http://cercetasia.blogspot.com/2012/01/in-memoriam-nicolae-decuseara.html
In memoriam Nicolae Decuseara
O veste trista pentru cercetasia noastra.
In aceasta dimineata s-a stins din viata unul dintre ultimii seniori ai cercetasiei traditionale din Romania, domnul Nicolae Decuseara.
Nascut in anul 1919, Nicolae Decuseara a fost facut cercetas in anul 1928. Prima uniforma de cercetas a primit-o de la bunicul sau, care fusese unul din comandantii cercetasilor sanitari din Corpul Cercetasilor de Razboi, in anii primul razboi mondial. Acesta i-a propus: “Mai, daca vrei sa fii om de isprava si stimat de toată lumea, fa-te cercetas ca si mine!”
Tatal sau era si el fost cercetas. In anii primului razboi mondial fusese translatorul generalului Berthelot (seful corpului expeditionar francez care a reorganizat armata romana in timpul retragerii din Moldova – n. red.)
In anul 1932 Nicolae Decuseara a participat la a doua Jamboree Nationala de la Sibiu. Intr-un entuziasm specific acelor ani, asemeni altor cercetasi vroia sa faca fapte prin care sa isi dovedeasca curajul. Asa ca a plecat la Sibiu pe bicicleta. Si a si ajuns!
Crescut in valorile cercetasiei, dupa desfiintarea acesteia si dupa schimbarea de regim din Romania, Nicolae Decuseara a fost un exemplu de profesionalism ca inginer constructor, pe santierele tarii. Ramanand mai departe cercetas, cu inima.
A facut parte din grupul fostilor membri care se intalneau (clandestin) pentru a mentine vie flacara cercetasiei, in anii in care liderul lor era Alexandru Daia (fost comandant al Cohortei III Bucuresti in perioada interbelica).
Pe 31 martie 1990, vechii cercetasi aveau sa reinfiinteze (dupa o pauza de 53 de ani) Asociatia Cercetasii Romaniei. Nicolae Decuseara, impreuna cu alti seniori cercetasi a facut parte din echipa care a reluat aceasta pagina de traditie din istoria Romaniei.
Cu acelasi entuziasm pe care il avea si in anii interbelici, impreuna cu tinerii cercetasi a reluat activitati de traditie, cum ar fi plantarea de copaci in Padurea Comana. A fost unul din cei care a militat pentru refacerea Statuii Cercetasului de la Tecuci (statuia originala fusese inlaturata si topita in primii ani de comunism), inaugurarea avand loc in anul 1996.
Prin tot ce a realizat, a inspirat tanara generatie sa faca o fapta buna in fiecare zi.
Sa fim alaturi de familia indurerata, dar mandra de un astfel de roman adevarat!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Alin Dimancescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!