Viitorul PUG, amendat în 30 de pagini
30 de pagini acoperă punctele de vedere pe marginea proiectului viitorului Plan Urbanistic General, observații emise de arhitecții și specialiștii din cadrul Direcției de cultură și patrimoniu cultural național.
Remarcile acoperă extrem de multe aspecte: de la palatul cu 14 turnulețe al împăratului romilor, la spațiile verzi care trebui extrem de atent apărate de construcții.Arhitectul Paul Niedermaier susține că delimitarea centrului istoric în mai multe zone distincte este problematică. ”Se vorbește de un dezechilibru Orașul de Sus – Orașul de Jos, din cauza multiplelor blocaje din dezvoltarea celui din urmă (p.14), când presupusul «dezechilibru» constituie însăși o particularitate a orașului ce trebuie păstrată ca atare. Este inoportună și chiar periculoasă structurarea centrului istoric în numeroase zone”, remarcă Niedermaier. El este nemulțumit de faptul că regimul de înălțime permis prin viitorul PUG nu este pus pe hârtie concret, în cadrul unui plan. ”Foarte concludentă este necesitatea unei asemenea planșe dacă se confruntă, de exemplu, două prevederi, evident necorelate: numărul mare de niveluri admise în zone de protecție. Astfel, în ZCP Cibin Centru – nemijlocit lângă o parte a centrului istoric cu clădiri joase – figurează un număr de patru niveluri supraterane admise, iar în ZCP Piața Unirii – cu fronturi relativ închegate înalte – se admit doar două niveluri”, mai arată Niedermaier. El atrage atenția asupra unor modificări ale fostului PUG, ce nu țin cont de istoricul centrului orașului. ”S-a luptat ani de zile împotriva transformării în centrul istoric a ferestrelor în uși. Prin noul PUG, evident în situația necunoașterii formelor istorice și a implicațiilor acestora, se prevede pentru o serie de stăzi și piețe tocmai executarea unor accese directe din exterior. Este absolut inacceptabil!”, exclamă membrul corespondent al Academiei Române.
Opinia lui Niedermaier este întărită de cea a arhitectului Ioan Bucur, membru al Comisiei zonale a monumentelor istorice. ”Specificația ca spațiile de la parterul clădirilor situate la străzile principale sau piețe (din centrul istoric – n.r.) să fie transformat în funcțiune publică cu acces direct din stradă este inoportună, ducând la crearea unor goluri suplimentare care nu este acceptabilă decât în anumite cazuri”, adaugă Bucur, care cere că ar fi indicat să se păstreze unele reglementări mai precise din regulamentul vechi.
Străzile nu ar trebui lărgite
Arhitectul Ioan Bucur comentează pe larg prevederile din proiectul viitorului PUG referitoare la lărgirea străzilor. ”Lărgirile unor străzi și restructurarea fondului construit la principalele bulevarde este inacceptabilă. Prin lărgirea străzii Reconstrucției ar fi afectate cele două monumente, pe strada Lungă un monument ar urma să dispară, iar biserica ar fi afectată de lărgirea propriu-zisă. Și în cazul celorlalte artere (Calea Dumbrăvii, Ștefan cel Mare, șos. Alba Iulia, bd. Milea) această prevedere nu este acceptabilă, ducând la distrugerea unor clădiri viabile, ce presupun un anumit mod de locuire”.
Parcurile publice, amenințate
Ioan Bucur alocă un mic capitol din observațiile sale zonelor verzi din Sibiu, drastic diminuate în ultimii 20 de ani - ”au dispărut parcurile din Zona Gării, din zona Dioda, Piața Rahova etc”, remarcă Bucur. El cere identificarea acelor grădini încă neocupate de clădiri, a străzilor cu plantații pe aliniament și instituirea unor prevederi ferme și concrete pentru păstrarea acestora. ”Este necesară interzicerea totală a construcțiilor în parcuri, inclusiv a celor de utilitate publică ce ar putea diminua cu 10% suprafața parcurilor”.
Palatele romilor, curiozități
Arhitectul Paul Niedermaier nu consideră tocmai indicate unele prevederi referitoare la arhitectura orașului. Astfel, Niedermaier face referire la faptul că viitorul PUG prevede ca ”arhitectura clădirilor va fi de factură modernă. Se interzice realizarea de pastișe arhitecturale sau imitarea de stiluri istorice”. Paul Niedermaier consideră că pastișele nu reprezintă o problemă în contextul orașului Sibiu. ”Există o singură asemenea clădire: o casă de recepție a milionarului Carabulea. În plus, s-au construit 2-4 palate de rromi - dintre care Palatul Împăratului, cu 14 turnulețe, care constituie la ora actuală o curiozitate a orașului”. Niedermaier mai cere și definirea mult mai precisă a termenului de ”mansardă” în viitorul PUG, pentru a evita executarea sub această desemnare a unor etaje mascate.
Viitoarele monumente istorice, doar în suburbii
Niedermaier nu este tocmai mulțumit nici de Studiul de fundamentare întocmit pentru PUG. ”Se insistă asupra unui număr mare de zone protejate – în mare parte nesemnificative, cum ar fi o zonă de blocuri de aproximativ 40 de ani vechime. În schimb, nu se insistă asupra caracterului general al orașului și al zonelor mari ale acestuia. În acest fel, cu toată preocuparea pentru monumente istorice/zone protejate se pierde din vedere orașul în ansamblul lui”. În plus, Niedermaier remarcă faptul că lista imobilelor propuse pentru clasare cuprinde exclusiv imobile din suburbii. ”Există și în centrul istoric un număr remarcabil de monumente care ar trebui clasate”.
Referitor la aceste observaţii depuse la Primăria Sibiu, primarul Klaus Johannis a anunţat că vor fi studiate şi, în măsura în care sunt considerate oportune, vor fi însuşite în forma finală a Planului Urbanistic General.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!