sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Stăpân pe Sibiu | Eveniment | Tribuna

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/stapan-pe-sibiu-73402.html

Stăpân pe Sibiu




... acesta este sentimentul pe care îl ai ai când poţi să atingi cu mâna turnul Abaţiei cisterciene de la Cârţa, când centrul Sibiului e la picioarele tale sau când un jazzman cântă doar pentru tine. Unde se întâmplă toate acestea? Într–o expoziţie de fotografie 3D pe care fotograful Daniel Bălţat a deschis–o în Turnul Sfatului din Sibiu.

Cum se vede lumea în 3D ştim, mai ales, de la cinematografele de profil, acolo unde românii au dat şi încă mai dau năvală să vadă superproducţii şi să aibă impresia că s-au teleportat în alte lumi. Cu fotografia 3D lucrurile nu stau la fel, cel puţin în Sibiu, aşa că imaginile 3D de care sibienii au avut parte în ultimii ani au fost puţine. Există însă un fotograf care ne-a provocat şi ne provoacă să privim lumea în 3D; nu lumea din "Avatar", ci pe cea din Sibiu. Vorbim de Daniel Bălţat fotograful care ne arată, prin imagini 3D, Sibiul văzut din avion şi instantanee stradale tot din Sibiu, iar fotografiile, toate de mari dimensiune pot fi văzute în Turnul Sfatului.
Şi acum vă întrebaţi poate de ce ar trebui să daţi buzna la această expoziţie, la fel ca la un film 3D. Pentru că ai impresia că niciodată nu ţi-a fost Sibiul mai aproape sau mai... la îndemână. Aşa se face că aici îţi cântă un jazzman din trompetă, dincolo te întâlneşti cu trei uriaşi albi şi imediat te înalţi deasupra Sibiului sau zbori deasupra Oltului şi a cetăţii dacice Costeşti Blidaru. Privind aceste imagini chiar ai impresia că poţi să atingi clădiri cu mâna sau ca personajele din Festivalul Internaţional de Teatru vor năvăli pe tine, dacă nu te fereşti din drum. Aceasta este magia unei fotografii 3D.
Sunteţi curioşi cum se realizează o astfel de imagine? Prin suprapunerea a două fotografii. "O fotografie 3D  este formată din două fotografii ce suprind aceeaşi vedere, dar din unghiuri diferite, şi astfel se creează spaţialitatea", explică Daniel Bălţat. Explicaţia simplă poate crea impresia că şi realizarea unei imagini 3D este simplă, dar să ştiţi că nu e chiar aşa, iar dacă imaginile sunt fotografiate din avion, lucrurile sunt şi mai complicate pentru că totul trebuie calculat, de la viteza de deplasare a avionului la numărul de cadre luate pe secundă etc. În consecinţă, dacă vreţi să vedeţi Sibiul în 3D poposiţi în expoziţia Stereoscopica"; ochelarii speciali dacă aveţi nevoie pentru a vedea imaginile în 3D sunt asiguraţi de organizatori.
Expoziţia este deschisă în Turnul Sfatului din Sibiu până în 15 ianuarie şi poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18.
(M.S.) 

* Imaginile 3D au fost inventate în 1838 de către Sir Charles Wheatstone, iar la început procedeul stereoscopiei, adică înregistrarea şi redarea imaginilor în relief, a fost concentrat pe desene.
* În 1936, românul Theodor V. Ionescu (1899-1988), membru al Academiei Române, a obţinut brevetul pentru imagini în relief pentru cinematografie şi televiziune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?