miercuri, 16 mai 2012

Cum sa te angajezi in adolescenta

http://online.avantajlastart.net/bani/cum-sa-te-angajezi-in-adolescenta/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+ASOnline+%28Avantaj+la+start+Online%29


Cum sa te angajezi in adolescenta

Marea majoritate dintre noi am inceput sa percepem adevarata valoare a banilor in timpul adolescentei. Daca pana atunci nevoile noastre de zi cu zi erau indeplinite de parinti cu oarecare usurinta, cand am inceput sa ne apropiem de perioada adulta, am simtit ca pretentiile noastre se diversifica. Dintr-o data aveam nevoie de bani pentru haine de firma, pentru cosmetice sau pentru gadgeturi electronice costisitoare. Ca sa nu mai vorbim de bani de distractie.

Acest lucru este perfect normal si este determinat de dorinta de a ne integra in grup si de a obtine un status social cat mai ridicat in cadrul acestuia. Acest "joc de societate" continua si la varsta adulta, cu consecinte din ce in ce mai dramatice pentru situatia noastra financiara, asta in cazul in care nu reusim sa ne dam seama de acest pericol.

In momentul cand pretentiile noastre financiare, de adolescent, au impactat major bugetul familiei, au aparut si primele problemele.

Ce face un adolescent obisnuit in asemenea situatii? Incearca sa mareasca presiunea asupra parintilor, sau asupra rudelor apropiate (mai ales bunici) pentru a primi mai multi bani. Rezultatele sunt mai mult sau mai putin eficiente, spre dezamagirea tanarului. Din pacate, tinerii se isterizeaza din cauza situatiei sau pur si simplu se blazeaza, obisnuindu-se cu lipsa continua de bani. De ce nu se gandesc la alternativa logica, aceea de a face ei insisi banii? Nu stiu, cel mai probabil din lipsa educatiei financiare.

Ca tanar poti sa faci bani, in felurite moduri, dupa cum poti vedea in prezentarea video pe care am postat-o pe internet (click aici).  Exista doua metode principale:

  • metoda rapida (prin care faci bani mai putini)
  • metoda lenta (dar care te poate duce la rezultate financiare consistente)

Cea mai simpla metoda dintre cele rapide este sa te angajezi.

Reglementari legale

Atunci cand te angajezi trebuie sa tii seama de legile care guverneaza acest domeniu. Exista trei legi principale:

  • Legea protectiei copilului
  • Codul muncii
  • Hotararea de guvern despre protectia tinerilor la locul de munca

Voi da la sfarsitul articolului linkurile unde gasesti pe internet aceste trei legi. Este bine sa citesti intergral paragrafele in care sunt precizate elemente legate de aspectul angajarii tinerilor sub 18 ani.

Cunoasterea legilor este importanta din doua motive:

  • iti cunosti drepturile speciale pe care le ai, in calitate de tanar angajat sub 18 ani
  • poti sa te protejezi de eventualele abuzuri ale angajatorului, care ar putea sa nu tina seama de drepturile tale

Pentru a fi mai simplu pentru tine, voi extrage cateva elemente importante:

  • este interzis sa te angajezi daca ai mai putin de 15 ani
  • daca ai intre 15 si 16 ani, nu poti sa te angajezi decat cu acordul expres al parintilor sau al reprezentantilor legali
  • dupa 16 ani ai, in principiu, capacitatea de a semna singur un contract de angajare; cu toate acestea, iti recomand sa vorbesti inainte de a face acest lucru, cu parintii tai
  • un tanar intre 16 si 18 ani nu poate munci mai mult de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana
  • daca muncesti mai mult de 4 ore, ai dreptul la o pauza de masa de 30 de minute
  • nu ai voie sa muncesti ore suplimentare
  • nu ai voie sa muncesti pe timpul noptii (dupa orele 22.00)
  • trebuie sa faci activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele tale, ca astfel sa nu iti fie periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
  • nu ai voie sa fii incadrat in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase
  • nu ai voie sa fii expus la riscuri care rezulta din lipsa ta de experienta, din constientizarea insuficienta a riscurilor existente sau potentiale ori din faptul ca esti un  tanar aflat inca in dezvoltare

Cand sa muncesti

Scoala este importanta! Este necesar sa-i acorzi toata atentia ta, pentru a-ti definitiva pregatirea educationala de care ai nevoie in viata. De aceea iti recomand, ca Regula Nr.1, sa te angajezi doar la sfarsit de saptamana sau in vacante.

Unde sa muncesti

Locurile de munca trebuie sa fie in concordanta cu varsta ta si cu reglementarile tale. Iti recomand urmatoarele job-uri:

  • vanzator-comerciant;  indiferent daca esti fata sau baiat, aceasta munca este foarte potrivita pentru tine. Ea iti permite sa capeti experienta intr-un domeniu interesant, in care relationezi cu oameni avand toate tipurile de personalitate. Aceasta experienta iti va permite ca ulterior sa poti activa cu succes in orice domeniu din zona serviciilor, care implica contactul cu oamenii si iti creeaza obisnuinta de a lucra cu banii
  •  persoanal de servire; iti recomand sa activezi doar in zone de servire care nu implica unitati in care se serveste alcool, de aceea e bine sa stai departe de restaurante si baruri. Ca exemplu poti sa te angajezi in ceainarii, cofetarii, cafenele sau unitati de tip fast food
  • distributie de materiale publicitare;  in cadrul acestui job vei imparti in public materiale publicitare de tipul pliantelor sau fluturasilor sau vei activa in distributia lor in cadrul evenimentelor publicitare
  • modeling; daca ai un aspect fizic placut si esti tentat(a) sa activezi in acest domeniu, ai putea sa studiezi ofertele de casting pe care le realizeaza, din timp in timp, agentiile de modeling. Pentru aceasta e bine sa studiezi frecvent internetul si sa-ti realizezi, daca e posibil, un portofoliu specific acestui domeniu.
  • jurnalistica: poti activa in interiorul unui ziar, al unui post de radio sau TV. Pentru aceasta trebuie sa ai aptitudinile necesare pentru un asemenea job si sa stii sa faci fata provocarilor pe care le pune un asemenea tip de job.
  • culegerea recoltei; imi amintesc cu placere de perioadele de vara si toamna din adolescenta, in care mergeam cu clasa la cules de piersici, struguri sau la depanusat porumbul. E adevarat, era in perioada comunista si aceste activitati erau considerate "patriotice", nefiind remunerate. Dar astazi lucrurile s-au schimbat. Poti participa la ferme la culesul recoltei, impreuna cu prietenii, ceea ce face ca aceasta munca sa fie chiar agreabila.

In principiu poti sa te angajezi in orice domeniu care este compatibil cu varsta ta si cu specificatiile legii.

Cum gasesti un loc de munca

Cea mai simpla si eficienta metoda de a gasi de lucru este sa folosesti internetul.  Iata cateva dintre cele mai importante site-uri cu oferte de job-uri:

Mai poti citi articole despre cum sa-ti gasesti un job aici iar aici ai o lista foarte lunga cu site-uri cu oferte de lucru.

Important: sunt site-uri care iti ofera posibilitatea sa primesti anunturi in domeniile de munca de interes pentru tine, prin email. Foloseste aceste facilitati pentru a "vana" genul de joburi care te intereseaza.

Recomandarile mele

  • nu neglija scoala chiar daca vrei sa muncesti!
  • nu calca Regula nr. 1 (lucreaza doar in weekend sau in vacanta)
  • alege un job care sa-ti faca placere
  • alege un job care se potriveste personalitatii tale
  • daca dupa un timp de mers la job, iti dai seama ca atmosfera este negativa sau apasatoare, cata-ti un alt job
  • cauta sa iti faci la locul de munca un aliat dintr-un angajat cu experienta, care sa te ajute
  • fa-ti timp si pentru odihna si distractie!

Succes in gasirea job-ului potrivit!

Resurse

Legea protectiei copilului

Codul muncii

Hotararea de guvern pentru protectia tinerilor la locul de munca


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?