miercuri, 7 aprilie 2010

Experimentul Caveman: Punct. Linie. Si de la capat » Think Outside The Box

Magor Csibi

Asa ca acum o sa iau si o sa analizez programul meu punct cu punct. O sa incerc sa acopar toate aspectele proiectului. Daca simtiti ca am omis ceva, nu ezitati sa-mi semnalati. Dialogul si bilantul continua la commenturi, asa cum v-am obisnuit deja.

Deci:

1. Transport

A fost o experienta interesanta, daca ma gandesc la transport. Dupa ultimii cativa ani, in care am stat zile intregi si zeci de mii de kilometri in masina, nici nu m-a tentat foarte mult sa mai calatoresc cu acest mijloc de transport. Daca e sa fim sinceri, insa, trebuie s-o spun: n-avem alternativa la masini.

CFR-ul e praf si pulbere. In afara de rutele importante, daca e sa iei un personal in tara, simti ca esti in perioada comunista. Punctualitatea lor e o gluma de 1 aprilie, confortul la fel, iar despre viteza de deplasare mai bine nici nu vorbim. Nu exista o tara moderna fara cai ferate moderne. Dar noi aici mai avem mult de asteptat.

Nici Bucurestiul nu e raiul de pe pamant din punctul asta de vedere. In afara de metrou, care acopera doar o parte din oras, e destul de greu sa te deplasezi. Stai in ambuteiaj intr-o mare veselie si in troleu, si in autobuz, atat ca mai ai ocazia sa socializezi in picioare cu alti oameni, vrand-nevrand.

Mi s-a parut o regula usoara, dar n-a fost chiar asa. A fost primul motiv de “cearta” cu prietenii, iar daca vrei sa iesi noaptea in Bucuresti fara masina, pregateste-te de muuult mers.

Regula cu liftul si scarile rulante e una extraordinar de utila. Inseamna conditie fizica, te ajuta sa scapi de stres si te si mobilizeaza. Va recomand cu mare caldura.

Cred ca, la o evaluare finala, am reusit sa ma tin de reguli in general. Am mai folosit de cateva ori masina, recunosc, dar doar in situatii extreme (pierdeam trenul sau eram inghetat in munti).

Sunt pregatit sa pastrez aceasta regula pe cat posibil. Cat mai putina masina, cat mai putin avion, iar solutia mea in oras va fi bicicleta. Una mica, urbana si pliabila.

2. Deseuri

Pot sa consider ca la acest punct, in mare, am esuat. E imposibil sa traiesti fara sa generezi multe deseuri. Si asta se va schimba doar daca ne intereseaza si ne vom implica. Chiar si majoritatea produselor “eco” au ambalaje extrem de poluante.

Deseurile sunt peste tot, oriunde ne uitam, oriunde ne ducem. Poate ne-am si obisnuit cu ele, de aceea le ignoram cu eleganta si le generam cu o harnicie nemaivazuta. Putem aici sa scriem mii de reguli. Dar daca vrem sa ne si tinem de ele, o sa murim de foame. Totul e ambalat, de la bananele din magazin, pana la paine si lactate. Incetul cu incetul, o sa ajungem sa primim pungi minuscule cand cumparam un pachet de tigari sau o ciocolata.

Ar fi nevoie de o constientizare larga a problemei pentru a se schimba ceva. Daca am sta fiecare sa ne gandim la deseurile pe care le generam, ne-am da seama exact de ce e nevoie pentru a fi mai constienti. Consumam fara nici o limita. Iar lumea este limitata.

La acest punct am simtit efectiv ca nu reusesc sa generez nimic util. Pentru ca chiar daca este util sa ne schimbam obiceiurile, pentru aceasta problema e nevoie de o schimbare la un nivel mai larg, iar pentru asta am nevoie de mine, de prietenii si apropiatii mei, de voi, de prietenii si apropiatii vostri. Asta pana cand nu ne sufoca gunoiul.

Cred ca este cea mai mare provocare lasata de acest proiect si totodata cred ca e cel mai important sa urmez in continuare regulile pe cat este posibil.

3. Cumparaturi

N-a fost foarte greu sa nu cumpar nimic nou. Am descoparit initiative interesante, oameni noi si am invatat ca nu ne trebuie tot ce credem ca ne trebuie. De mult voiam sa-mi cumpar, de exemplu, pantofi pentru ciclism. Practic sportul de o bucata buna de timp si m-am gandit ca ar fi un pas inainte. Pe de alta parte,

(...)

http://think.hotnews.ro/experimentul-caveman-punct-linie-si-de-la-capat.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?