marți, 13 septembrie 2011

Raiffeisen Comunitati

Cum se scrie un proiect ... logati-va pe http://raiffeisencomunitati.ro si aveti acces la zeci de proiecte, zeci de idei
Votati proiectul care va place ... preferabil cele sibiene :)
 
 
 

Un Nou Drum

62 voturi (2.76%)

I. Informaţii generale

Categorie proiect: Educaţie

Tip candidat: ONG

Judeţ: Bucureşti

Numele organizaţiei: Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei (ONCR)

Website: www.scout.ro

Reprezentant legal: Bianca Neșiu Bedreag - presedinte

Coordonator proiect: Alexandru But

Perioada de desfăşurare: 1 Octombrie – 31 Ianuarie


II. Buget

Suma totală solicitată (RON): 11.530 Lei

Suma totală proiect (RON): 15.050 Lei

Buget anual organizaţie (RON): 522.616 Lei


III. Informaţii despre organizaţie

1. Descrierea organizaţiei

Organizaţia Naţională "Cercetaşii României" (www.cercetasiiromaniei.ro / www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînfiinţată în 1990, este printre cele mai mari mişcări neguvernamentale de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 55 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetaşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout.
Misiunea Cercetăşiei este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune. Aceasta se realizează prin: implicarea tinerilor într-un proces educativ non-formal; utilizarea unei metode specifice, care face din fiecare individ principalul agent al propriei dezvoltări ca persoană încrezătoare, motivată, responsabilă şi deschisă; sprijinirea tinerilor în stabilirea unui sistem de valori bazat pe principii spirituale, sociale şi personale.

2. Impactul produs de organizaţie

Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei, are aproape 100 de ani (1913-2013) de rezultate de succes si modificari pozitive in societatea romaneasca datorita aplicarii metodei Scout, metoda pedagogica specifica, o forma de educatie non formala care implica: educatia prin actiune, lucrul in echipa, aplicarea unui sistem de progres personal, sustinerea adultilor etc. In prezent zeci de mii de copii, tineri si adulti de toate varstele au beneficiat in urma aplicarii celor invatate in cadrul activitatilor cercetasesti, s-au obesrvat multe schimbari pozitive in viata acestor persoane, multi si-au descoperit talentul in deiverse domenii, sansele de angajare pentru un job mai bun au crescut considerent, s-a observat o tendinta de implicare tot mai mare in viata cotidiana. Pana in anul 2014 dorim sa avem cel putin 3200 de membri activiti, institutii si ONG-uri partenere implicate constat in proiectele desfasurate si nu in ultimul rand programe imbunatatite pentru vitorii cercetasi.

3. Principalii finanţatori/donatori ai organizaţiei

2010: EAA Grants; European Scout Region; Fundatia Soros.
2011: World Scout Fund, Fundatia Soros, European Scout Region, Fundatia Sasilor Transilvaneni, BCR si URBB.


IV. Planul proiectului

1. Nevoia identificată

Intr-un studiu realizat in anul 2009 de catre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societătii Civiles-a efectuat o radiografie cu privire la principalele tendinte ale tinerilor cu, care acestia se confrunta.
Rezultatele studiului arata ca:
- Activitatile fizice inlocuite de mediul virtual (calculator, TV) 75,56%
- Tendinte de obezitate din cauza alimentatiei nesanatoase 45,78%
- Fragilitate mentala si emotionala 43,11%
Aceste probleme, conform studiului mentionat, pot fi solutionate si ameliorate prin implicarea tinerilor in diverse activitati de educatie si voluntariat. Programul va provoca tinerii, sa isi depaseasca limitele proprii, pe de o parte, si sa se dezvolte in domeniile care se potrivesc propriilor aspiratii.

2. Scopul proiectului

Scopul proiectului este da a crea un cadru propice pentru dezvoltarea tinerilor în directia participarii lor constuctive la viata societatii, prin implicarea acestora intr-un program educativ.

3. Obiectivele proiectului

Grupul tinta al acestui proiect il reprezinta tinerii cu varsta intre 19 si 24 de ani, care urmeaza sa dobandeasca noi abilitati de comunicare, management, abilitati de a conduce o echipa. Avand in vedere scopul dezvoltarii tinerilor, obiectivele proiectului sunt:
1. Formarea a 10 lideri și 10 mentori pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani din 5 filiale ale organizației, în cadrul a doua stagii nationale. Aceste stagii vor avea loc în luna noiembrie a acestui an.
2. Atragerea a 75 de tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani, în cele 5 filiale, care să înceapă dezvoltarea personală sub îndrumarea liderilor și a mentorilor până in luna decembrie 2011.

4. Grupul ţintă vizat

Tinerii cu varsta intre 19 si 24 de ani reprezinta grupul tinta al acestui proiect care urmeaza sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare, management, abilitati de a conduce o echipa, tineri care vor sa devina lideri. Pe langa dezvoltarea tinerilor, proiectul isi propune sa aiba un impact si in randul ONG-urilor si la nivelul institutiilor locale care au posibilitatea de a se implica pentru a aduce o schimbare in domeniul educatiei, sportului, domeniul social, protectia mediului, etc.

5. Activităţile proiectului

Avand in vedere scopul si obiectivele setate in acest sens ne propunem atat promovarea programului si atragerea de persoane care sa-l urmeze, cat si formarea de lideri de tineret care sa ofere sprijin pe parcursul programului.
Avand in vedere aceste considerente proiectul, este structurat în două părți:
1. Formarea de facilitatori (lideri) și de mentori care să lucreze cu tineri adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani.
2. Promovarea programului in randul tinerilor, care va fi organizată de persoanele participante in prima etapa la stagiile de formare.
Vor fi organizate 2 stagii de formare, dintre care primul stagiu se va concentra pe formarea pedagogică în vederea activării în domeniul educației, iar al doilea rand pe dezvoltarea abilităților de coaching si mentoring. Ambele stagii sunt concepute pentru tineri care vor sa devina lideri respectiv mentori și care vor lucra cu tineri cu vârstele cuprinse între 19 și 24 ani.

6. Calendarul şi activităţile

1. Selectarea participantilor (1 octombrie – 1 noiembrie)
a) In aceasta perioada, vor fi transmise catre diferitele centre de tineret invitatii si fise de inscriere pentru a participa la sesiunile de formare;
b) Se va avea in vedere selectarea a cate 10 participanti petru fiecare dintre cele 2 sesiuni, lideri de tineret si mentori.

2. Stagiu de pedagogie (4 – 6 noiembrie)
a) Stagiul de pedagogie va avea ca grup tinta 10 persoane care vor deveni lideri de tineret;
b) Va avea in vedere urmatoarele teme: caracteristicile și nevoile tinerilor; cadrul Simbolic; sistemul de progres personal; sistemul patrulelor; activități specifice; sprijinul adult si managementul grupului de tineri.

3. Stagiu de mentorat (18-20 noiembrie)
a) Stagiul de mentorat va avea in vedere formarea a cel putin 10 mentori pentru tineri, persoane care sa ii ajute pe acestia in a urma programul de formare propus.
b) Sesiunile de formare vor avea urmatoarele teme: caracteristicile și nevoile tinerilor; pedagogia pentru tineri; mentorat de lungă durată; mentorat orientat pe activități specifice; planificare eficientă a perioadei de dezvoltare; etc.

4. Campanie de recrutare (21-30 noiembrie)
a) Prin aceasta activitate ne dorim atragerea a cel putin 75 de tineri la nivel national care sa urmeze programul de dezvoltare propus.
b) In acest sens, se vor desfasura urmatoarele actiuni: creeara unei bazei de date; promovarea prin liste de discutii, emailuri, pagina faceebook, etc; transmiterea oportunității de participare la program catre tineri din mediul studentesc; etc.
5. Organizarea de tabere pentru centrele nou formate (9-11 decembrie)
a) In cadrul taberelor organizate, urmarim: integrarea noilor participanti in grupul vechi; conceperea unui cadru simbolic bazat pe cadrul simbolic general care sa fie aplicat la nivel de centru; conceperea, de catre liderii de tineret si mentori, a unui program de activități bazat pe cunoștințele acumulate la stagiu.

7. Echipa implicată în desfăşurarea proiectului

Echipa proiectului „Un Nou Drum" este formata din persoane dinamice si responsabile, cu o experienta deosebita in lucrul cu tinerii. Majoritatea dintre ei au participat la diverse cursuri de pregatire si formare, au luat parte in proiecte educationale, ecologice, sociale, sprijin in educatia non-formala pentru tineri, etc.
Componenta echipei este: (Nume – pozitia in organizatie – pozitia in cadrul proiectului)
Alexandru But - membru in echipa nationala de programe pentru seniori – coordonatorul proiectului;
Alexandra Rosioara – coordonatorul echipei nationale de programe pentru seniori – consultanta si suport;
Maricel Maroti – membru in consiliul director - consultant financiar;
Alexandru Iambroszki – membru in echipa de scriere de proiecte - sprijin pe partea de intocmire a proiectului;
Adrian Secal, Mihaela Ciobanu, Marius Barticel, Oana Cosma – membri in echipa nationala de seniori – sprijin si suport pe tot parcursul desfasurarii proiectului.

8. Rezultatele estimate la finalul proiectului

Prin acest proiect suntem convinsi ca, la finalul proiectului vom aduce schimbari pozitive pe termen lung in calitatea procesului de invatamant, in domeniul sportului unde una dintre activitatile cercetasesti de baza este activitatea in natura iar in acelasi timp tinerii participanti in proiect vor avea sanse ridicate de a se angaja in urma absolvirii facultatii.
Prin formarea de tineri lideri si mentori în contextul scout se va pune baza unor centre de dezvoltare a tinerilor ca persoane implicate activ in societate. Acești lideri vor forma generații de tineri cercetași și alți lideri. Astfel, stagiile vor iniția un proces de educație non-formală de lungă durată care va crește gradul de implicare a tinerilor studenți în comunitate.

9. Continuitatea proiectului

Cei 75 de tineri care încep procesul de dezvoltare personală vor forma în primul rând grupuri active care vor acționa în comunitățile din care fac parte. De asemenea, vor reprezenta fondul uman din care se vor alege următorii lideri și persoane model în organizație.
Prin oferirea de materiale calitative, care conțin informații legate de „Cum?", „De ce?" și „Pentru cine?" vom putea crea premisele dezvoltării sănătoase a tinerilor pe termen lung, în acord cu nevoile lor și ale societății. Mai mult, prin standardizarea la nivel național al acestor materiale vom putea adapta continuu metodele de educare în acord cu dezvoltarea societății.
In urma incheierii acesturi proiect, vom beneficia de un numar ridicat de resurse umane care va lua parte la stagii de pregatire pe partea de atragere de fonduri precum: stagiu de pregatire pe partea de scriere de finantari, atragerea de fonduri nerambursabile din partea companiilor, etc.

10. Instrumentele care asigură transparenţa organizaţiei

Transparenta organizatiei este asigurata prin:
a) Postarea de anunturi pe site-urile si grupurile specializate in domeniul tineretului precum: www.scout.ro, www.stiriong.ro infoscout.ro, cat si pe site-uri se socializare precum facebook si twitter.
b) Interactionarea constanta cu publicul larg prin trimiterea de comunicate de presa cu privire la activitatile pe care le desfasuram si la care pot lua parte in viitor cei interesati in dezvoltarea personala si profesionala.
c) In urma desfasurarii unui proiect intocmim materiale care promoveaza impactul voluntariatului in general, dar si actiunile de voluntariat care vor fi postate pe site-ul www.scout.ro, publicandu-le de asemenea, si pe site-urile mentionate mai sus pentru a fi vizualizate de cat mai multi alti tineri din tara.
d) Pentru acest proiect, toate elementele de promovare vor contine elemente de identitate vizuala ale bancii care sa asigure vizibilitatea programului Raiffeisen Comunitati.


V. Bugetul proiectului

Buget_Un_Nou_Drum.docx


VI. Evaluarea proiectului

Se vor evalua:
a) Indeplinirea standardelor propuse pentru stagii - prin rapoarte de activitate de catre echipa de organizare;
b) Eficienta transmiterii informatiilor catre participantii la stagii – prin formulare de evaluare de catre participantii la stagii;
c) Calitatea si utilitatea materialelor destinate strangerii de membri – prin formulare de evaluare de catre participantii la stagiul de pedagogie;
d) Calitatea activitatilor si sistemul de progres propus pentru viitorii tineri lideri – prin formulare de evaluare de catre tinerii recrutati;
d) Calitatea taberelor organizate pentru liderii noi formati – prin formualre de evaluare de catre participantii la tabere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?