Suntem ceea ce mancam
Suntem ceea ce mancam
Mancam fara sa ne hranim! Aceasta este concluzia la care putem ajunge
daca analizam cu grija alimentele pe care le consumam zilnic. Desi
consumam o cantitate destul de mare de alimente acestea sunt goale din
punct de vedere nutritional. Astfel, mancam, acumulam calorii si
implicit kilograme in plus insa nu asiguram organismului nimic din
necesarul zilnic de vitamine, minerale si nutrienti.
Este necesar sa consumam cantitati mai mici din cat mai multe alimente
naturale si sa nu omitem nicicum fructele si legumele in stare
proaspata. Acestea sunt singurele alimente care ne furnizeaza enzime
active (enzimele se distrug la temperaturi de peste 40˚C) si
fitonutrienti esentiali pentru prevenirea si tratarea bolilor
(dietoterapia).
Mancam fara sa ne hranim. Suntem sclavii papilelor gustative. Traim
vremuri in care stilul de viata este total diferit de cel al bunicilor
nostri, un stil sedentar, nu acordam importanta orelor de masa, nu
mancam la micul dejun, ne hranim copiii cu tot felul de alimente
puternic industrializate şi rafinate, care contin aditivi si coloranti
din cei mai periculosi, mancam seara foarte mult, nu facem miscare. De
fapt nu ne mai hranim deloc, ci ingurgitam balasturi ce fac rau
organismului, care la un moment dat nu va mai avea puterea necesara sa
lupte si se va imbolnavi.
Varietatea mare de alimente din ziua de astazi este iluzorie, de fapt nu
mancam decat cateva cereale, cartofi prelucrati in fel si chip, cateva
sortimente de carne, oua obtinute de la pasari crescute in conditii
industriale, grasimi artificiale si uleiuri suprarafinate. Efectele
adverse ale mancarii nu se vad imediat (cu exceptia toxiinfectiilor
alimentare), ci abia dupa un timp mai mult sau mai putin indelungat, in
functie de sensibilitatea fiecaruia. Un aliment savuros nu este neaparat
si unul sanatos. Calitatea alimentului are 2 fatete: cea mincinoasă,
extrem de „frumoasa" (calitati senzoriale – gust, miros, culoare, aroma
etc.) şi cea adevarat (calitatea nutritionala, sau capacitatea unui
aliment de a hrani organismul).
Organismul are nevoie de peste 50 de „nutrienti esentiali" pentru a se
dezvolta, creste si ramane sanatos fizic si mental.
Trebuie sa mancam fructele si legumele de sezon si apropiate locului in
care traim. Alimentelor industriale li se adauga peste 300 de aditivi
alimentari (E-uri) si peste 3000 de arome artificiale. Majoritatea
alimentelor industriale contin „calorii goale",care nu numai ca nu ne
dau substante nutritive, ci ne fura si bruma de nutrienti pe care o mai
avem în corp.
/ /
Trebuie sa consumam cantitati mai mici din cat mai multe alimente
naturale si sa nu omitem fructele si legumele proaspete. Alimentele
industriale creeaza dependenta, adaosul de aditivi determinandu-ne sa le
dorim si sa le consumam cat mai des. Din punct de vedere alimentar
trebuie sa avem intelepciunea de a ne intoarce la obiceiurile de viata
si alimentare traditionale ale inaintasilor nostri deoarece aceasta
generatie este cea ai carei copii sunt mai bolnavi decat parintii.
Nu suntem egali în faţa alimentelor. Stilul de viata sedentar si
alimentatia nesanatoasă sunt cauza a peste 70 % din bolile care ne
macina astazi sanatatea. Este imperativ sa invatam sa identificam
alimentele nocive, sa ne ferim de ele si sa rezistam tentatiilor care
apar la fiecare colt de strada.
Trebuie sa invatam sa gatim sanatos!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!