Zeci de milioane de internauţi din toată lumea, dar mai ales tineri între 14 şi 21 de ani (generaţia care a crescut odată cu expansiunea World Wide Web-ului), se expun riscului de a deveni victimele furtului de identitate, după ce şi-au postat online informaţii personale pe aşa-numite siteuri de prieteni sau de legături sociale (social networking). Mai mult, fotografii şi mărturisiri online care pot stârni gelozia actualului partener, supărarea părinţilor, batjocura colegilor sau care pot duce la respingerea candidaturii pentru o bursă ori un loc de muncă – toate rămân online şi adesea nu mai pot fi şterse de cei în cauză.
Semnalul de alarmă – care a inflamat presa britanică la câteva zile după ce autorităţile fiscale au recunoscut pierderea a patru CD-uri cu datele a 25 milioane de cetăţeni – a fost tras de altă instituţie publică din Regatul Unit.
www.ico.gov.uk este un organism independent care monitorizează aplicarea legislaţiei privind protejarea datelor personale şi a publicat un raport în care arată că „amprenta online" devine deja un stigmat social greu de depăşit. „Costurile pentru viitorul unei persoane sunt foarte mari, dacă ceva nedorit este descoperit (online – n.r.) de către instituţiile educative şi patronii care folosesc internetul ca instrument de selecţie a potenţialilor studenţi şi angajaţi", a declarat David Smith, comisarul adjunct al instituţiei, pentru The Independent.
Practic, investigaţiile FCO au fost demarate tocmai în urma plângerilor unor utilizatori ai Facebook.com, care declarau că nu îşi mai pot şterge „profilurile" (mici biografii însoţite de poze şi linkuri) de pe site, dar şi ale unor bloggeri care voiau să-şi şteargă confesiunile de care în urmă cu ceva timp erau foarte mândri.
Nu o dată, pedofilii şi-au recrutat victimele după ce s-au integrat între prietenii virtuali ai cuiva, cu care au corespondat vreme îndelungată. În fine, până ce căutările online despre o persoană nu devin o practică curentă a tuturor patronilor, diverse persoane îl pot şantaja pe cineva deja angajat că ar putea să-i trimită un link patronului către un anume profil cu fotografii compromiţătoare sau către un blog.
Date suficiente ca cineva să-ţi fure banii
Iar dacă aceste urme lăsate pe Web nu pot produce decât daune morale, faptul că oricine poate avea acces la numele, adresa şi telefonul cuiva, plus la suficiente informaţii despre mediul său profesional şi social aduce şi mai mari riscuri. În primul rând, faptul că 82 la sută dintre cei care au cont pe Facebook.com în Marea Britanie îşi postează şi data de naştere îi face vulnerabili în faţa celor care ar dori să le fure banii din conturi.
Data naşterii este folosită foarte des de bănci drept „întrebare de verificare", în timp ce şi alte informaţii pe baza cărora se construiesc parolele de acces la conturi apar online: numele fraţilor, al animalului de companie, ba chiar numele mamei de dinainte de căsătorie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sint moderate!