Duminica ce tocmai a trecut, in amonte de cabana Capra, o turista de 36 ani din Ticleni-Valcea a fost muscata de o vipera in zona gleznei. Au intervenit salvatorii montani Nicolae Plesita si Adrian Dascalescu cu trusa de aspiratie venin din dotarea formatiei, dupa care victima a fost transportata la Curtea de Arges, de unde a fost transferata la Spitalul Judetean Valcea, unde i-a fost administrat serul antiviperin. Cu toate ca in timpul transportului victima a prezentat toate simptomele infectarii cu venin de vipera, administrarea serului in timp util a facut ca victima sa fie in afara oricarui pericol.
Cu aceasta ocazie, dorim sa le reamintim turistilor cateva sfaturi de comportament in cazul intalnirii cu vipera comuna. Pentru a evita muscatura de vipera (in Fagaras intalnim vipera comuna sau Vipera Berus) se recomanda portul bocancilor de munte, chiar daca temperatura ambianta este ridicata. Portul bocancilor va va feri si de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de raniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomanda portul slapilor sau al adidasilor. Trebuie in permanenta efectuat un control vizual al zonei in care urmeaza sa pasiti. Nu ridicati pietre mari decat dupa ce, in prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi. Daca intrati intr-o zona cu vegetatie inalta care nu va permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bat. In ciuda renumelui, vipera comuna este un sarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastra.
In cazul unei muscaturi de vipera (se prezinta ca doua intepaturi la distanta de 3-4 mm distanta, care dupa o ora prezinta) anuntati 112 sau 0SALVAMONT si incercati sa aspirati cat mai mult din sangele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi taiate care poate fi folosita ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai linistita, sa nu se miste, pentru a evita raspandirea sangelui in corp si sa astepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice intarzie actiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se produce la 6-8 ore de la muscatura, dar numai daca sarpele a reusit sa administreze incarcatura totala de venin, ceea ce nu se intampla de obicei, deoarece omul este muscat numai ca avertisment, ca reactie de aparare.
Respectarea regulilor de mai sus va va feri de surprize neplacute! Pentru informatii suplimentare despre comportamentul in zona montana, accesati http://www.salvamontpitesti.go.ro sau http://www.salvamontcurteadearges.ro.