Râmnicu Vâlcea: Cristiana Dumitru, psihologul pasionat de voluntariat
Râmnicu Vâlcea
Cristiana Dumitru
E voluntar în Parcul Naţional Buila -Vânturariţa de aproape şase ani şi promovează natura în toată splendoarea ei, în rândul a mii de elevi şi turişti.
STUDII - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.
IDEALURI - Să îi fac pe tot mai mulţi români să înţeleagă ce este ecoturismul.
Cristiana Dumitru e implicată în acţiunile de voluntariat din anul 2006. „Iubeam muntele foarte mult şi am intrat într-un club de turism, ca voluntar. În acel an am participat la marcarea primelor trasee turistice în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, cea mai nouă şi cea mai mică arie naturală protejată din România", povesteşte Cristiana Dumitru. Acţiunile în munte i s-au părut tinerei foarte interesante şi a început să meargă la tot mai multe dintre ele. „Aşa m-am apropiat de Asociaţia Kogayon, cea care administrează Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. La ideea lui Florin Stoican, preşedintele asociaţiei, am intrat voluntar în această organizaţie", spune Cristiana. Tânăra mărturiseşte că masivul Buila-Vânturariţa are o conotaţie personală. „Masivul îl ştiu din anul 2000, înainte ca el să devină arie protejată. Aveam un grup de prieteni cu care urcam iarna în munte şi stăteam la o stână. Dragul de acest munte m-a apucat de la prima drumeţie", afirmă tânăra.
Prezentări şi lecţii pentru 4.000
De când e voluntar în Asociaţia Kogayon, Cristiana promovează aria protejată în rândul tinerilor şi turiştilor şi participă la taberele Ranger Junior care sunt organizate în parc în fiecare an. „În ultimii trei ani la tabere, drumeţii în parc, prezentări, lecţii de educaţie ecologică şi alte evenimente, au participat 4000 de copii. La aceste acţiuni asociaţia pune la dispoziţie gratuit materialele necesare organizării taberelor (corturi, saci de dormit, saltele, lanterne, echipament de cercetare şi studiu)", declară Cristiana.
„Mă simt utilă şi las ceva bun în urma mea"
Potrivit recomandărilor făcute de tânăra voluntară, turiştii pot vedea în masivul Buila- Vânturariţa patru sectoare de chei: Bistriţei, Costeşti, Cheia şi Olăneşti. „Peisajul este deosebit de atractiv datorită reliefului carstic. În defileele cheilor sunt peste 100 de peşteri. Pe teritoriul parcului pot fi văzute şi mănăstirile Arnota, Bistriţa, Horezu şi Schiturile Pătrunsa, Pahomie, dar şi Muzeul Trovanţilor", spune Cristina. Tot aceasta le recomandă turiştilor care vor să urce în parc pe cele 19 trasee turistice să fie echipaţi foarte bine, fie pentru vreme însorită fie pentru ploaie, ori zăpadă. „Eu m-am obişnuit de voluntariat şi nu cred că pot renunţa la el. Mă simt utilă şi las ceva bun în urma mea", precizează voluntara. În parteneriat cu acţiunile de voluntariat Cristiana lucrează ca psiholog în sistemul de securitate naţională şi la catedră.
ce-i place
Să citească foarte mult, iubeşte muntele şi drumeţiile în natură. Îi plac oamenii sinceri, punctuali şi corecţi.
ce nu-i place
Persoanele care nu se gândesc şi la cei din jur înainte de a lua o decizie, care îi afectează şi pe ceilalţi din colectiv.
Întrebări şi răspunsuri?
Ce este un Ranger Junior al Parcului Naţional Buila -Vânturariţa?
C.D.: Un Ranger Junior este un copil care îşi doreşte să participe la acest program. Copilul trebuie să fie dedicat cunoaşterii despre mediul înconjurător, apreciază şi respectă natura şi este dornic să împărtăşească şi altora din cunoştinţele dobândite ca Ranger.
Cum pot afla elevii din municipiul Râmnicu Vâlcea mai multe informaţii despre acest parc?
C.D.: Orice şcoală poate solicita prezentări şi lecţii de educaţie ecologică, care vor fi ţinute de personalul parcului şi voluntarii Asociaţiei Kigayon, cu mijloace proprii, în baza unui protocol de colaborare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!