Cum aleg un rucsac
Acum câteva zile Daniel mă întreba dacă am o recomandare de rucsac pentru el, şi compuneam un comentariu destul de lung pe această temă. M-am hotărât să transform comentariul într-un mic articol, pentru a fi la îndemână şi altor oameni care se lovesc de aceeaşi întrebare. Ca şi persoană care călătoreşte (destul de) mult, rucsacul este o componentă de bază în activitatea mea. Poate să îmi uşureze viaţă sau să mi-o complice.
Fiind un călător care îmbină oraşul cu muntele, invenţiile "moderne" de genul troller-ului nu doar că nu mă ajută deloc, ele nefiind pe placul meu. Iar când mergi la o cabană şi o fată vine cu troller-ul (cum oare să faci o asemenea greşeală???), au ajuns că băieţii să i-l care câţiva kilometri, şi vă asigur că nu e comod.
M-am obişnuit să nu car nimic în mâini, să am libertate totală a mâinilor.
Când alegi un rucsac ar trebui să urmezi câteva nevoi:
- unde îl foloseşti
- cum vrei să îl foloseşti (o jumătate de oră cu autobuzul sau o jumătate de oră cu el în spinare)
- cât de lungi vor fi călătoriile în care pleci cu el
- ce vrei să cari în el
Unde îl foloseşti
La munte sau la oraş. La oraş îţi permiţi să ai un rucsac obişnuit, din materiale mai puţin pretenţioase, fiindcă nu va fi supus unor eforturi foarte mari. Magazinele "mondene" şi super/hiper market-urile îţi oferă variante care probabil te vor mulţumi.
Dacă în schimb vrei să îl foloseşti la munte, în natură, nu îţi permiţi să se rupă, să fie incomod, vrei să fie impermeabil, să aibă compartiment pentru sacul de dormit şi vei avea şi multe bagaje pe care poate le cari o zi întreagă în spate, ceea ce te face să îl vrei foarte ergonomic. Materialul va fi ideal cordura, şi nu un soi de poliester comun care nu rezistă la tratamente mai dure.
Cât de lungă e călătoria
Pentru mine un rucsac de 30 de litri e suficient pentru câteva zile, dar dacă te gândeşti la o tură mai lungă, un rucsac de 60-80 litri este mai util.
Ce vrei să cari în el
Dacă îl foloseşti pentru laptop, îţi vei lua unul care protejează laptopul şi îl ţine "nemişcat". Îţi recomand unul pe ambii umeri, fiind nu doar mult mai sănătos să împarţi greutatea pe doi umeri, dar şi mult mai comfortabil. Dacă vei căra alte obiecte, să zicem, la munte, vei vrea compartiment separabil pentru sac de dormit, posibilitatea de pune un recipient cu apă şi cu furtun, compartimente exterioare, legături exterioare pentru izopren şi beţe de trecking.
Şi, poate cel mai important lucru, legăturile şi cusăturile vor fi mult mai sănătoase.
Dacă vrei să îţi cumperi un rucsac, depinde foarte mult de ce ai la îndemână, iar eu prefer să văd rucsacul înainte de a-l cumpăra fiindcă îl voi folosi câţiva ani şi îl consider o investiţie foarte importantă.
Mă refer mai degrabă la rucsacii ce ridică anumite pretenţii, pentru turele de munte, fiindcă cei de oras trebuie să îndeplinească mult mai puţine condiţii.
Mă interesează foarte mult materialul din care e făcut rucsacul (cel mai bun încă e Cordura de la Dupont, un material foarte rezistent; de obicei unul bun e făcut din cordura+ripstop sau ceva similar) şi are câteva calităţi importante: impermeabilitate (poate are husă impermeabilă inclusă, de obicei va fi tratat, poate cu teflon), cusăturile, felul legăturilor/chingilor, cataramele (mulţi lucrează cu Duraflex), fermuarele (YKK), compartimentele (cam toate au compartiment separabil pentru sacul de dormit, cu acces pe dinafară), suporturi laterale, posibilitatea de a regla diverse legături, funcţionalitatea lui, marca şi în final doar cum arată.
Un rucsac mare ar fi bine să aibă posibilitatea reglării pe înălţime a legăturilor pentru spate.
De unde îl cumperi?
Ştii deja că un rucsac bun de obicei îl găseşti la magazinele specializate pe articole de munte. În ultima perioadă nu am mai trecut prin magazine şi au apărut mai multe mărci pe piaţă, şi dacă sunt mai puţin cunoscute trebuie să urmăreşti detaliile de care zic mai sus. Personal nu aş cumpăra online decât dacă ştiu exact marca şi modelul fiindcă le-am văzut într-un magazin. Fiindcă le ştiu importanţa, sunt destul de pretenţios la echipamentele tehnice şi te sfătuiesc să fii şi tu la fel!
Eu încă prefer mărcile mai tradiţionale pe la noi: Deuter, Atta, Solitair, etc. care şi-au demonstrat calităţile în timp, dar trebuie încercate şi alte variante mai recente" care doar au ajuns mai greu în România. Preţurile sunt între 250 şi 500 ron la rucsaci, diferenţa e de marca şi celelalte caracteristici.
Sper că măcar parţial să fi ajutat pe câţiva dintre voi care vă căutaţi rucsac şi pentru orice întrebări sau completări vă stau la dispoziţie. Aici afli cum se împachetează eficient un rucsac.
Florin
Cum se "face" (aranjează) rucsacul?
Deseori am văzut că pentru excursie prietenii sau cunoscuţii mei se chinuie cu 3 bagaje, şi asta fiindcă nu au încă experienţa de a împacheta lucrurile în rucsac. Cred că articolul acesta ajută mai mulţi cititori.
Rucsacul de tură ar trebuie să fie confecţionat din material impermeabil, respectiv cordura sau oxford (preferabil cordura). Este un material foarte rezistent la uzură, mult mai dur decât clasicul "plastic" intalnit la rucsacii obisnuiti din comert. Trebuie să aibă o culoare vie (roşu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat să nu se folosească rucsacii de tip vechi cu cadru metalic sau raniţele militare, deoarece in zilele noastre exista materiale mai performante care oferă atât un comfort suplimentar cât şi o mai mare uşurinţă în folosire.
Cum se "face" (aranjează) rucsacul?
Hainele şi sacul de dormit se pun mai întâi în pungi de plastic!
Sunt câteva principii de care trebuie să ţii cont când faci bagajul: distribuirea greutăţii, uşurinţa accesului la cele mai folosite lucruri, grija ca unele obiecte să nu se spargă/rupă.
Împărţirea optimă a greutăţii în rucsac (în turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:
- 1. Jos se aşează lucrurile uşoare (şi sacul de dormit)
- 2. Urmează cele cu greutate medie
- 3. În dreptul omoplaţilor se aşează ce este mai greu
- 4. La exterior se aşează lucruri uşoare
- 5. Trusa medicală trebuie să fie cât mai la suprafaţă
Să îţi explic de ce astfel şi de ce nu e bine să pui mâncarea (lucrurile grele) jos. În mod normal, fără greutate în spate, centrul de greutate este undeva in dreptul abdomenului, la egală distanţă de picioare. Acest lucru tinde să se schimbe când purtăm o greutate în spate, şi pentru a ne echilibra ne aplecăm înainte. Dacă greutatea e în spate – jos, in dreptul bazinului, ca să ne echilibrăm ne vom apleca mai puternic; în schimb, dacă greutatea este în dreptul omoplaţilor, ea este mai aproape de centrului natural de greutate, deci aplecarea va fi mai mică, iar în ture lungi acest lucru ne va da un mai mare comfort.
Dacă pui lucrurile grele prea sus, te vor dezechilibra prea uşor, fii atent/ă şi la acest aspect.
Foloseşte legăturile din dreptul brâului, astfel greutatea pe umeri va fi mai mică. Strânge bine legăturile, ca bagajul să nu se mişte în toate direcţiile, cum ar vrea el.
Obiectele casante (ia cât mai puţine cu tine) trebuie băgate între haine, să nu se lovească şi spargă.
Lucrurile la care vrei să ai acces des le vei pune in buzunarele rucsacului, sau deasupra. Nu îţi doreşti ca pentru un pachet de serveţele să desfaci jumătate de bagaj.
Foloseşte tot spaţiul rucsacului, nu lăsa spaţii goale. Încearcă pe cât posibil să ai totul în rucsac şi să nu ai alte "anexe" (plase, etc.) fiindcă la drum sunt foarte incomode şi te vor obosi, asta pe lângă faptul că ai şanse să se rupă. Pliază bine de tot hainele, să ocupe cât mai puţin loc. Dacă cumva în rucsai ai luat o cană din plastic sau aluminiu, în ea poţi băga alte obiecte, economisind spaţiu.
Nu lua lucruri inutile în călătorie, orice gram în plus contează! (ex.: 3 perechi de pantofi, rochie de seara, super-trusa de machiaj, etc.). Ştiu că va fi greu, dar parada modei chiar se ţine altundeva!
Sper să te ajute aceste informaţii strânse din experienţă şi de la GD.
Tu cum îţi făceai bagajul înainte?
http://drumliber.ro/ce-iau-cu-mine-in-excursie-cum-planific-o-excursie/
Plan de excursie
Acum ceva timp am primit de la Flori o propunere: sa fac un articol in care sa explic cum se planifica o excursie, ce ar trebuie si ce nu ar trebui luat intro excursie.
Update: Tot in acest articol gasesti link-uri spre locurile unde afli cum sa impachetezi un rucsac si sfaturi despre ce trebuie sa ai in vedere cand iti cumperi un rucsac.
Indiferent daca esti genul omului care nu isi face planuri detaliate sau esti foarte spontan(a), un minim de pregatire iti asigura o excursie linistita, fara incidente. Cei care sar aceasta etapa risca ori sa rateze unele lucruri faine de vazut si trait, ori chiar sa nu se distreze fiindca apar elemente neprevazute pentru care nu sunt pregatiti.
Eu gandesc si planific asa o excursie:
- destinatia: unde merg
- studiu: meteo
- transportul: cum merg acolo si inapoi
- logistica: ce imi iau cu mine in excursie
- distractia: ce fac acolo, studiu: obiective din zona sau pe drum
- anturajul: cu cine merg sau cine e acolo
Incerc sa imi fac timpul cat mai placut, dar si cat mai util, pentru ca in final sa obtin maximul posibil din acea excursie. Timpul fizic este acelasi si daca faci lucruri interesante, si daca stai, iar eu prefer sa fiu "activ".
1. Destinatia
Aproape intotdeauna cand am plecat, am stiut unde trebuie sa ajung, am avut un punct de final al drumului. Sunt locuri unde nu am mai fost si imi doream sa ajung, sunt poate recomandari din partea prietenilor, recomandari gasite pe internet ori in presa. Iar uneori
sunt locuri unde am mai fost si prima impresie mi-a creat dorinta de a reveni in acel loc.
Te ajuta sa studiezi cateva date despre locatia unde vrei sa mergi, si cele mai bune informatii le vei obtine de la prietenii care au fost deja acolo sau pe internet, de la altii care au fost inainte ta in zona. Site-urile specializatea, forumurile sau blogurile sunt surse bune in informatii utile, tata google probabil ti le va servi pe tava.
Este bine ca macar un prieten sau cineva din familie sa stie unde mergi, pentru orice eventualitate.
Curand va aparea o lista cu destinatii preferate in Romania, o sa astept cu drag sfaturile tale!
2. Studiul conditiilor meteo si de clima locala
O vreme buna este de multe ori conditia necesara si obligatorie pentru o excursie in natura, dar in caz ca doresti sa vizitezi locatii precum orase, muzee, nu este necesara. In functie de locul unde mergi, o sa adaptezi planul la vremea ce va fi, iar uneori chiar sa programezi excursia in functie de vreme.
Studiaza in avans si conditiile climaterice locale, sa vezi temperaturile maxime si minime in acea perioada. Eu studiez vremea, online, pe mai multe site-uri.
Pentru acces usor la starea vremii, am făcut pagina: vremea.drumliber.ro. Scrii numele oraşului/localităţii apropiate de locul unde mergi şi cu Enter afli starea vremii pe următoarele 5 zile. Cu un click afli prognoza pe 2 saptămâni. Sursa: AccuWeather.com
Alte site-uri: vremea.com, accuweather.com, vremea.kappa.ro, weather.com
3. Transportul
Fiecare isi alege cu ce merge in functie de preferinte si capacitatea fiecaruia si de variantele posibile: tren, masina, autobuz, autostop, bicicleta. Eu prefer autostopul.
Update:
Între timp am scris, zic eu,
cel mai complet ghid despre autostop din România.
Este împărţit în 3, să pot cuprinde cât mai bine atât teoria, cât şi practica.
- Partea 1: Prezentare, argumente, ce poţi câştiga dacă practici autostopul
- Partea a 2-a: Practic. Cum fac eu, metodele mele.
- Partea a 3-a: Întâmplări deosebite în practica mea de autostopist. Å¢i se pot întâmpla şi ţie, citeşte-le!
Daca mergi in zone mai izolate, e posibil sa fii nevoit sa imbini 2 sau mai multe dintre aceste metode. Traseul (daca nu il cunosc deja) il calculez tot online, pe site-urile: viamichelin.com, maps.google.com – click pe Get directions, maps.yahoo.com, bing.com/maps. Primele 2 sunt pentru mine cele mai practice. Foloseşte aplicaţia noastra (&Google Maps) de calculare a traseului pentru călătorie.
4. Logistica
- Cort, sac de dormit, izopren – daca nu planuiesti sa stai la o pensiune/motel/hostel/hotel/acasa la prieteni, ai nevoie de cele 3 obiecte. Ele sunt Casa, Patul si Plapuma. Acum exista corturi usoare si cu montare foarte rapida, iar sacii de dormit sunt tot mai usori si buni izolatori (iti recomand un sac de tip sarcofag adaptat temperaturilor la care vrei sa il folosesti); izoprenul iti va face sederea mai "calda", fiind folosit ca izolator intre sacul de dormit si pamant/podea. Te asigur ca este foarte util!
- Imbracaminte – pe straturi. Cel mai bine e sa nu te bazezi doar pe o haina care pe care sa o folosesti la toate conditiile de vreme, fiindca nu iti va fi foarte comoda calatoria. E foarte practic sa ai cateva haine mai specializate, de genul o bluza de polar (PolarTech sau materiale similare) deoarece e un material foarte bun si calduros, dar si care permite aerisirea pielii, deci mai putina transpiratie. Pentru vant o bluza care nu permite trecerea vantului te poate ajuta destul de mult (ce numim "wind-stopper"). Hainele din materiale moderne sunt mai usoare si iti asigura un confort mai bun decat cele clasice, iar in caz de vreme rea hainele din materiale sintetice sunt mai bune decat cele din bumbac.
Atunci cand mergi la munte te ajuta sa fii pregatit pentru toate conditiile meteo, ziua poate fi cald, noaptea e frig iar soarele poate fi inlocuit dintr-odata cu o ploaie torentiala. Trebuie sa te adaptezi conditiilor din zona, vaile raurilor sunt mai racoroase iar seara si noaptea poate fi racoare. - Incaltaminte de calitate. Decat sa se rupa pe drum, mai bine aveti bocanci sau incaltaminte sport in stare buna, care sa poata fi folosita fara a da gres. Iarasi, vremea si anotimpul pot sa decida incaltarile: sandale sport (Teva, etc.), bocanci sau pantofi sport normali.
- Rucsac de calitate! Este unul dintre cele mai importante lucruri pentru un calator. In nici un caz nu ai nevoie ca la drum sa se rupa rucsacul. Unul din materiale de calitate: cordura, ripstop, poate face diferenta. De obicei rucsacii de marca sunt mult mai bine lucrati, au cusaturi zdravene, fermoare bune (YKK, etc.), legaturi foarte bune, catarame bune, sunt de multe ori tratate pentru impermeabilitate si decolorare, poate au o husa impermeabila atasata. Buzunare bine gandite, posibilitatea de a tine un recipient de apa dotat cu furtun, sunt si ele de obicei dotari pe care le gasiti la rucsacii de calitate. Marimea rucsacului? Depinde care e lungimea excursiei. Pentru cateva zile un rucsac de 30 de litri poate fi mai mult decat suficient. Pentru excursii mai lungi, unul de 65-75 de litri ar trebui sa fie suficient. Este important sa inveti cum se impacheteaza pentru excursie si cum se "umple" rucsacul (voi scrie despre asta in curand).
- Ac si ata – in caz de nevoie, poate se rupe o haina, poate un rucsac mai "nevoias". Niciodata nu strica, si ocupa putin loc.
- Mancare - in functie de locatie poate fi necesara din start sau se poate lua la fata locului. Daca merg la oras nu merita carat decat ce este specific locului de plecare, restul probabil fiind usor de gasit si la destinatie. Daca mergeti intr-o statiune, va recomand sa va cumparati cele necesare intr-un oras obisnuit, fiindca in statiuni preturile sunt mai mari. Daca merg in mediul rural, prefer sa ma "alimentez" cu cateva produse naturale din zona. Lapte natural, branza, fructe, sau alte bunatati se pot lua direct de la sursa, de la localnicii din zona. La Balea Lac de exemplu puteti sa faceti rost de cascaval bun, de soric de porc, slanina sau alte mancaruri foarte bune, specifice zonei.
- Saci de gunoi. Suntem oameni si ne pasa de natura si de cei care vor veni dupa noi, fie ca e vecinul nostru sau poate vor fi peste ani, copiii nostri. Sau chiar noi. Efortul este foarte mic sa ne ducem resturile la gunoi, dupa excursie recipientele fiind goale, mult mai usoare si mai putin voluminoase. Stim ca in felul acesta ne respectam chiar pe noi!
- Briceag - e de inteles, necesar atat la mancare cat si la alte activitati in natura. Unul multifunctional de la VictorInox iti poate face viata mai usoara.
- Lanterna – una obisnuitat sau poate chiar o lanterna frontala cu leduri, pentru o mai usoara folosire, fara a "ocupa" mana.
- Apa! – vara, macar 2 litri de apa pe zi este recomandat sa consumam, asa ca vedeti cum faceti sa aveti acea apa.
- Medicamente de baza – un leocoplast, o aspirina si poate ceva pentru dureri. Primul este de multe ori foarte util, mie chiar in ultima excursie mi-a folosit.
- Acte (Carte de identitate) – legea romana ne obliga sa avem la noi oricand cartea de identitate (buletinul). Daca mergeti in zone de frontiera cu atat mai mult este necesar sa il aveti "la purtator".
- Alte lucruri specifice fiecaruia (depinde de fiecare, stii tu ce iti mai trebuie). In Delta Dunarii sau in apropiere (Vezi articolele despre Vadu) nu uita sa iei crema sau solutie pentru tantari, altfel sederea acolo iti va fi foarte grea! La mare si probabil si la munte iti trebuie si crema de protectie solara!
- Harta regiunii, rutiera, turistica – sa stii unde trebuie sa ajungi si cum.
- Harta locului – pentru a va putea descurca mai bine in zona, o harta poate fi foarte folositoare.
- Obiectele de igiena personala – hartie igienica, periuta si pasta de dinti, servetele umede ("dus mobil"), etc.
- Aparatul foto – in timp iti vor ramane amintirile, dar ele se sting treptat, iar fotografiile din locurile vizitate vor trezi de fiecare data acele placute amintiri. Nu iti uita aparatul foto acasa si sa ai mereu acumulatori incarcati de rezerva.
Regula de aur: nu lua mai mult decat poti cara sau mai multe lucruri decat ai nevoie!
Nu va muri nimeni daca nu ai la munte parfumul tau preferat sau cele 3 perechi de pantofi de lac din debara. Gandeste fiecare lucru pe care il iei si care e scopul lui, in drumetie fiecare gram in plus carat conteaza!
5. Ce fac acolo? Cum ma distrez?
La oras: dupa ce ai citit cateva brosuri despre zona unde ai mers, vei stii care sunt principalele obiective si cateva dintre curiozitatile zonei. Asa iti faci planul in functie de zile si orele in care sunt deschise. Pentru efect maxim, iti recomand ca in locatiile la inaltime (turnuri, biserici inalte, varfuri de deal; nu si munti, ca probabil nu vei avea timp sa cobori pe lumina) sa urci pe seara, cand soarele se arata mai bland si lumineaza foarte placut orasul ori zona. Pozele cele mai reusite se fac dimineata si seara, soarele si umbrele ajuta la acest lucru.
6. Anturajul.
Fiecare stie pe cine vrea cu el sau ea in excursie. Poate mergeti in cuplu, poate cu grupul de prieteni, sau poate singur/a. Depinde unde mergi si ce vrei sa faci acolo. Daca mergi la munte sau in locuri mai dificile putin, trebuie sa tii cont de anturajul cu care mergi; nu oricine va putea merge oriunde, uneori va trebui sa alegeti un traseu mai usor, sa faci mai multe pauze, sa ii ajuti sau sa elimini din "joc" traseele de dificultate mare.
Dacă eşti în căutarea unui rucsac găseşti mai multe detalii aici, iar aici afli cum să împachetezi / arajează lucrurile în rucsac.
Cu speranta ca sfaturile mele te ajuta, iti doresc ca toate drumurile de acum incolo sa fie libere! Drum bun!
http://www.youtube.com/watch?v=oYQBsy5K6nc
http://www.youtube.com/watch?v=xydImH369w8
http://www.youtube.com/watch?v=C4F9bD93vsc
http://www.youtube.com/watch?v=brTFrzy5OWU
http://www.youtube.com/watch?v=ynIlrp3r_zY
http://www.youtube.com/watch?v=lbatfCCUqZc
http://www.youtube.com/watch?v=kvb-naevV-Y