vineri, 15 iulie 2011

Sase tipuri de alimente pentru "smecherul" din capul tau

 
Şase tipuri de alimente pentru „şmecherul” din capul tău
 
Creierul are nevoie de anumite elemente pentru a se menţine cât mai mult timp tânăr, iar dacă reuşeşti să i le oferi, vei sta liniştit multă vreme
Autor: ANCA ALDEA
O dată cu trecerea anilor şi accelera­rea procesului de îmbătrânire, ce­lu­lele responsabile cu memoria se distrug treptat, creând un mediu propi­ce pentru apariţia bolilor neurodege­ne­rative. Nu degeaba medicii ne prescriu mişcarea şi terapia naturistă. Cine îşi doreşte să ajungă la bisturiu sau să devină sclavul medicamentelor cu chimicale?

 * Una dintre fructele cel mai re­comandate este banala nucă. Un pumn de nuci pe zi te ajută să îm­bătrâneşti mai greu şi să fii sănătos mai multă vreme. Într-un studiu din 2009 publicat în Journal of Nutrition se scria că dietele cu nuci contribuie la întârzierea îmbătrânirii creierului la şoareci. Experimentele realizate de cercetători au arătat că acest fruct ajută şi la abilitatea creierului de a procesa informaţia. O altă cercetare realizată anul trecut şi prezentată la Conferinţa Internaţională a Bolii Alzheimer arăta că şoarecii de labora­tor trataţi cu aceste fructe tari au în­re­­gistrat un nivel mai bun de învăţare, me­morare şi mişcare. Nucile, prin con­ţinutul lor de antioxidanţi, vitamine şi minerale, contribuie şi la re­ducerea riscului apariţiei bolilor coronariene, precum şi la reducerea cantităţii de colesterol rău din sânge.

* Nici morcovii nu ar trebui să lips­ească din alimentaţie, deoarece contribuie la calitatea vederii, dar şi la buna funcţionare a creierului. Doar nu degeaba grecii, romanii şi arabii i-au folosit iniţial pentru proprietăţile sale medicinale. Cercetătorii susţin că in­flamaţiile creierului şi deficitul de me­morie pot fi tratate cu succes cu morcovi, legume în care luteolina se află în cantităţi foarte mari, de aceea con­sumul regulat va ajuta la reduce­rea deficitului de memorie şi a in­fla­mării creierului. Potrivit unei cer­cetări publicate anul trecut în Journal of Nutrition, o dietă cu un surplus de 20 de miligrame de luteolină pe zi a redus inflamarea creierului la şoarecii de laborator.

* Un căuş de fructe de pădure la două-trei zile e mană cerească pentru isteţul „motoraş” din capul tău. În 2010, publicaţia Journal of Agricultural and Food Chemistry prezenta un studiu realizat pe parcursul a 12 săp­tămâni, în care unui grup de adulţi i „s-au administrat” doze regu­la­te de suc de afine. La finalul „tratamentului”, investigaţiile medicale au ară­tat că, în cazul „cobailor” umani, s-a în­re­gistrat o reducere a simpto­melor de­­presiei. În 2009, Journal of Nutrition publica un studiu potrivit că­ruia afi­nele sunt puternic antioxidante, con­tribuie la descreşterea stresului de la nivelul celulelor atribuite îm­bă­trânirii şi îmbunătăţesc memoria şi ca­pacitatea de concentrare.

* În ceea ce priveşte peştele, un ali­ment care nu ar trebui să lipsească de pe masa noastră, există mai multe stu­dii, unele dintre ele contradictorii – unele spun că el nu poate încetini de­clinul cognitiv la persoanele cu Alzheimer, altele, că uleiul de peşte contribuie la încetinirea declinului cognitiv în cazul persoanelor de vârsta a treia. În urmă cu şase ani, o cercetare publicată în revista Ar­chives of Neurology arăta că persoa­ne­le cu vârste de peste 65 de ani, în a că­ror dietă este inclusă, de două ori pe săptămână, carnea de peşte au cu 13% mai multe şanse să-şi recapete capacitatea cognitivă faţă de persoanele care nu consumă acest produs cu regularitate.

* Ştiţi, Popeye Marinarul nu se hrănea cu spanac doar pentru a deveni mai forţos. Cel mai probabil şi pentru a-şi menţine creierul sănătos. Frunzele verzi ale spanacului sunt bogate în vitaminele C şi E – elemente care îmbunătăţesc capacitatea cognitivă a oamenilor. Două studii separate realizate în urmă cu 11 ani şi apărute în Journal of Gerontology şi Brain Research Journal aratău că, după opt luni de consum regulat de spanac, oamenii îşi îmbunătăţesc memoria şi performanţele. 

* Cinci căni cu ceai previn tumorile craniene, potrivit unui studiu dat publicităţii anul trecut de cercetătorii britanici. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Nutrition şi realizat pe un eşantion de 716 chinezi cu vârste de peste 55 de ani a arătat că persoa­nele care beau ceai în mod regulat au o capacitate de memorare su­pe­rioară celor care înlocuiesc ceaiul cu apa chioară sau alte lichide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?