vineri, 19 septembrie 2008

Va recomandam: Umbre intunecate - o carte despre alpinism si alpinisti

http://www.karpatia.ro/shop/index.php?act=viewProd&productId=106
În 1992 un alpinist indian e lăsat să moară singur în Şaua Sudica a Everestului în timp ce, la 30 m de el, alţi alpinişti priveau din confortul corturilor lor cum acesta se stingea, abia ridicându-şi mâna, inconştient, într-o încercare disperată de a cere ajutor.

De ce aceşti spectatori nu l-au luat de mână pe muribund pentru a-i alina suferinţa? De ce a murit acesta singur, fără să aibă pe nimeni lângă el în ultimele sale clipe? O întrebare care nu-i dă pace lui Joe Simpson, el care a fost abandonat într-o crevasă în Anzi în 1985 şi care a supravieţuit cu preţul unei lupte şi unei suferinţe supraomeneşti. Cu această întrebare neplăcută este obligat să se confrunte atunci când încearcă o nouă şi dificilă rută pe Pumori. Acum, când Everestul a devenit unul din locurile preferate ale bogaţilor, unde o mulţime de ghizi le oferă asistenţă şi sprijin pentru a urca pe corzi fixe până în vârf, campând printre tot felul de resturi şi cadavre neîngropate ale alpiniştilor cu mai puţin noroc, Simpson se întreabă dacă instinctele nobile şi fraternitatea care au caracterizat cândva montaniarzii au dispărut cu desăvârşire la alpiniştii din societatea de azi. Relatând cu precizie dramele care l-au şocat şi punând întrebări ascuţite, Joe Simpson îşi
exprimă răspicat convingerile, fără răutate, atunci când abordează problema universală a umanităţii, punând în raport omul şi muntele. Întreţesând firul problemei majore printre discuţii de altă natură, el analizează de asemenea escalada sportivă, atitudinea mass-media în faţa accidentelor montane şi tratamentul aplicat şerpaşilor.

Nu voi uita niciodată cumplita singurătate şi groaza pe care am resimţit-o la gândul că voi muri singur, spune el.

Şi totuşi, empatia lui pentru victimele furtunilor, ale răului de altitudine sau ale aprecierilor incorecte la faţa locului este din nou testată pe măsură ce explorează climatul moral al muntelui din anii 1990, în conversaţiile cu camarazii lui, pe Pumori. Dar, cu toate că lucrurile stau destul de prost atâta vreme cât munţii sunt „cuceriţi" de turişti care nu au nimic de-a face cu muntele, ceea ce-l îngrijorează totuşi pe el este degradarea sentimentului uman.

Fiind o persoană care îşi asumă la fel de multe riscuri atunci când scrie, ca şi atunci când se caţără, cu siguranţă această carte va provoca la lectură şi va naşte dezbateri.

CARACTERISTICI

Editura: Karpatia
Autor: Joe Simpson
Prefata: Dinu Mititeanu
Consultanti de specialitate: Dinu Mititeanu, Mihai Vasile
Format: 13 x 20
Nr. pagini: 191
Genul: Povestire, non fictiune
Traducerea: Irina Anghel
Titlul original: Dark Shadows Falling
Disponibil începând cu: 2008, 20 septembrie

Pret: 22.00 Lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sint moderate!

ShareThis

Notiţă: Site-ul oficial al cercetaşilor sibieni, cu programe şi activităţi, legături etc. s-a mutat la adresa: scouts.ro.
Aici te afli pe un blog de uz intern şi neoficial al cercetaşilor sibieni, cu resurse din domeniile interesante pentru ei sau părinţii lor.

Publicitate

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
what is my ip address?