Proprietati]-[Hardware]-[Device Manager]
-pentru Windows 7 [Click dreapta pe My Computer]-[Proprietati]-[in lista din stanga ferestrei sus apare Device Manager]).

1- Unul din cei 4 pini sau conectori ai mufei de metal USB nu face bine conexiunea.
In acest caz trebuie sa dai jos carcasa stickului, dar cu atentie si fara sa fortezi. Dupa ce ai dat carcasa jos introdu usor stickul in portul USB al calculatorului si apoi apasa usor pe conectorii mufei USB, ai grija ca prin apasare sa nu rupi ceva pe acolo.  Daca vezi ceva activitate in Device Manager sau o lumina ce se aprinde pe stick, ai gasit  care  era problema, un pin nu era coectat bine. Acum roaga pe cineva sa iti tina stickul  iar tu recupereaza-ti datele de pe el.

2-Ai un stick USB ce are o componenta arsa, deci poti sa il arunci, sau daca ai date foarte importante, ai putea cauta o firma ce se ocupa de recuperarea de date, ei au o solutie si pentru tine.

O alta problema ce ti se poate intampla cu stickul USB este ca sistemul de operare sa ti-l detecteze  ca avand spatiu de stocare – 0 Mb, iar daca vrei sa il formatezi nu va merge.

Pentru aceasta situatie solutia este :

  1. Downloadeaza si instaleaza acest program,  HP Drive Key Boot Utility (il poti descarca dand click pe el)
  2. Deschide programul dupa ce l-ai downloadat complet si selecteaza memoria ta usb ce iti face probleme.
  3. Selecteaza ce fel de formatare vrei sa aibe stickul tau  (FAT, FAT32, NTFS)
  4. Alege Quick Format
  5. Click Start

Oficial acest soft (HP Drive Key Boot Utility) este destinat pentru stickurile de la HP, dar neoficial  el merge pentru  formatat pentru aproape toate dispozitivele de tip flash USB, chiar si memoriile camerelor digitale de fotografiat.

O alta metoda pentru formatarea unui stick USB este aceasta, are cam aceiasi functie ca cea prezentat mai sus doar ca  aceasta este mai explicita, si se face in CMD astfel:

Daca laptopul tau nu recunoaste nici o memorie USB, uite ce ai de facut….

Daca laptopul tau nu detecteaza nici o memorie USB atunci probabil sunt de vina niste setari din registri. Este nevoie sa stergi  din valorile registrilor, mai precis UpperFilters si LowerFilters.

Uite ce e nevoie sa faci pentru a remedia problema:

1. Deschide Start > Run  si apoi scrie in linia de comanda regedit , dupa care apesi OK.

2. Localizeaza  inregistrarea din registri numita UpperFilters. Se gaseste urmarind urmatoarea adresa:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

3. Selecteaza inregistrarea dupa care dai  click dreapta pe ea iar din meniul aparut selectam Delete, si apoi OK.

4. Acelasi procedeu se va face si pentru inregistrarea  LowerFilters.

5. Dupa ce ai sters cele doua inregistrari iesi din editorul de registri si apoi restarteaza sistemul.


Formatarea stick-ului prin CMD

1. Introdu stick-ul într-un port USB

2. Deschide o fereastră de Command Prompt cu drepturi de administrator – Start > All Programs > Accessories > click dreapta pe Command Prompt > “Run as administrator”(pentru Windows 7)
Start >Run> Scrii cmd in linia de comanda si apoi apesi OK (pentru Windows XP)

3. Acum trebuie aflat numărul drive-ului alocat stick-ului (a nu se confunda cu litera). Pentru asta vei da următoarele comenzi (urmate de câte un Enter):

diskpart
list disk

Vor fi listate toate unităţile de stocare disponibile. Dacă ai un singur harddisk şi un singur stick USB conectat, fereastra ta de Command Prompt va arăta precum cea din imaginea de mai jos: DISK 0 este harddisk-ul, iar DISK 1 este stick-ul USB. Aşadar, de reţinut DISK 1.

Afisarea dispozitivelor de stocare conectate

Afisarea dispozitivelor de stocare conectate. Click pentru a mari.

Cam asa ar trebui sa  arate  fereastra ta  de cmd dupa ce ai dat cele doua comenzi.

4. Formatarea propriu-zisă a stick-ului se face dând următoarele comenzi în aceeaşi fereastră de Command Prompt (urmate fiecare de câte un Enter, evident):

select disk 1
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=NTFS
assign
exit

Aceste comenzi sunt pentru cazul în care stick-ul USB este DISK 1. Dacă în cazul tău stick-ul are alt număr, trebuie să înlocuieşti 1 cu numărul corespunzător. Atenţie mare la acest pas! Dacă în loc de numărul stick-ului vei trece numărul harddisk-ului, te vei alege cu un harddisk (sau o partiţie de sistem) formatat/ă.

Formatarea va dura câteva minute. După terminarea operaţiunii poţi închide fereastra de Command Prompt.

Acum stickul tau ar trebui sa fi revenit la capacitatea lui originala si ar trebui sa functioneze.

Daca dupa ce ai incercat  toate aceste procedee si nimic nu a functionat, probabil ca stickul tau este ars, sau are o problema de natura fizica, si ar trebui  inlocuit. Daca totusi ai date foarte importante pe el ai putea incerca sa contactezi o firma ce se ocupa de recuperarea datelor de pe astfel de suporturi.

Si nu in ultimul rand, ca metoda de prevenire a problemelor ce pot aparea cu stickul tau USB, NU il mai scoate din calclator fara sa ii dai remove, sau eject.( Click dreapta pe stick si alegi Eject. Acum il poti scoate in siguranta.)

Update: Am mai descoperit un program care te poate ajuta in cazul in care ai probleme cu stickul tau!

Acest program il poti lua de aici.

Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii despre acest program iti recomand sa accesezi site-ul unde am gasit si o scurta descriere a acestui utilitar. pentru a accesa site-ul da un click AICI!

In cazul in care ai nevoie de un stick de memorie, il poti gasi aici!!


Sper ca iti vor folosi aceste informatii. Dca ai nevoie de ajutor spune-mi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?