Cancerul si alimentatia - "Studiul China"
Doctorul american COLIN CAMPBELL, considerat un gigant al nutritiei, a
scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte fundamentala,
despre legatura dintre cancer si alimentatie. "Studiul China" este
considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului
Desi foarte putin cunoscuta de publicul larg, cartea "Studiul China"
este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa
pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si
alimentatie. Studiul reuneste zeci de cercetari desfasurate, timp de mai
bine de 27 de ani, sub patronajul Institutului National pentru Sanatate
din SUA si al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, care
l-au finantat. Au fost antrenate universitati si laboratoare de
prestigiu si o armata de savanti din intreaga lume, rezultand sute de
comunicari stiintifice publicate in literatura de specialitate.Problema
e stiuta de mult: alimentele pe care le mancam sunt cele ce afecteaza in
principal dezvoltarea tumorilor canceroase. Noutatea o reprezinta faptul
ca "magistrul" acestor descoperiri epocale nu este oarecine, ci un om de
stiinta de reputatie internationala, dr. Colin Campbell, profesor la
catedra de biochimie si nutritie a Universitatii din Virginia. Detinator
a numeroase premii medicale, este considerat unanim un Einstein al
nutritiei, iar cartea sa influenteaza azi decisiv dezvoltarea
politicilor nutritionale pe plan interna- tional.
Copiii malnutriti din Filipine
La inceputul carierei sale stiintifice, cu mai mult de 40 de ani in
urma, profesorului Colin Campbell nici nu-i trecea prin cap ca
alimentatia este atat de strans legata de sanatate. "Mancam si eu, ca
toata lumea, ceea ce mi se spunea ca e mancare buna. Micul dejun era
alcatuit din oua, slanina, carnati, cartofi prajiti, sunca, alaturi de
doua cani zdravene de lapte de vaca. Noi toti mancam ceea ce e gustos,
ceea ce este convenabil sau ceea ce ne-au invatat parintii sa ne
placa... Limitele culturale ne definesc preferintele si obiceiurile
alimentare".Fiind unul din savantii care au contribuit la descoperirea
dioxinei (o substanta foarte toxica, utilizata la productia de
erbicide), in 1967 a fost cooptat in Filipine, in echipa profesorului
Charlie Engel, pentru a investiga cauzele incidentei neobisnuit de mari
a cancerului de ficat la copiii filipinezi. Proiectul finantat de
Agentia de Dezvoltare a Statelor Unite urmarea sa amelioreze alimentatia
copiilor malnutriti din randul saracilor. Initial, s-a crezut ca vietile
atator copii erau curmate de o deficienta in proteine. La acea vreme,
guvernele occidentale isi uneau eforturile pentru a ameliora "lipsa de
proteine" din tarile in curs de dezvoltare. Ulterior, s-a descoperit ca
untul de arahide folosit in alimentatia copiilor era contaminat cu
aflatoxina, cel mai puternic carcinogen chimic cunoscut la acea data
(asa cum sunt si nitritii din industria carnii, sau indulcitorii
artificiali - zaharina) si problema parea rezolvata. Dupa 10 ani de
observatii atente, s-a adus la lumina o realitate medicala stupefianta,
nu doar aflatoxina era cauzatoare de moarte, ci numarul mare de proteine
care le erau date copiilor suplimentar. "Copiii care primeau suplimentar
in dieta cele mai multe proteine (de origine animala) erau cei la care
rata cancerului de ficat era mai mare".
27 de ani de... studii pe animale
Descoperirea parea foarte ciudata, dar un experiment independent, facut
in India, pe animale de laborator, a clarificat pe deplin contradictia.
Cancerul si alimentatia - "Studiul China"
Unui grup de sobolani i s-a administrat aflatoxina (producatoare de
cancer) si au fost hraniti cu o dieta ce continea 20% proteina animala
(un procent apropiat de cel pe care majoritatea oamenilor il consuma in
vest). Unui alt grup de sobolani i s-a administrat aceeasi cantitate de
aflatoxina, dar au fost hraniti cu o dieta compusa doar din 5% proteine.
Incredibil, sobolanii din primul grup au facut toti cancer de ficat, iar
ceilalti, care au consumat putine proteine, nu au facut deloc cancer,
desi au primit aceeasi cantitate de carcinogen. Cum nimic nu pare a fi
intamplator, exact in acea perioada, mama sotiei dr. Campbell a murit de
cancer de colon, la varsta tanara de 51 de ani. Cazul ei l-a determinat
pe savantul american sa ia hotararea decisiva a carierei sale: "Voi
intreprinde tot ce va fi necesar pentru a intelege mai bine aceasta
boala ingrozitoare... cancerul". Si s-a tinut de cuvant.Intr-un nou
experiment pe doua colonii de soareci transgenici (infectati cu virusul
hepatitei B, HBV, care determina aparitia cancerului la ficat) s-au
obtinut exact aceleasi rezultate. Dar dupa ce au facut cancer, animalele
din prima colonie, hranite cu proteine animale, au fost trecute, si ele,
la o dieta cu mai putine proteine - 5%, si acestea de origine vegetala.
Rezultatul a fost uimitor: o incetinire a cresterii focarelor tumorale
la doar 35%, comparativ cu animalele care primeau in continuare aport
ridicat de proteine (animale).In acel moment, pentru prima data, oamenii
de stiinta au ajuns in faza cand stiau ca pot tine sub control cancerul
prin... alimentatie. Dar oare acest fenomen miraculos era valabil si
pentru oameni? Pentru a obtine un raspuns era nevoie de dovezi directe,
de cercetari facute pe oameni.
Harta cancerului in China
Zhou EnLai, primul ministru al Republicii Populare Chineze, a fost
spitalizat in 1974, pentru un cancer al vezicii urinare, o boala
cumplita, care i-a produs multa suferinta. Inainte de a muri, premierul
Chinei a ordonat sa se faca un studiu national despre cancer, boala care
inca nu era bine inteleasa. Au fost investigate cele mai comune 12
tipuri de cancer, la peste 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de
districte din China. La acest studiu urias au muncit 650.000 de
lucratori sanitari, iar ceea ce a rezultat a fost un grandios atlas
color, ce arata diferentiat zonele in care cancerul era frecvent
intalnit, de zonele unde era aproape inexistent. In anii '80, cand
"atlasul" respectiv a fost descoperit intamplator de cercetatorii
americani, acestia si-au dat seama ca au in fata cea mai ampla cercetare
biomedicala intreprinsa vreodata in lume, o veritabila comoara medicala
a umanitatii. Ceea ce i-a surprins, inca de la inceput, pe savanti au
fost variatiile geografice foarte mari ale ratei cancerului. Adica, in
unele regiuni, incidenta cancerului de ficat, de exemplu, era de 7
cazuri (la 100 de mii de persoane), iar in altele de 248 (la 100 de mii
de persoane); la esofag la fel: 1-2 cazuri intr-o regiune si 435 cazuri
in alta. De ce erau diferente atat de mari intre districtele rurale din
China? Oare conditiile de mediu si modul de viata pot influenta atat de
mult aparitia cancerului?
Cand stiinta, politica si finantele coopereaza
Cancerul si alimentatia - "Studiul China"
Autorii cartii: Dr. T. Colin Campbell si fiul sau, Thomas M. Campbell
Devenise interesant de stiut ce se petrecea in casele oamenilor din
China rurala, ce mananca, cum traiesc, ce este in sangele si urina lor.
La inceputul anilor '80, in epoca lui Deng Xiaoping, de maxima
deschidere a Chinei catre Occident, lucrul acesta a devenit posibil. O
actiune comuna a Universitatii Cornell (SUA), Universitatii Oxford
(Anglia) si a Academiei Chineze de Medicina Preventiva a reunit o echipa
de savanti de talie mondiala care a realizat cel mai cuprinzator
instantaneu de viata din cate s-au facut vreodata cu subiecti umani.
Pornind de la Harta chinezeasca a Cancerului, 24 de laboratoare mobile
au plecat pentru inregistrari in diverse districte ale Chinei. S-au luat
analize de sange si urina de la adulti, probe de hrana si mostre de
alimente din piete. Concluziile la care s-a ajuns au zguduit din temelii
cercetarea medicala din domeniul nutritiei. In zonele in care cancerul
era cel mai putin intalnit, se consumau foarte putine alimente de
origine animala (mai mult fibre, cereale si proteine vegetale) in
comparatie cu zonele unde incidenta cancerului era ridicata si unde
consumul de grasimi era, si el, debordant. Concluzia a fost clara:
dezvoltarea tumorilor canceroase este milimetric legata de cantitatea de
alimente de origine animala pe care le consumam.
Boli ale bogatiei si boli ale saraciei
Si mai exista o corelatie importanta: de la sfarsitul secolului al
XIX-lea, din zorii revolutiei industriale, omenirea a inceput sa consume
mai multa carne si produse lactate (35-40% din aportul caloric). Limita
de 30% grasimi a devenit cota de nivel, in recomandarile internationale,
iar majoritatea oamenilor din Occident mor din cauza ei. Din nefericire,
fenomenul se repeta identic si in tarile in curs de dezvoltare.Prin
urmare, cancerul ar putea fi controlat prin reducerea aportului de
proteine animale (carne, lapte, oua, grasimi), care il fac sa avanseze,
si crescand aportul de alimente anti-promotoare ale cancerului (legume
si fructe). "Institutul American pentru Studierea Cancerului promoveaza
o dieta predominant vegetariana, pentru vindecarea si reducerea riscului
de cancer, datorita activitatii extraordinare pe care dr. Campbell a
inceput-o cu 25 de ani in urma", declara Marilyn Gentry, presedintele
acestui institut.Rezultatele "Studiului China", impreuna cu muntele de
dovezi din cercetare "l-au trezit" chiar pe dr. Campbell, determinandu-l
sa-si schimbe stilul de viata. "Cu 15 ani in urma am incetat sa mai
mananc carne si aproape orice fel de aliment de origine animala,
inclusiv (cu rare ocazii), produse lactate. Colesterolul meu a scazut
si, chiar daca am imbatranit, sunt foarte bine fizic si am cu 20 kg mai
putin ca la 30 de ani. De la un baietandru care bea 2 l de lapte pe zi,
iar apoi un tanar intelectual care isi batea joc de vegetarieni, am
facut o cotitura decisiva in viata mea. Azi mananc doar legume si fructe."
P. S. Multi dintre dvs. se vor intreba, pe buna dreptate: cum de nu am
aflat pana acum despre aceste cercetari fundamentale legate de cancer si
alimentatie? De ce aceste noutati nu au fost prezentate la televizor? Si
de ce nu sunt incluse aceste cercetari in recomandarile care se fac
bolnavilor in spital? Raspunsuri la aceste intrebari, precum si ghidul
unei alimentatii corecte, elaborat de dr. Campbell, in numerele viitoare
ale revistei."Studiul China" a fost tradusa si publicata in Romania de
Casa de Editura "Advent" din Ramnicu-Valcea.
Dr. Cristian Boerescu
nn: http://www.advent.org.ro/article.php?id=10 daca doriti sa comandati cartea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!