joi, 29 aprilie 2010

Bicarbonatul de sodiu ca tratament (I)

http://sanatate.ele.ro/Produse-naturiste/Bicarbonatul-de-sodiu-ca-tratament-I-_--a10842.html

Bicarbonatul de sodiu ca tratament (I)

26 Apr 2010 16:31 Autor: Nuage

Daca e un tratament de pe vremea bunicii care nu piere si care revine mereu la moda, acela e bicarbonatul de sodiu! Si nu degeaba, caci acest produs atat de simplu poate trata numeroase afectiuni cotidiene.

Nume multiple pentru un produs unic

Bicarbonat de sodiu, hidrogenocarbonat de sodiu, carbonat monosodic, „baking soda” pentru americani sau NaHCO3 pentru chimisti: toate aceste nume sunt date unui singur produs, cel mai adesea denumit praf de copt.

El se prezinta sub forma unei pudre albe inodore, asemanatoare cu faina, este inofensiv si are avantajul de a fi 100% biodegradabil.

Contra durerilor de stomac si pentru ameliorarea digestiei

Formula chimica a bicarbonatului de sodiu ne arata ca substanta este o sare alcalina, ce are puterea de a neutraliza un mediu al carui pH este prea acid. Este vorba despre o solutie tampon.

Suferi de arsuri stomacale? Inseamna ca ai un pH acid in stomac, iar bicarbonatul este exact ceea ce-ti trebuie pentru a-l neutraliza. Dilueaza o lingurita de bicarbonat intr-un pahar mare cu apa si bea-l incet pe tot, chiar daca gustul nu e foarte placut. Senzatia de calmare apare imediat.

Acelasi remediu si daca suferi de reflux acid: pH-ul de 8.4 al bicarbonatului de sodiu il va neutraliza pe cel al acidului clorhidric, responsabil de senzatia dezagreabila. Vei simti nevoia sa eructezi, caci in reactia chimica se formeaza CO2 (dioxid de carbon, un gaz care se ridica).

Bicarbonatul este eficace si in digestiile dificile. Poti sa-l adaugi in apa in care fierbi legumele pe care stii ca le digeri mai greu.

Aceeasi reteta este valabila si pentru mahmureli, contra greturilor specifice de a doua zi dupa bauta.

Se impun totusi cateva recomandari de baza:

  • Tratamentul cu bicarbonat de sodiu nu este recomandat daca urmezi un regim fara sare si se recomanda parerea medicului daca urmezi un tratament medicamentos.

  • Femeile insarcinate si copiii mai mici de 5 ani nu trebuie sa recurga la acest remediu.

  • Daca simptomele persista mai mult de 2-3 zile, daca se agraveaza sau sunt de o violenta anormala, consulta imediat medicul.

    Pentru o respiratie proaspata si fara tartru

    Bicarbonatul de sodiu este extrem de utilizat si pentru a rezolva problemele buco-dentare, in lipsa dentistului. De altfel, bicarbonatul se afla frecvent in compozitia pastelor de dinti.

    Functia sa alcalina ii permite sa neutralizeze acizii produsi prin degradarea resturilor alimentare ramase in gura. Aceste resturi sunt vinovate de halena si deterioreaza, pe termen lung, smaltul dentar. Bicarbonatul poate actiona asupra unor alimente foarte acide, cum sunt ceapa si usturoiul, dar si asupra unora mai bazice, precum pestele.

    Dilueaza o jumatate de lingura de bicarbonat in jumatate de pahar cu apa rece sau calaie si fa bai de gura, cu gargara, timp de cateva minute. Iti vei regasi respiratia proaspata si iti vei pastra smaltul dentar. Consulta medicul dentist daca halena se datoreaza cariilor sau bolii parodontale.

    Folosita dupa periajul dintilor, aceatsa baie de gura te ajuta sa lupti contra cariilor si placii dentare (precursoare a tartrului). Nu uita sa clatesti cu apa apoi, altfel vei ramane cu un gust sarat in gura.

    Alta utilizare a bicarbonatului: albirea dintilor. Totusi, trebuie sa fii prudenta atunci cand folosesti bicarbonatul pe post de pasta de dinti, caci acesta poseda proprietati abrazive puternice si poate, pe termen lung, sa dauneze smaltului dentar si gingiilor. De aceea nu trebuie folosit zilnic, ci maximum de doua ori pe saptamana in periaj.

    Bicarbonatul este interzis in igiena orala daca ai gingiile sensibile sau daca smaltul este foarte fin. Cere sfatul dentistului. Daca insa esti tentata, iata o reteta de pasta de dinti ce poate fi preparata acasa:

  • 1 ingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita sare de mare fina
  • 3 linguri pudra fina de argila alba
  • 2 linguri glicerina vegetala
  • 2 picaturi ulei esential de menta

    Amesteca totul intr-un bol si serveste proaspat! Indeparteaza si arunca stratul superior al amestecului daca dupa mai multe zile prezinta un aspect indoielnic.

  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Comentariile sint moderate!

    ShareThis

    Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
    Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

    Publicitate

    sigur.info-internet mai sigur pentru copii

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails
    what is my ip address?