http://www.armonianaturii.ro/Sarea-in-bucate.html*articleID_1208-articol
Sarea in bucate
Data aparitiei: 16.11.2010
Nu tuturor le este cunoscut faptul ca sarea marina folosita in mod
obisnuit pentru a da gust mancarii nu este doar, dupa cum ar trebui sa
fie, materia ce ramane in urma procesului de evaporare a apei de mare,
ci este obtinuta dupa succesive si repetate spalari realizate cu scopul
de a indeparta acele elemente (minerale, metale etc.) considerate in mod
gresit ca fiind impure pentru sare.
De fapt, in apa de mare este prezenta o varietate insemnata de elemente
chimice, chiar daca intr-o cantitate, pentru unii, redusa. Dar este
cunoscut si faptul ca in substantele naturale prezenta chiar in
cantitate minima a unui element (numit in acest caz oligoelement)
reuseste sa exercite o bogata activitate biologica, deseori in prezenta
unor mici cantitati de diferite elemente.
*Sarea marina nerafinata, sau integrala, constituie o sursa extraordinar
de bogata si perfect echilibrata de oligoelemente*, indispensabile unei
corecte dezvoltari a reactiilor metabolice organice.
De exemplu: pentru producerea hemoglobinei (o proteina continuta in
globulele rosii din sange, avand proprietatea de a fixa si transporta
oxigenul) este necesara prezenta fierului; fierul, la randul sau, va fi
usor utilizat doar in prezenta unor cantitati mici de cupru; actiunea
cuprului va fi accentuata de alte si mai mici cantitati de cobalt;
activitatea acestuia din urma va fi posibila datorita manganului in doze
si mai mici, etc.
Daca lipseste o veriga din acest lant, probabil cu mult mai lung si mai
complex, producerea de hemoglobina va fi deficitara, chiar in prezenta
unei cantitati suficiente de fier.
*Prezenta elementelor minerale in apa de mare* (mg)
Clor 19,3
Fluor 0,001
Sodiu 10,7
Rubidiu 0,0002
Magneziu 1,3
Litiu 0,00007
Sulf 0,9
Zinc 0,00007
Calciu 0,42
Fosfor 0,00006
Potasiu 0,37
Iod 0,00005
Brom 0,06
Arsenic 0,00002
Carbon 0,02
Cupru 0,00001
Stronþiu 0,01
Cesiu 0,000002
Bor 0,1
Argint 0,0000003
Siliciu 0,001
Aur 0,00000001
Sarea marina integrala reprezinta astfel sursa cea mai practica si
naturala pentru mentinerea sau restabilirea echilibrului elementelor
minerale in organismul nostru. Dar consumul de sare marina integrala in
locul sarii rafinate se impune si datorita unei alte serii de motive.
*In zilele noastre, consumul de sare (chiar si 30 gr de persoana in
fiecare zi) este cu siguranta excesiv* fata de cantitatile recomandate
de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (nu mai mult de 5 gr pe zi).
Aceste doze nu trebuie depasite pentru a nu genera anumite boli,
cunoscute ca fiind rezultatul excesului de sare: hipertensiunea si mai
ales complicatiile acesteia.
Excesul de sare rafinata (practic, clorura de sodiu in proportie de
99,9%) contribuie la rigidizarea arterelor si provoaca o puternica
retentie a apei: acesti doi factori sunt la baza cresterii presiunii
arteriale care, la randul sau, va determina alte consecinte nefaste
precum insuficienta renala, hemoragii (de temut sunt cele cerebrale),
dificultati cardiace etc.
Obisnuinta de a consuma sare in exces se creeaza inca de la o varsta
frageda cand gustul hranei este in mod sistematic acoperit de prezenta
sarii, aceasta fiind folosita mai mult dupa exigentele si gusturile
adultilor ("dar cum va reusi sa manance aceasta mancare ce nu are nici
un fel de gust?") decat in functie de adevaratele necesitati ale
copilului, pentru care un morcov sau o bucata de dovleac reprezinta in
sine gusturi noi si delicioase.
*Sarea marina integrala, prin bogatia sa in elemente minerale, adauga
savoare hranei prin doze in mod cert mult mai reduse fata de sarea
rafinata.*
Aceasta schimbare in obisnuintele culinare va contribui cu certitudine,
impreuna cu o reeducare a gustului, la scaderea considerabila a
cantitatii de clorura de sodiu din alimentatie.
La polul opus, regimul strict fara sare produce anumite tulburari ca:
diminuarea apetitului, oboseala, apatie, dereglari stomacale, slabiciune
musculara, pierderea cunostintei, crampe, dureri generalizate si, in
cazuri extreme, tulburari renale si azotemie.
*Alte moduri de intrebuintare:*
/*Intern:*/
- bautul apei putin sarate combate anemia si oboseala;
- sarea, in cantitate mai mare, topita in apa este purgativa;
- in cazuri de otraviri se provoaca voma dandu-i persoanei respective sa
bea un pahar de apa calda in care s-au topit 2 lingurite de sare;
/*Extern:*/
- baile de sare sunt tonice si sunt indicate in leucoree, reumatism;
- contra guturaiului: se trage pe nas putina apa cu sare;
- gargara in amigdalita, angina difterica si alte afectiuni ale gatului;
- contra racelii: bai de sare; se pot face frectionari cu alcool in care
s-a topit sare;
- contra durerilor si a umflaturilor, dureri reumatice, varice: pe
locurile respective se pun saculeti din panza care se umplu cu sare
incalzita; acesti saculeti se pot pune si pe abdomen in caz de colici
intestinale, splina marita, sau friguri;
- sarea de bucatarie se foloseste pentru clisme (o lingurita la 1l de
apa calda)
/*Observatii:*/
- alimentele trebuie sarate dupa fierbere (sarea mareste temperatura de
fierbere a apei);
- excesul de sare accentueaza acuitatea simturilor (mai ales a mirosului).
/*Contraindicatii:*/
- ascite cirotice, edeme, epansamente cardiace, epilepsie, hidropizie,
hiperclorhidrie, infectii acute, febrile, toxice, nefrita, nevralgie
sciatica, pneumonie.
/autor: /dr. Andra Bazavan, "Bucataria verde", Editura Firul Ariadnei
sursa: www.venus.org.ro <http://www.venus.org.ro/>
--
Cu drag,
Radu Serban
------------------
www.nicolaeserban.ro
www.scouts.ro