Elevii sibieni învaţă ştiinţe exacte în stil Discovery
22 ianuarie 2012 23:20
148 vizualizari
A- A+
La matematică nu mai înveţi pe de rost formule, ci vezi care sunt aplicaţiile practice ale matematicii chiar în viaţa ta. La Astronomie, nu mai înveţi doar despre perigeu sau perioada de rotaţie a Lunii, ci afli cum ar fi universul nostru dacă Luna nu ar exista... Aceasta este metoda prin care Discovery Channel şi Ministerul Educaţiei vor să atragă elevii spre studiul ştiinţelor exacte. Pentru asta însă şcolile trebuie să beneficieze de infrastructura necesară pentru a recepţiona Discovery Channel.
“Şcoala Discovery” este genericul sub care Discovery Channel şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au lansat un proiect menit să susţină educaţia ştiinţifică în România. Concret, Discovery Channel difuzează zilnic programe educaţionale pe segmente precum chimie, matematică, fizică, biologie, ecologie etc., toate fiind menite să-i ajute pe elevii din clasele V-XII să înţeleagă mai bine fenomenele ştiinţifice. Şi pentru ca şi munca profesorilor să fie mai uşoară, de pe site-ul scoala.discovery.ro cadrele didactice pot descărca materiale suport, de la obiectivele fiecărei lecţii la propuneri de activităţi în clasă. În acest sens, Sibiul a găzduit la finalul săptămânii trecute un training în cadrul căruia 110 profesori din toată ţara au fost instruiţi cu privire la utilizarea acestor resurse new media la orele de curs.
Deşi proiectul a fost lansat în urmă cu aproximativ două săptămâni, iniţiatorii lui au deja parte de reacţii foarte bune din partea cadrelor didactice: „Lumea este mult mai prinsă de proiect decât ne aşteptam. Credeam că va fi un interes care va creşte treptat, dar am avem semnale foarte bune. Cred că beneficiul principal al Şcolii Discovery este faptul că te ajută să înţelegi lucrurile privindu-le în relaţie cu viaţa reală”, spune Ada Roseti, director de programe la Discovery Networks.
Nu e televiziune prin cablu în şcoală? Să se vizioneze programele acasă...
110 şcoli din ţară au fost selectate pentru ca efectul acestui proiect să poată fi monitorizat mai uşor, iar dintre acestea fac parte şi trei instituţii de învăţământ din judeţul Sibiu: Colegiul National "Octavian Goga" şi Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Iorga" din Sibiu şi Şcoala cu I-VIII "Hermann Oberth" din Mediaş.
De „Şcoala Discovery” poate beneficia însă orice instituţie de învăţământ. Cu condiţia să recepţioneze postul de televiziune menţionat. Dacă în instituţiile de învăţământ nu există infrastructura necesară pentru recepţionarea Discovery Channel, cadrele didactice şi elevii pot urmări programele acasă şi să le discute apoi la şcoală, a îndemnat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent la trainingul de la Sibiu. „Desigur că fiecare şcoală îşi adaptează mijlocul de utilizare a acestui program în funcţie de necesităţile şi posibilităţile locale. Acest program poate fi vizualizat şi acasă. Sunt mai multe modalităţi în care acest program poate fi utilizat. Nu există doar posibilitatea de a fi util în şcoală, acest program poate fi utilizat şi acasă, iar explicaţiile aferente să fie date în cadrul şcolii”, a spus ministrul Funeriu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!