http://www.antena3.ro/stiri/politica/tom-si-jerry-prea-violenti-pentru-deputati-pocora-copiii-au-nevoie-de-mickey-mouse-de-minnie-de-pluto_91050.html
http://www.antena3.ro/stiri/politica/tom-si-jerry-prea-violenti-pentru-deputati-pocora-copiii-au-nevoie-de-mickey-mouse-de-minnie-de-pluto_91050.html
Tom şi Jerry, prea violenţi pentru deputaţi. Pocora: Copiii au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto
Cristina Pocora
www.cristinapocora.ro
Desenele animate au fost puse la zid astăzi în plenul camerei Deputaţilor. În special cele violente acuzate că dăunează personalităţii şi comportamentului în formare a tinerei generaţii. Portdrapelul asigurării de desene animate cu personaje-eroi care nu fac apel la brutala violenţă a fost deputatul PNL, Cristina Pocora. Ea a cerut colegilor săi să susţină promovarea pe micile ecrane a unor personaje precum Mickey Mouse, Minnie sau Pluto, atacând violenţa brutală a desenelor animate difuzate de televiziunile din România.
"Poate că unii dintre dumneavoastră zâmbiţi acum crezând că tema este puerilă sau poate că alţii aţi devenit puţin melancolici cu gândul la desenele animate care v-au umplut copilăria de bucurie. Vă vorbesc tuturor, însă, pentru că tema desenelor animate difuzate pe canalele din România este mult mai serioasă decât pare. Asta pentru că aceste emisiuni sunt printre primii factori care dezvoltă personalitatea, comportamentul şi, implicit, viitorul copiilor noştri. Alături de părinţi, de prieteni şi de grădiniţă şi şcoală, televizorul are un rol extrem de important în educarea micuţilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele puştanilor, este evident că acestea influenţează, uneori brutal chiar, viitorul copiilor noştri", şi-a explicat Pocora propriul demers, postând declaraţia din Parlament pe blog.
Ea a susţinut că "nivelul violenţei din desenele animate" a atins cote alarmante, durata prezenţei acestui fenomen în emisiuni tv pentru copii la Cartoon Network crescând în perioada 2004 şi 2008, de peste patru ori.
"Micuţii învaţă să înjure din desene animate"
Pocora susţine că gradul exacerbat de violenţă contribuie la creşterea incidenţei compartamentului agresiv printre tinerele vlăstare.
"Nu v-aţi auzit niciodată micuţii pronunţând cuvinte urâte şi nu înţelegeaţi de unde le cunosc? Sau nu v-aţi văzut copiii lovindu-şi prietenii sau ţipând la ei, total nejustificat? Ei bine, micuţii dumneavoastră învaţă să lovească, micuţii dumneavoastră învaţă să fie răi cu prietenii, micuţii dumneavoastră învaţă să înjure din... desene animate. Din acele desene cu monştri, cu roboţi sau cu personaje mult mai puţin cizelate decât erau odinioară", i-a avertizat Pocora pe deputaţi de pericolul care le paşte propriile odrasle.
Ea le-a solicitat membrilor CNA să găsească împreună cu ea soluţii pentru a-i feri pe copii de violenţa din desene animate, propunând totodată iniţierea unei dezbateri publice pe această temă cu părinţii şi reprezentanţii Consiliului pentru a identifica pârghiile prin care se poate interveni în acest domeniu.
"Dragi colegi, copiii noştri au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto, au nevoie de poveşti şi de eroi care nu promovează violenţa! (...)Vă mulţumesc!", a conchis Cristina Pocora.
Antena3.ro
http://blog.cristinapocora.ro/
COPIII NOŞTRI AU NEVOIE DE MICKEY MOUSE!
(Declaratia mea politica de astazi:)
În această dimineaţă, vă voi vorbi … despre desene animate!
Poate că unii dintre dumneavostră zâmbiţi acum crezând că tema este puerilă sau poate că alţii aţi devenit puţin melancolici cu gândul la desenele animate care v-au umplut copilăria de bucurie!
Vă vorbesc tuturor, însă, pentru că tema desenelor animate difuzate pe canalele din România este mult mai serioasă decât pare. Asta pentru că aceste emisiuni sunt printre primii factori care dezvoltă personalitatea, comportamentul şi, implicit, viitorul copiilor noştri. Alături de părinţi, de prietenii şi de grădiniţă şi şcoală, televizorul are un rol extrem de important în educarea micuţilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele puştanilor, este evident că acestea influenţează, uneori brutal chiar, viitorul copiilor noştri.
În aceste condiţii, vreau să atrag atenţia asupra nivelului violenţei din aceste emisiuni, un nivel extrem de ridicat, care a atins, cu adevărat cote alarmante. De exemplu, potrivit studiului „Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc”, pe Cartoon Network, unul dintre posturile tv preferate de copii, durata violenţei prezente în emisiuni a crescut, între 2004 şi 2008, de peste patru ori. ATENŢIE, de peste patru ori! În 2008, peste 22 de minute dintr-o oră de desene animate, adică mai bine de o treime, conţineau violenţă! În plus, gândiţi-vă că nu există date statistici pe 2009, dar trendul este evident ascendent, aşa că, în prezent, gradul violenţei din desene animate ar putea fi mult mai mare.
Pe de altă parte, nu v-aţi auzit niciodată micuţii pronunţând cuvinte urâte şi nu înţelegeaţi de unde le cunosc? Sau nu v-aţi văzut copiii lovindu-şi prietenii sau ţipând la ei, total nejustificat? Nu v-aţi întrebat atunci de unde apar astfel de comportamente, în condiţiile în care, acasă, dumneavoastră încercaţi să le insuflaţi bunul simţ, iar, la grădiniţă/şcoală, educatorii fac la fel?
Ei bine, micuţii dumneavoastră învaţă să lovească, micuţii dumneavoastră învaţă să fie răi cu prietenii, micuţii dumneavoastră învaţă să înjure din… desene animate. Din acele desene cu monştri, cu roboţi, sau cu personaje mult mai puţin cizelate decât erau odinioară.
Dragi colegi, copiii noştri au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto au nevoie de poveşti şi de eroi care nu promovează violenţa!
Din păcate, aceste desene animate au dispărut de pe posturile tv din România.
Şi, tot din păcate, nu pot cere posturilor private care difuzează desene animate să-i readucă pe ecrane pe aceşti eroi.
Dar, pot cere Consiliului Naţional al Audio-vizualului, singurul organism cu atribuţii în controlul conţinutului emisiunilor tv, să ne ajute copiii! Dragi membri CNA, vă rog ca, împreună, să găsim soluţii pentru a ne feri copiii de violenţa din desene animate! Este o violenţă total gratuită pe care noi trebuie să o eliminăm sau măcar să o diminuăm!
Pot, de asemenea să iniţiez, împreună cu dumneavoastră şi cu părinţii o dezbatere publică pe această temă, pentru a identifica pârghiile prin care putem interveni pentru ai feri pe copii de violenţa excesivă la care sunt expuşi!
***
Conform studiului “Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc” (sursa: site CNA), coord. Prof. dr. Ioan Drăgan, director CSMNTC, capitolul “Măsurarea violentei televizuale pe canalele de desene animate, octombrie 2008, în decursul unei ore de desene animate, copilul asistă în medie la 20 de acte de violenţă, de diverse tipuri.
Astfel în urma analizei programelor de desene animate s-a constatat că violenţa fizică predomină (54%), urmată de cea verbală (29,3 %), cea psihologică (11,4%), economică ( 4,5%) şi socială (0.8%). De remarcat că violenta psihologică însoţeşte inevitabil toate celelalte tipuri de violenţă.
Ca forme de manifestare ale violentei fizice, copiii asistă la
- Bătaie, 29%
- agresare/ ciocnire 21%
- rănire cu obiecte contondente 10%
- rănire cu arme de foc 9%
- rănire fără arme 6%
- tentative de omor 5%
- altele (explozii, luare ca ostatic, palme, etc) 20%
Violenţa verbală se manifestă în special prin:
- ţipete, ridicare ton 42%
- cearta 16%
- insulta 11%
- ridiculizare 10%
- etichetare prin declasare 8%
- etichetari, stereotipii entice 4%
- altele (porecle denigratoare, limbaj licenţios, obscen, etc)
Nu în ultimul rând, violenţa psihologică se manifestă prin:
- ameninţare 59%
- hartuire 11%
- umilire 14%
- violarea intimităţii personale 4%
- altele (obraznicie, culpabilizare, altele) 13%
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!