miercuri, 4 noiembrie 2009

[Fwd: [a] Fw: Scrisoare candidati despre Rosia Montana]

Si eu am semnat aceasta scrisoare deschisa.

-------- Original Message --------
Subject: [a] Fw: Scrisoare candidati despre Rosia Montana
Date: Wed, 4 Nov 2009 16:14:52 +0200
From: ARIN <arininfo@gmail.com>
To: alpinet2k@yahoogroups.com


Buna, tuturor,

Va rog sa ma scuzati ca va scriu "din scurt" - dar si eu am aflat de f. putin timp :(


ICOMOS si Academia Romana intentioneaza sa trimita o scrisoare candidatilor la Presedintie, in care sa puna problema atitudinii lor fatza de problema Rosiei Montane.

Va trimit alaturat scrisoarea si lista organizatiilor care au semnat-o pana acum, cu rugamintea ca, in caz ca doriti (ca institutie) sa va aflati pe lista semnatarilor, sa imi trimiteti mie (pe adresa <arininfo@gmail.com> , "adeziunile voastre (am fost rugata sa le colectez eu, din motive de "casuta de e-mail prea incarcata la altii ;) pana MAINE la ora 9.00, repet, ora NOUA dimineata!

Va multumesc mult,


Codruta
---

Stimate Domnule

Traian Băsescu,
Mircea Geoană,
Crin Antonescu,
George Becali,
Vadim Tudor,
Remus Cernea,
Kelemen Hunor,
Ş.a.



Subsemnaţii,

Acad. Ionel HAIDUC, Preşedinte al Academiei Române

Conf.dr.arh. Sergiu NISTOR, preşedinte al Comitetului Naţional Român ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor),
......
......

în numele organizaţiilor pe care le reprezintăm,


vă adresăm un respectuos apel ca, în cadrul campaniei pe care o derulaţi pentru magistratura supremă în stat, să vă pronunţaţi public, ferm şi explicit, pentru apărarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural şi cultural excepţional al Roşiei Montane, ca un simbol al întregii moşteniri culturale a ţării pentru a cărei preşedinţie vă pregătiţi.


Suntem convinşi că aţi luat cunoştinţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Locul celei mai vechi localităţi urbane din România, ce adăposteşte cele mai dezvoltate galerii romane vreodată descoperite în lume, situat într-un cadrul natural de o diversitate biologică şi etnografică de mare însemnătate este prevăzut a se transforma într-o imensă carieră deschisă de extragere a aurului, ce ar duce la dispariţia definitivă a unor valori naturale, istorice, ştiinţifice, arhitecturale, etnografice şi religioase ale zonei.


Începând cu anul 2002 s-au manifestat din ce în ce mai fundamentat şi cu mai multă tărie opoziţii la proiectul minier Roşia Montană, prin intermediul organizaţiilor neguvernamentale şi al unor instituţii publice de specialitate din ţară şi din străinătate. Menţionăm poziţia fermă şi argumentată a Academiei Române şi a Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, prin cele patru rezoluţii ale Adunărilor Generale de la Madrid, Victoria Falls, Xian şi Quebec din ultimii şapte ani, şi avem expresia unei îngrijorări pe plan naţional şi internaţional din partea specialiştilor pentru soarta Rosiei Montane şi a deciziilor politice şi administrative ce ar putea aduce prejudicii incomensurabile şi ireparabile patrimoniului cultural, ştiinific şi natural mondial. Dacă am evoca şi acţiunile societăţi civile, prin campaniile derulate de numeroase ONG-uri am avea doar o mică expresie a preocupării cetăţenilor pentru soarta Roşiei Montane şi a interesului mereu crescând al acestora pentru protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural al zonei.


Stimate Domnule.........


În ultima vreme suntem martorii unei vaste campanii de „captatio benevolensis" din partea investitorului interesat să dezvolte proiectul minier la Roşia Montană. Cine urmăreşte însă cu atenţie argumentele aduse de această campanie - dincolo de sumele exagerate vehiculate - nu poate să nu sesizeze faptul că suntem supuşi unui miraj cu atât mai periculos cu cât el este vehiculat în vremuri de criză economică. a resurselor. În lume (mai ales în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală) se practică în loc de concesionare a resurselor minerale aşa numitul „Acord e împărţire a producţiei" (Production Sharing Agreement) potrivit căruia în relaţia dintre stat şi o companie de extracţie a unor resurse minerale (de obicei petrol) – după acoperirea cheltuielilor de investiţie şi operaţionale – producţia este împărţită între stat şi companie, de obicei 80% pentru statul respectiv şi 20% pentru companie. Doar o asemenea relaţie în cazul exploatării aurului de la Roşia Montană ar putea fi atractivă din punct de vedere economic, dacă s-ar ignora celelalte considerente.


Resuscitarea economică a Roşiei Montane nu poate fi credibilă atât timp cât ea se bazează pe secătuirea în două decenii a tuturor resurselor zonei: de la aurul subteran, la biodiversitate şi moştenirea culturală. Ce va mai rămâne autentic, valoros şi atrăgător pentru cei care peste 20 de ani vor trece prin Roşia Montană: peisajul şi natura vor fi înlocuite de un relief artificial şi respectiv de pepiniere ce vor înlocui pădurile, kilometrii de galerii romane vor fi dispărut de mult sub cupa excavatoarelor, înlocuite de un mic muzeu - mausoleu a ceea ce am pierdut definitiv. Chiar oamenii locului, pentru care se clamează că se doreşte un viitor prosper, vor fi înghiţiţi de proletariatul urban, dezrădăcinat şi confuz al oraşelor învecinate. Aurul ce va fi fost deja extras va fi, prin golul lăsat în relief, în civilizaţia şi cultura locului, dar şi în sufletele oamenilor, un blestem ca cel al regelui Midas.


Stimate Domnule.....


Candidaţi la preşedinţia României, într-o perioadă de criză economică şi de frământări politice. Este o perioadă de grele şi responsabile decizii. Prin candidatura pe care v-aţi depus-o, aveţi dorinţa de a fi purtătorul de cuvânt al unui popor ce doreşte să-şi găsească locul propriu într-o Europă a diversităţii culturale. Noi, semnatarii acestui apel, în numele organizaţiilor de specialitate şi ale societăţii civile, ne simţim datori să subliniem că apărarea Roşiei Montane este o responsbilitate nu numai faţă de cei care astăzi locuiesc în zonă, nu numai o responsabilitate faţă de cei care astăzi constituie electoratul, dar o responsabilitate în faţa tuturor celor care se vor naşte, la noi în ţară şi nu numai, generaţii de-a rândul de-acum înainte. Ne place să credem că înţelegem împreună în acelaşi mod vorbele de acum 160 de ani ale lui John Ruskin, care spunea: „(...) Una din condiţiile trudei omeneşti stă în acea proporţie dintre timpul sădirii şi cel al culesului, în care stă bogăţia roditoare a fructului; în general, cu cât plasăm mai departe ţelurile noastre şi dorim mai puţin să fim martorii rezultatelor trudei noastre, cu atât mai mare şi mai bogată va fi măsura succesului nostru. Profitul celor de lângă noi nu poate egala beneficiul celor care ne vor urma..."


Vă chemăm, stimate domnule..... să faceţi din pronunţarea Dumneavoastră publică în favoarea protejării Roşiei Montane o lucrare în beneficiul celor care ne vor urma, şi cu siguranţă că generaţiile viitoare vor şti să ne răsplătească memoria.


Semnaturi

......

P.S.
Anexăm "Poziţia Academiei Române privind Proiectul de expoatare minieră de la Roşia Montană"

---



1. Academia Română – Acad. Ionel Haiduc, Președinte
2. ICOMOS România – conf. dr. arh. Sergiu Nistor
3. Prof. dr. Ioan Piso, Catedra de istorie veche a Universității "Babes-Bolyai" Cluj
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
4. Conf. dr. Horia Ciugudean – Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu
5. Fundația SOROS România – Gabriel Petrescu, Director executiv
6. Asociația Arhitectura Restaurare ARheologie – Președinte, arh. Monica Mărgineanu Cârstoiu ?
7. Uniunea Jurnaliștilor Maghiari din România - Karcsonyi Zsigmond, Președinte executiv
8. Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei - Mircea Toma, Președinte
9. Asociația pentru Conservarea Ariilor Protejate BioCultural "Salvați Vama Veche" – Vicepreședinte Simona Kessler
10. Terra Mileniul III – Lavinia Andrei, Președinte
11. Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie – Franța, Ștefana Bianu Președinte, Flaviu Barbacaru, Vicepreședinte
12. Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie – România - Ioan Piso Președinte, Ioana Bogdan Cătăniciu Președinte executiv, Horia Ciugudean Vicepreședinte
13. Asociația Sighișoara Durabilă - Hans Hedrich- Vicepreședinte
14. Fundația pentru Parteneriat – Director, Laszlo Potozky
15. Asociația EcoLogic – Edit Pop, Președinte
16. GeoMMed Professional Association – Sorin Pop, Președinte
17. Centrul de Resurse Juridice – Georgiana Iorgulescu – Directoare executivă
18. Asociația de Mediu Rhododendron - Szakacs Laszlo
19. G R E E N P E A C E - Crisanta LUNGU, PhD Team Leader & Climate Campaigner
20. Ziarul Hunedoreanului – Deva, Hannelore Acârnulesei, Redactor Șef
21. Ovidiu Petrovai, jurnalist
22. CULTOURS - Centrul de Turism Cultural- Alina ALbu, Director

--
http://www.scouts.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?