marți, 1 februarie 2011

Ghidul calatorului: Cortul | Viajoa

http://www.viajoa.ro/sfaturi-si-idei/ghidul-calatorului-cortul/

Ghidul calatorului: Cortul

01-02-2011 | Scris de : Alexandra

Cortul meuDupa proverbul "iarna car si vara sanie", chiar daca vi se pare un pic ciudat si poate nu v-ati gandit pe frigul asta la corturi, acum e un moment bun pentru a va cumpara cort. De ce? Pentru ca preturile sunt mai mici fata de perioada verii, cand raioanele de corturi sunt pline de oameni, lucru de care magazinele profita si isi permit sa creasca preturile.

1. Unde / pentru ce vrei sa folosesti cortul

Ca idee, corturile se pot clasifica in:

- corturi de bivuac (formate doar dintr-o foaie de cort)

- corturi montane (de 3 sezoane – primavara, vara, iarna)

- corturi de expeditie (de 4 sezoane – in special pentru iarna)

- corturi de familie (corturi mari si inalte)

cort bivuacAvand in vedere ca vorbim in mare despre incepatori, nu voi vorbi despre corturile de expeditie. De asemenea, despre corturile de bivuac nu o sa spun decat ca sunt formate doar dintr-o foaie de cort si 2 bete de sustinere. Nu au "fund", adica se doarme direct pe jos. Nu sunt un inlocuitor pentru corturi, pentru ca nu asigura protectie in caz de ploaie, nu tin insectele la distanta si singurul avantaj este greutatea mai mica. Cu alte cuvinte, nu le-as recomanda.

Asadar ma voi concentra pe celelalte 2 tipuri de corturi, in special pe cele montane, adica de drumetie si camping.

a) Urci cu el in spate sau campezi langa masina?

cort de familie- daca vrei un cort pentru a campa langa masina, si nu ai de gand pe viitor sa faci drumetii de mai multe zile pe munte, atunci poti sa-ti iei cam orice fel de cort, pentru ca nu il cari in spate. Daca mergi in cuplu, ia un cort de 2 sau 3 persoane, cu antreu, ca sa ai loc suficient. Daca mergi in familie (sau 2 familii, cu copii, etc.) si preferi sa fiti toti la un loc, ia un cort mare, compartimentat, in care poti sta in picioare fara sa te apleci, cu antreu, si tot ce-i trebuie.

- daca vrei un cort cu care sa mergi pe munte, atunci scopul tau principal este sa fie cat mai usor si cat mai mic, dar in acelasi timp sa ai loc in el. Cea mai optima solutie este cortul de 2 persoane. Se poate imparti in doua, pentru a putea fi carat de ambele persoane care vor dormi il el: unul duce interiorul si cuiele, celalalt foaia exterioara (prelata) si betele.

b) Mergi la mare sau la munte?

Nu prea poti sa folosesti acelasi cort si sus pe munte si jos la malul marii. Hai, cortul de munte il poti lua la mare, daca stai doar cateva zile si nu te deranjeaza ca nu te poti lafai, dar in nici un caz nu poti lua in spate cortul spatios pe care l-ai luat pentru mare si sa pornesti sa urci muntii cu el.

Deci daca mergi mai mult la mare decat la munte, nu recomand sa iti iei un cort montan. Se aplica ce am spus mai sus pentru campare langa masina, insa in plus trebuie sa mai tii cont de urmatoarele: cortul sa fie pe cat posibil de culoare deschisa, ca sa nu atraga soarele, sa aiba cat mai multe "ferestre" ca sa se faca ventilarea cat mai bine, sa aiba 2 intrari. De asemenea, daca mergi mai multe zile la mare, chiar si in camping, cumpara si un umbrar din acela care se monteaza deasupra cortului, ca sa nu se incinga.

2. Ce caracteristici te intereseaza la un cort

Greutatea: cum ziceam, daca urci pe munte cu el in spate, trebuie sa fie cat mai mica posibil. Pentru un cort de 2 persoane, o greutate buna este de la 3 kg in jos. Cu cat mai mica, cu atat mai bine.

corturi_trimm_alfa_d_670_0Dimensiunile de baza ale cortului: adica in general patratul in care dormi. Ai grija ca, desi pe un cort poate sa scrie ca e de 2-3 persoane, iar dimensiunile de baza sunt 150 x 220, asta nu inseamna ca in el chiar pot dormi 3 persoane. In cort mai trebuie sa pui noaptea si rucsacurile si alte chestii (asta pe munte, evident) si nu va mai ramane loc pentru inca o a treia persoana.

Cort Quechua 2 Sec de la DecathlonDimensiunile cortului impachetat: Corturile de munte se strang de regula intr-o husa paralelipipedica, destul de mica. Uita-te de la inceput sa vezi cum se strange cortul, pentru ca, de exemplu, desi corturile Quechua 2 secunde (se monteaza foarte repede) de la Decathlon sunt foarte bune pentru campare langa masina, se strang intr-o husa mare, care arata ca un disc cu diametrul de aprox. 60 cm, cu bretele ca sa il poti duce in spate, ca pe un rucsac. Ori, cand ai rucsacul de munte in spate, nu ai unde sa il mai pui si pe ala.

Materialul betelor si cuielor: Pentru fixarea cortului de munte de regula ai 2 sau mai multe bete formate din segmente, care se incruciseaza, si cuiele care trebuie batute in pamant. Materialul din care sunt facute betele este aluminiu sau fibra de sticla. Nu recomand deloc pe cele din fibra de sticla, pentru ca se uzeaza mult mai repede si sunt fragile. Mergi pe cele din aluminiu (sau duraluminiu) care sunt rezistente si usoare. La fel, cuiele tot din aluminiu e bine sa fie facute. Toate acestea se aplica pentru corturile de munte, pentru ca ne intereseaza sa fie cat mai usoare. Pentru campare langa masina, greutatea conteaza mai putin, deci puteti folosi si cuie din fier.

Impermeabilitate: Pe fisa tehnica a cortului trebuie sa scrie de regula rezistenta la apa a foliei de exterior si a foliei de sol (adica fundul cortului), exprimata in mm. E bine ca ambele sa fie peste 3000 mm. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Atentie! Nu lua cort din supermarket, indiferent cat de tentant ar fi. Nu sunt chiar de cea mai buna calitate si daca te prinde ploaia, sansele sa te trezesti cu apa in cort sunt foarte mari.

Buzunar interiorAccesorii: poate suna ciudat, dar sunt foarte importante. Fii atent sa aiba buzunare laterale, o plasa mica deasupra unde se pot pune diverse obiecte, plasa de insecte la intrare. Cel mai bine e sa iei un cort pe care poti sa il vezi montat inainte. Intra in el, inspecteaza-l pe dinauntru si pe afara, vezi daca e usor sa iesi si sa intri in cort, etc.

Numarul de intrari: Majoritatea corturilor au o singura intrare, dar mai sunt unele si cu 2. Cand sunt 2 se face aerisirea mult mai repede, si, mai in gluma mai in serios, daca stii ca vei campa in locuri frecventate de ursi, daca intra ursul pe o usa, barem poti iesi pe cealalta :)

Modul de fixare a betelor: betele se pot fixa fie prin introducere in niste canale/mansoane, fie prin prindere cu un fel de carlige. Recomand cel cu prindere cu carlige pentru ca este mult mai rapid.

3. De unde cumperi un cort si cat costa

Daca vrei un cort pentru mare sau pentru campare langa masina in general, eu personal recomand Decathlon.

Te duci in magazin, te uiti la ele pentru ca sunt montate, si alegi in cunostinta de cauza.

Aici, de exemplu, un cort de 2 persoane 2 seconds costa 150 de lei, unul de trei persoane 210 lei, iar unul mare, de familie, costa intre 390 si 1650 lei.

Cand vine vorba de corturi montane, sunt cateva usoare si la Decathlon, insa pentru o diversitate mai mare recomand sa vi-l cumparati din magazinele de profil.

Nu uita sa rogi pe cei din magazin sa iti dea toate detaliile de care ainevoie pentru a lua cea mai buna decizie. Un cort montan de 2 persoane incepe cam de pe la 300 de lei. Atentie ca preturile pentru acelasi cort difera de la un magazin la altul destul de mult. Cerceteaza temeinic inainte de a lua o hotarare.

4. Cum montezi cortul

Mai ales cand campezi langa masina, pentru ca iti permiti sa iei ceva in plus, ia cu tine o folie pe care sa o pui pe jos, inainte de a pune cortul deasupra. Are rolul de a proteja fundul cortului de crengi uscate si pietre care l-ar putea deteriora, si de a il mentine curat si uscat.

Corturile traditionale, cu 2 sau 3 bete, sunt destul de simplu de montat:

Mai intai pui folia pe jos, apoi pui cortul deasupra (adica partea de interior) si il fixezi in cuie, astfel incat sa fie bine intins. Apoi fixezi betele (le bagi prin canal sau le prinzi de carlige, in functie de sistem), te asiguri ca ai fermoarul de la usa inchis, si ridici toata sandramaua :) Apoi pui si prelata pe deasupra, o fixezi si pe ea, si gata!

Daca te prinde ploaia, nu uita sa inchizi toate "ferestrele"(aerisirile) pentru ca altfel iti va intra apa prin ele in "casa".

5. Cum intretii cortul

- Inainte sa strangi cortul, da jos prelata si las-o la uscat. Daca ai cum, demonteaza-l de tot si pune la uscat si partea interioara, cu fundul in sus. Este foarte important sa nu strangi cortul ud sau umed, iar daca esti nevoit sa faci asta, trebuie neaparat sa-l desfaci si sa-l pui la uscat imediat ce ajungi seara acasa sau undeva unde poti face asta. Daca nu, cortul va prinde mucegai si de cele mai multe ori, il poti arunca direct la gunoi.

- Nu-l impacheta mereu in acelasi mod, pe aceeasi linii, pentru ca se uzeaza mai repede.

- Cand ajungi acasa, despacheteaza-l oricum, chiar daca stii ca l-ai lasat la uscat inainte de impachetare. Lasa-l desfacut sa se usuce la umbra peste tot, asigura-te ca in interior nu ai iarba, crengi sau alte mizerii, si abia apoi il poti impacheta si pune in dulap. Daca nu il pui in dulap, pune-l in orice caz intr-un loc uscat, nu umed.

- Nu spala niciodata cortul in masina de spalat sau la spalatorie chimica! Se curata doar cu un burete umed cu apa rece si cu putin sapun. Citeste instructiunile cortului pentru indicatii particulare de intretinere.

6. Experienta mea cu corturile

In ultimii ani mi-au trecut prin fata ochilor tot soiul de corturi, iar prin mana mi-au trecut doar 2.

cort 3 bete- Unul dintre ele a fost un cort de 3 persoane, cu 3 bete, de tipul celui albastru din imagine. Este un cort confortabil, spatios pentru 2 persoane, si avand intrarea aceea larga, e foarte usor de intrat si de iesit din el. Este numai bun pentru campare langa masina dar nu il recomand pentru mers pe munte pentru ca e prea mare, prea greu si montarea dureaza ceva mai mult datorita batului suplimentar, si datorita faptului ca betele se baga prin canale si nu se prind prin carlige. In plus, asta pe care l-am avut nu era luat dintr-un magazin specializat si, desi nu am avut nicio problema cu el, nu stiu de ce, oricat de mult ma straduim si orice strategie foloseam, nu reuseam deloc sa il montam drept, mereu era sui si fereastra de pe interior nu se potrivea cu aia de pe prelata de nici un fel.

corturi_trimm_alfa_d- Al doilea cort care mi-a trecut prin mana a fost un cort montan, Trimm Alfa D, pentru 2 persoane. Cum ziceam si mai sus, zice ca e de 2-3 persoane, dar asta doar daca consideri ca a treia persoana = 2 rucsacuri, ca altfel nu vad cum ar merge schema. Cu rucsacurile in cort si eventual si cu bocancii (cand ploua nu ii lasi afara) e loc la limita. Oricum, e un cort foarte bun, usor (3 kg), ocupa putin loc in rucsac si il recomand fara ezitare.

Dupa ce vii de la magazin si esti fericit ca ti-ai luat cort, desfa-l in casa si, chiar daca nu-l poti monta pe bune (desi poti incerca pentru ca majoritatea se pot ridica si fara sa le fixezi in cuie), incearca sa te prinzi cum se monteaza, citeste toate instructiunile, ca atunci cand esti la momentul adevarului, sa nu te uiti ca la filme straine. Eu am patit-o, si neavand instructiuni, mi-a luat o ora sa montez cortul. Nu vreau sa stiu pe unde scoteam camasa daca ploua sau mai stiu eu ce.

Ei, acu ca stiti tot ce trebuie, poate ne vedem la vara pe munte! ;)

Sursa: http://www.viajoa.ro/sfaturi-si-idei/ghidul-calatorului-cortul/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?