O fi Banatul fruncea? In cazul asta e. Unde au esuat Ministerul Agriculturii, Guvernul, Parlamentul, fondurile europene si ceilalti, ei au reusit. Au inceput sa salveze micii agricultori din judetul Timis. Si nu numai atat. Proiectul a fost dezvoltat in cadrul unui proiect al Consiliului Europei, in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, avand ca partener institutional Primaria Municipiului Timisoara.
Stim ca toti vor sa salveze agricultura, taranii, produsele, istoria, dar nimeni nu e capabil sa si faca ceva concret. Atata vreme cat peste tot se vorbeste despre fonduri, reformare, strategii, se scriu si se deseneaza sute de pagini despre viitorul fermierului roman, ASAT-ul tace si face.
ASAT nu este o asociatie juridica. E mai degraba o asociere intre consumator si producator. O relatie asemanatoare celei pe care o am eu cu “patronul” magazinului de la parterul blocului meu. Ei nu fac altceva decat sa creeze o legatura directa intre micul producator, care in mod normal are de luptat cu sute de taxe dar si cu magazinele mari, si consumatorul urban, care nu are mereu unde sa gaseasca rosii sanatoase.
In cadrul acestui proiect, agricultorul nu doar cultiva legume, ci cultiva legume pentru oameni. Nu se creaza o legatura pur comerciala intre producator si consumator, ci mai degraba una reala. Cultivatorul stie ca se straduie nu numai ca sa aiba un trai decent, dar si pentru Dragos, Maria si Andrei, adica pentru oameni normali. In acest fel, producatorul va fi mult mai responsabil si va si primi un feedback real, consumatorul avand libertatea sa renunte la serviciile sale, in anumite cazuri.
In ASAT nu toate produsele sunt certificate ca fiind Eco, exigentele fiind destul de mari, dar se garanteaza ca toate produsele sunt obtinute in mod natural. Adica fara modificari genetice, fara pesticide, ierbicide(...)
http://think.hotnews.ro/experimentul-caveman-cand-cativa-oameni-pot-schimba-lumea.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!