* Una dintre fructele cel mai recomandate este banala nucă. Un pumn de nuci pe zi te ajută să îmbătrâneşti mai greu şi să fii sănătos mai multă vreme. Într-un studiu din 2009 publicat în Journal of Nutrition se scria că dietele cu nuci contribuie la întârzierea îmbătrânirii creierului la şoareci. Experimentele realizate de cercetători au arătat că acest fruct ajută şi la abilitatea creierului de a procesa informaţia. O altă cercetare realizată anul trecut şi prezentată la Conferinţa Internaţională a Bolii Alzheimer arăta că şoarecii de laborator trataţi cu aceste fructe tari au înregistrat un nivel mai bun de învăţare, memorare şi mişcare. Nucile, prin conţinutul lor de antioxidanţi, vitamine şi minerale, contribuie şi la reducerea riscului apariţiei bolilor coronariene, precum şi la reducerea cantităţii de colesterol rău din sânge.
* Nici morcovii nu ar trebui să lipsească din alimentaţie, deoarece contribuie la calitatea vederii, dar şi la buna funcţionare a creierului. Doar nu degeaba grecii, romanii şi arabii i-au folosit iniţial pentru proprietăţile sale medicinale. Cercetătorii susţin că inflamaţiile creierului şi deficitul de memorie pot fi tratate cu succes cu morcovi, legume în care luteolina se află în cantităţi foarte mari, de aceea consumul regulat va ajuta la reducerea deficitului de memorie şi a inflamării creierului. Potrivit unei cercetări publicate anul trecut în Journal of Nutrition, o dietă cu un surplus de 20 de miligrame de luteolină pe zi a redus inflamarea creierului la şoarecii de laborator.
* Un căuş de fructe de pădure la două-trei zile e mană cerească pentru isteţul „motoraş” din capul tău. În 2010, publicaţia Journal of Agricultural and Food Chemistry prezenta un studiu realizat pe parcursul a 12 săptămâni, în care unui grup de adulţi i „s-au administrat” doze regulate de suc de afine. La finalul „tratamentului”, investigaţiile medicale au arătat că, în cazul „cobailor” umani, s-a înregistrat o reducere a simptomelor depresiei. În 2009, Journal of Nutrition publica un studiu potrivit căruia afinele sunt puternic antioxidante, contribuie la descreşterea stresului de la nivelul celulelor atribuite îmbătrânirii şi îmbunătăţesc memoria şi capacitatea de concentrare.
* În ceea ce priveşte peştele, un aliment care nu ar trebui să lipsească de pe masa noastră, există mai multe studii, unele dintre ele contradictorii – unele spun că el nu poate încetini declinul cognitiv la persoanele cu Alzheimer, altele, că uleiul de peşte contribuie la încetinirea declinului cognitiv în cazul persoanelor de vârsta a treia. În urmă cu şase ani, o cercetare publicată în revista Archives of Neurology arăta că persoanele cu vârste de peste 65 de ani, în a căror dietă este inclusă, de două ori pe săptămână, carnea de peşte au cu 13% mai multe şanse să-şi recapete capacitatea cognitivă faţă de persoanele care nu consumă acest produs cu regularitate.
* Ştiţi, Popeye Marinarul nu se hrănea cu spanac doar pentru a deveni mai forţos. Cel mai probabil şi pentru a-şi menţine creierul sănătos. Frunzele verzi ale spanacului sunt bogate în vitaminele C şi E – elemente care îmbunătăţesc capacitatea cognitivă a oamenilor. Două studii separate realizate în urmă cu 11 ani şi apărute în Journal of Gerontology şi Brain Research Journal aratău că, după opt luni de consum regulat de spanac, oamenii îşi îmbunătăţesc memoria şi performanţele.
* Cinci căni cu ceai previn tumorile craniene, potrivit unui studiu dat publicităţii anul trecut de cercetătorii britanici. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Nutrition şi realizat pe un eşantion de 716 chinezi cu vârste de peste 55 de ani a arătat că persoanele care beau ceai în mod regulat au o capacitate de memorare superioară celor care înlocuiesc ceaiul cu apa chioară sau alte lichide.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!