http://www.ecomagazin.ro/rosiile-tratate-pot-fi-toxice-spun-cercetatorii/
Roşiile tratate pot fi toxice, spun cercetătorii
Floarea Burniche, rosii tratate, toxice
Cercetătorii atrag atenţia că substanţele folosite de legumicultorii români pentru coacerea mai rapidă a produselor, pot fi toxice.rosii tratate
Agricultorii români forţează creşterea fructelor şi legumelor, ca să facă faţă concurenţei produselor din import. Oamenii folosesc substanţe chimice îndeosebi la cultivarea roşiilor.
"Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive", declara un specialist, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău.
Unii cercetători susţin însă că o repetare a dozei administrate poate fi toxică.
"Sunt producători care folosesc produse chimice interzise. Stimulatorii de fructificare au efect toxic prin doză şi efect cumulativ, prin repetarea dozei", a explicat cercetătorul legumicol Floarea Burniche.
Nu este însă o regulă general valabilă. În acest moment, pe pieţele din România există şi agricultori care folosesc stimulatori care nu sunt toxici.
"Sunt unii ţărani care folosesc metode nepoluante. Se pot folosi bondari pentru polenizare sau unii au sisteme de încălzire a solariilor şi se pot coace mai repede", a explicat conferenţiarul doctor la Facultatea de Horticultură, Viorica Lagunovschi
Potrivit acesteia, românul de rând nu poate să recunoască cu ochiul liber care sunt roşiile tratate şi care nu, însă a spus că ar trebui să ne ferim de cele mai colorate şi mai tari.
"Legumele sunt mai intens colorate şi mai tari iar, când se secţionează sunt zone verzi, care demonstrează clar că a fost copt mai repede", a explicat Viorica Lagunovschi.
Sursa: Realitatea TV
http://www.amfms.ro/din_presa/5384.html
Atentie la rosiile cu mot! Sunt toxice?
Rosiile de pe tarabe arata impecabil, dar au tot mai putine calitati nutritive.
Cercetatorii stiintifici atrag atentia ca pot fi chiar daunatoare sanatatii.
Si, culmea, cele mai periculoase sunt rosiile care au invadat, în acest sezon, pietele: cele cu mot, fara codita, de marime medie.
Dupa o iarna grea si lunga, când am mâncat numai rosii de import, de cele mai multe ori fara gust si miros, iata ca a venit si vremea tomatelor autohtone. Sunt pline tarabele în piete cu maldare de rosii cu mot.
Frumoase si gustoase. Si, ce ne atrage cel mai mult, românesti! Din gradinile taranilor nostri.
Adica, gândim noi, naturale si pline de vitamine.
Ei bine, nu mai e demult asa, întrucât, pentru a face bani multi si cât mai repede, taranii stropesc legumele cu tot felul de substante care sa le stimuleze cresterea si care sa le faca aspectuoase.
Toate stirile Bancul zilei
Din pacate însa, aspectul ia locul calitatilor nutritive.
Cele mai "la moda" solutii sunt ETREL (o substanta care coace rosia fortat) si 2.4 D (un erbicid care stimuleaza activitatea hormonala).
"Din dorinta de a câstiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite în exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care îsi pierd din calitatile nutritive", ne-a declarat Floarea Burniche, cercetator stiintific în cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau.
Potrivit acesteia, rosiile cu mot sunt cele mai periculoase, "pentru ca sunt tratate cu mult ETREL, motul fiind chiar o malformatie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din aceasta cauza nici nu au codite, pentru ca sunt arse", a adaugat Floarea Burniche.
Prin urmare, specialistii ne recomanda sa cumparam rosii pe ciorchine verde, "pentru ca sunt cel mai putin tratate. Când coditele sunt uscate, înseamna ca rosiile au fost stimulate cu prea multa substanta", a încheiat Floarea Burniche.
Pot produce intoxicatii si cancer
Rosia este cea mai buna si hranitoare leguma de vara. "Are un aport foarte mare la sporirea rezistentei organismului. Contine acid folic, calciu, potasiu si vitamina C. Daca este, însa, tratata în exces, devine periculoasa pentru organism. Consumul constant de legume si fructe, care contin diverse substante chimice, poate produce de la intoxicatii pâna la cancer si poate afecta chiar si sistemul nervos".
http://www.infobrasov.net/content/reportaj_44888_Nici-rosiile-de-gradina-nu-mai-sunt-ce-au-fost.html
Nici rosiile de gradina nu mai sunt ce au fost
De la Revolutie, o data cu aparitia importurilor "nesanatoase" de legume si fructe, vorbe de genul "las ca luam cand apar de la noi" se puteau auzi in toate pietele. Romanii, constienti de gustul fad al legumelor si fructelor importate, acele produse care arata ca in reclame, dar au un gust ...inexistent, s-au obisnuit sa astepte aparitia produselor romanesti, fructele acelea imperfecte, dar totusi gustoase si legumele care au mirosul si gustul celor de "aldatada", asa cum zici o reclama.
Ei bine, si acest mit este pe cale sa dispara. In goana nebuna dupa bani, agricultorii romanii lasa traditia deoparte si apeleaza la chimicale pentru a-si spori productiile de legume si fructe.
Cazul concret din aceasta perioada este cel al rosiilor care arata impecabil, dar au tot mai putine calitati nutritive. Mai mult, acestea pot fi chiar daunatoare sanatatii. Specialistii atrag atentia asupra rosiilor care au invadat, in acest sezon, pietele: cele cu mot, fara codita, de marime medie. Din pacate, pentru a face bani multi si cat mai repede, taranii stropesc legumele cu tot felul de substante care sa le stimuleze cresterea si care sa le faca aspectuoase. Cele mai "la moda" solutii sunt ETREL (o substanta care coace rosia fortat) si 2.4 D (un erbicid care stimuleaza activitatea hormonala).
"Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite in exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care isi pierd din calitatile nutritive", a declarat, in presa de specialitate, Floarea Burniche, cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau.
Potrivit acesteia, pentru ca sunt tratate cu mult ETREL, apar si malformatiile, motul fiind chiar o malformatie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din aceasta cauza nici nu au codite, pentru ca sunt arse. Recomandarea specialistilor: cumparati rosii pe ciorchine verde pentru ca sunt cel mai putin tratate. Cand coditele sunt uscate, inseamna ca rosiile au fost stimulate cu prea multa substanta.
http://www.iasiplus.ro/index.php?page=news&cat_id=3&nws_id=3883
Cancerul din castronul cu salata
Bradut Rares Palade 22:14 (miercuri 16 Iul 2008)
Cand au aparut pe piata produse alimentare din afara tarii, toata lumea se batea pe ele, pe de o parte fiindca era o noutate, iar pe de cealalta parte toti considerau ca sunt mai bune decat produsele romanesti.
Foarte repede ne-am dat seama ca produsele importate nu sunt chiar asa de sanatoase pentru consumatori. Si, astfel, cei mai multi s-au orientat spre produsele romanesti, considerate mai naturale si mai sanatoase, dar mai ales gustoase. Intre timp, insa, si producatorii romani au realizat ca starea de sanatate si naturalitate a produselor lor nu le prea aduce bani in buzunare, asa ca au luat si ei exemplul confratilor de peste hotare.
Rosii de Galati aproape olandeze
Cel mai relevant produs in ceea ce priveste preferinta iesenilor il constituie rosiile de Galati. Cum apar acestea pe piata, rosiile din import nu mai fac doi bani. Si asta pentru ca exista credinta ca cele autohtone sunt foarte bune, din toate punctele de vedere. Rosiile de Matca (Galati) au devenit aproape o legenda, iar legenda trebuie exploatata, fiindca aduce multi bani. Asa se face ca la toate tarabele cu rosii apare si cartonasul aferent cu inscriptia „Rosii de Galati". Cat de diferite ca si calitate sunt acestea fata de suratele lor din import este un subiect discutabil. Diferenta nu este nici pe departe asa de mare pe cat credem noi, fiindca matcasii din asta traiesc si trebuie sa-si scoata si ei un profit si, ca atare, au adoptat sistemul superintensiv de cultura al rosiilor, altfel nu s-ar explica abundenta acestui produs pe piata. Daca am lua rosii turcesti, olandeze sau de Galati spre a face o comparatie, ne-am da imediat seama ca nu exista o diferenta prea mare intre ele nici in ceea ce priveste gustul, si nici pulpa fructului, aproape inexistenta la toate cele trei categorii. Diferenta este ca rosiile olandeze sunt cultivate pe substrat hidroponic (adica pe apa), iar cele de la Galati sunt totusi rasadite pe sol; in rest, rosiile de Galati sunt aproape olandeze.
Pline de ingrasaminte si hormoni
Fuga dupa profit a legumicultorilor a adus cu sine folosirea unor tehnologii superintensive, pentru obtinerea unor productii record la hectar. „Aceste tehnologii superintensive folosesc o cantitate mare de ingrasaminte chimice de sinteza — azotati de amoniu, uree, fosfati, saruri de potasiu, mari cantitati de apa si biostimulatori. Chiar daca se utilizeaza o astfel de tehnologie, daca substantele chimice se folosesc in mod rational, se obtin recolte suficient de sanatoase. In schimb, daca se pun in cantitati exagerate, se obtin recolte poluate care vor avea efecte negative asupra sanatatii oamenilor si mai ales asupra copiilor si batranilor. De exemplu, daca se foloseste o cantitate de peste 300 kg de azot substanta activa la hectar, se obtine un spor de productie de o suta de tone, adica aproximativ 130 de tone de tomate la hectar, cand, in mod normal, productia este de doar 30 de tone la hectar. Numai ca aceste produse care aduc, ce-i drept, un profit frumos legumicultorului, au efecte negative asupra sanatatii consumatorului", sustine prof. dr. Neculai Munteanu, profesor de legumicultura la Facultatea de Horticultura din cadrul Univeritatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterenara „Ion Ionescu de la Brad", din Iasi.
Aceste substante chimice sunt utilizate pentru a mari productia la hectar. Dar se mai folosesc si biostimulatori. Cei mai frecventi sunt acidul diclordonsodic, utilizat pentru a induce legarea rodului, hormonii de crestere si dezvoltare, precum si substanta denumita etrel, care induce maturarea fortata a fructelor si coacerea lor. La Matca, de exemplu, sunt vreo 20 de magazine care vand biostimulatori. „Etrel este singura substanta care nu are nici un efect negativ asupra sanatatii omului, in schimb poate afecta calitatea produselor, daca nu se aplica atunci cand trebuie", a adaugat prof. dr. Munteanu.
Cancer, orbire, intoxicatii
Consumul continuu de produse care contin peste limitele admise nitrati, nitriti, fosfati si alte substante chimice stiute si nestiute pot induce boli incurabile, cum ar fi cancerul sau orbirea. „Excesul de substante chimice produce diferite forme de intoxicatii, chiar cancer. De asemenea, afecteaza negativ sistemul nervos si pot produce chiar orbire. Atat ingrasamintele chimice, cat si biostimulatorii sunt utilizati si la alte legume — ardei gras, gogosar, ceapa, patlagica vanata, iar etrelul e utilizat si la fructe — capsuni, banane, citrice", a mai spus prof. dr Neculai Munteanu. Daca etrelul nu este aplicat la inceputul maturarii, pulpa legumei nu se mai dezvolta, in interior ramane verde si nici seminte nu se mai produc. De altfel, aceasta substanta este folosita si la vanata, tocmai in scopul de a stopa producerea semintelor. Se pare ca producatorii nostri, in goana nebuna dupa profit, nu tin cont de perioada si cantitatea in care trebuie folositi biostimulatorii, asa se face ca nu putini dintre noi au cumparat patlagele rosii pe dinafara si verzi in interior. Substantele cu pricina sunt folosite nu numai de legumicultorii din Matca, ci si de catre cei din Targu Frumos si din celelalte bazine legumicole. Astfel de legume le mancam de fapt degeaba, pentru ca nu au substantele necesare organismului uman, asa cum credem noi, ci, dimpotriva, ar putea fi daunatoare sanatatii. Si poate ca nu asta e partea cea mai proasta. Cel mai prost e faptul ca legumicultorii nu sunt obligati (precum cei care fac branzeturi, spre exemplu) ca, inainte de a ajunge pe piata, legumele sa fie examinate si sa li se elibereze un certificat din care sa reiasa ca toate substantele nocive sunt in limite normale. Asa ca legumicultorii dau intr-o veselie cu ingrasaminte, care in final ajung in organismul uman si nimeni nu ia nici o masura in acest sens. Asadar, atunci cand credem ca mancam o salata sanatoasa facuta cu rosii si castraveti de Matca, cu ceapa si ardei gras (dupa gustul fiecaruia), mancam, de fapt, un amestec de nitrati, nitriti, fosfati si biostimulatori, un melanj numai bun sa ne imbolnaveasca.
Si un articol despre biostimulatori ...
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0534-0012/2004/0534-00120403195Z.pdf